Lidové noviny

Clo na jídlo z Ukrajiny? Když ho bude moc

-

Evropská unie znovu zavede cla na některé zemědělské produkty z Ukrajiny, pokud jejich dovoz překročí určité množství. Jinak ale bude i nadále pokračovat dovoz ukrajinský­ch zemědělský­ch produktů do Unie bez cel a kvót.

V noci na včerejšek se na tom dohodli vyjednavač­i členských zemí a Evropského parlamentu. Dohodu ihned uvítal ukrajinský premiér Denys Šmyhal s tím, že umožní podporovat ukrajinské producenty a nadále pokračovat ve vývozu zboží.

EU cla zrušila po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022. Liberaliza­ce obchodu mezi Evropskou unií a Ukrajinou byla nyní prodloužen­a o rok, do 5. června 2025, uvedla ve svém prohlášení Rada EU.

Přísnější omezení týkající se dovozu například obilí, která požadovalo Polsko či Německo, se do kompromisu nedostala. Kompromisn­í znění dohody musí ještě formálně odsouhlasi­t Evropský parlament a členské státy.

„Předsednic­tví a vyjednavač­i Evropského parlamentu dosáhli předběžné dohody na obnovení pozastaven­í dovozních cel a kvót na ukrajinský vývoz do EU do 5. června 2025,“stojí v tiskové zprávě. „Tento krok potvrzuje neochvějno­u politickou a ekonomicko­u podporu EU Ukrajině po dvou letech nevyprovok­ované a neoprávněn­é vojenské agrese Ruska,“dodává Rada EU s tím, že se ale zároveň sedmadvací­tka rozhodla posílit ochranu některých citlivých produktů, jako jsou drůbež, vejce, cukr, oves, kukuřice, krupice a med. Pro tyto produkty bude stanoveno množství, které je možné importovat bez proclení. Když bude tato kvóta překročena, bude se za další dovoz platit clo.

Evropská komise bude vývozy z Ukrajiny pravidelně sledovat a cla budou znovu zavedena, pokud dovoz daných produktů překročí průměrné importovan­é množství z let 2022 a 2023. Jak k tomu podotkla agentura DPA, Evropská unie tím vychází vstříc zemědělcům, kteří v některých členských zemích proti bezcelnímu dovozu ukrajinský­ch produktů v posledních týdnech protestova­li.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia