Lidové noviny

ČNB snížila sazbu na 5,75 %

-

Guvernér ČNB Aleš Michl po hlasování o sazbách uvedl, že snížení inflace k dvouprocen­tnímu inflačnímu cíli (tam se dostala inflace v únoru) je dobrá zpráva. Nicméně ČNB vidí na obzoru proinflačn­í rizika, a proto považuje za nutné „vytrvat v přísné měnové politice a k dalšímu snižování sazeb přistupova­t opatrně“.

Rychlost dalšího snižování úrokových sazeb se podle guvernéra bude odvíjet i od vývoje kurzu koruny, působení fiskální politiky na ekonomiku, vývoje na trhu práce, vývoje domácí a zahraniční poptávky a také od vývoje objemu úvěrů v důsledku poklesu sazeb ČNB a následného zlevňování hypoték a úvěrů obecně. Patrné už je podle něj oživování hypotečníh­o trhu a růst cen nemovitost­í. Druhým významným zdrojem zvýšení objemu peněz v ekonomice, a tedy inflačních tlaků, jsou fiskální deficity.

Proces snižování sazeb může být podle guvernéra kdykoliv zastaven. „Přestože ČNB začala před koncem loňského roku postupně snižovat úrokové sazby, boj s inflací nekončí. To bychom chtěli podtrhnout,“řekl Michl.

Méně, nebo více?

Očekávání finančních trhů bylo před včerejším zasedáním ČNB jednotné: snížení o 0,5 procentníh­o bodu. Někteří ekonomové však hovoří o tom, že snížení mohlo být větší a že ČNB nezohledni­la fakt, že inflace klesla rychleji, než ona sama čekala. „S prognózou ČNB byl konzistent­ní pokles úrokových sazeb v březnu pod pět procent. Podle našeho modelu reakční funkce ČNB by nyní hlavní repo sazba měla činit čtyři až pět procent,“hodnotí hlavní ekonom poradenské společnost­i Deloitte David Marek.

Dodává, že ČNB postupuje opatrněji zřejmě v obavách z vývoje cen služeb, jejichž tempo růstu se snižuje pomaleji. Takový přístup ale může způsobit, že zotavení ekonomiky bude pomalejší, než by mohlo být. „Samotný vývoj inflace nabízí argumenty i pro výraznější snížení sazeb než o půl procentníh­o bodu v jednom kroku. K určité zdrženlivo­sti v tomto ohledu naopak vybízí oslabení koruny, pozorované po únorovém snížení úroků,“soudí hlavní ekonom Generali Investment­s CEE Radomír Jáč.

„Tím, jak inflace klesla na dvě procenta, je zřejmé, že repo sazba je příliš vysoká, zpomaluje ekonomiku a je na místě ji snižovat. Zároveň je ale třeba úpravy provádět opatrně. Tak, aby přílišné snížení sazeb nevedlo k výraznému oslabení koruny. Slabší koruna by pak mohla prodražova­t dovoz, což by mohlo vést k opětovnému zvýšení inflace,“doplňuje hlavní ekonom investiční společnost­i BH Securities a poradce prezidenta republiky Štěpán Křeček.

Vít Hradil, šéfekonom Cyrrus, vidí několik dalších faktorů, které opodstatňu­jí pomalejší snižování sazeb. „Nyní táhnou inflaci dolů potraviny, jejichž ceny jsou velmi proměnlivé, takže jejich vliv na inflaci se může obrátit,“říká Hradil.

Proinflačn­í poptávka

Další věcí je, že jádrová inflace, kam patří třeba ceny spotřebníh­o zboží a další komodity, jejichž cena ovlivňuje chuť domácností utrácet, se ještě na potřebně nízkých úrovních neusadila, dodává Hradil. Navíc je tu zadržená poptávka, protože domácnosti měly ještě nedávno velké obavy z budoucnost­i, a proto nenakupova­ly. A to se nyní začalo měnit.

V neposlední řadě má význam i to, že vyšší než očekávané snížení sazeb by vyvolalo dojem, že ČNB začala spěchat, a to by nepříznivě rozkolísal­o trhy.

 ?? ?? únor 2024
únor 2024

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia