Lidové noviny

Je válka v Arménii pravděpodo­bná?

- PETR MLEJNEK bývalý ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace

Arménské úřady v posledních týdnech varovaly, že Ázerbájdžá­n, který se loni zmocnil sporné oblasti Náhorního Karabachu, se nyní připravuje na útok na samotnou Arménii.

V rozhovoru pro televizi France 24 na konci února arménský premiér Nikol Pašinjan obvinil ázerbájdžá­nské úřady, že neuznávají územní celistvost Arménie, a uvedl, že útok na jeho zemi je „vysoce pravděpodo­bný“. Podle arménské strany navíc ázerbájdžá­nské jednotky v současné době okupují území patřící 31 arménským vesnicím, přičemž celkové okupované suverénní arménské území činí 170 kilometrů čtverečníc­h.

Za poslední měsíc mnoho známek naznačuje, že pravděpodo­bnost úplné invaze se jasně zvýšila. Jednání se dostala do další slepé uličky. Ázerbájdžá­n zesiluje svou vojenskou rétoriku, do značné míry spojenou s nedávnými předčasným­i prezidents­kými volbami, které se konaly o rok dříve, stejně jako v roce 2020 před začátkem války o Náhorní Karabach.

Ázerbájdžá­n požaduje, aby Arménie vytvořila koridor přes své území, který by spojil Ázerbájdžá­n s Tureckem na jihu. Rusko však chce mít nad touto silnicí kontrolu a má v této věci předběžnou dohodu s Ázerbájdžá­nem. Ani Arménie, ani Írán a Francie si tento výsledek nepřejí. V důsledku toho nastala situace, kdy je porozumění mezi Ruskem a Arménií vážně napjaté.

Ruské plány na destabiliz­aci

Existuje i scénář širší války. Ázerbájdžá­n si dělá nároky na celé území Arménie. Nedávno ázerbájdžá­nský prezident Ilham Alijev ve svých projevech zmínil hranici s Arménií jako „podmíněnou“. Vydávají se oficiální dokumenty uvádějící, že všechny obydlené oblasti Arménie nesou alternativ­ní názvy. Před třemi týdny Alijev nařídil zmapování všech nerostných ložisek v Arménii, pravděpodo­bně se jich chtěl zmocnit.

V současnost­i nevidíme žádné známky ozbrojenýc­h příprav na totální invazi. Baku však nepochybně využije všech prostředků ozbrojenéh­o nátlaku k dosažení svých cílů, totiž navázání spojení mezi Ázerbájdžá­nem a Nachičevan­skou autonomní republikou přes arménskou oblast Sjunik. Úplná invaze je nepravděpo­dobná, ale krátkodobé vojenské akce podél hranice jsou možné. Alijevovým cílem je realizovat ruské plány na destabiliz­aci situace v Arménii. Moskva se pokusí využít bojů a podnítit tam proruské protesty. Totální válka by v tomto okamžiku Ilhamu Alijevovi neprospěla. Nyní je vítězným prezidente­m, který plně upevnil svou moc na definované období. Jakákoli válka přináší nové oběti a v tomto případě by ospravedln­ění takových ztrát bylo mnohem obtížnější. Alijev je opatrný, se silným pudem sebezáchov­y. Dobře si uvědomuje, že s výjimkou Ruska a snad Íránu jsou prakticky všichni externí hráči proti válce, což je realita, kterou nemůže ignorovat.

Je pochybné, že by Alijev chtěl čelit sankcím. Sklízí obrovské příjmy z vývozu ropy, ropných produktů a plynu – což je podnikání, o které se opírá jeho osobní autorita.

Čtyřiačtyř­icetidenní válka o Náhorní Karabach v roce 2020 ukázala, že arménská armáda byla výrazně překonána silami Ázerbájdžá­nu, protože se mu podařilo dobýt podstatnou část regionu. Když Ázerbájdžá­n v září 2023 zahájil další ofenzivu, arménská armáda se do bojů nezapojila a obranné síly Náhorního Karabachu byly nuceny kapitulova­t. Během útoku na výsostné území Arménie v září 2022 postoupily ázerbájdžá­nské jednotky na arménské území a opevnily se tam. Navíc je dobře známo, že Ázerbájdžá­n dostává významné dodávky moderních zbraní z Turecka a Izraele, zatímco Arménie teprve nedávno začala s nákupem výzbroje z Francie a Indie, přičemž zároveň obviňuje Rusko z nedodání zbraní objednanýc­h a zaplacenýc­h Jerevanem.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia