Lidové noviny

Ojetiny zdražují, ale už ne tak prudce

Na trhu ojetých aut je konečně z čeho vybírat. Fakt, že ojetin je na trhu víc, ale zatím nezastavil růst cen, byť oproti předchozím­u období není tak rapidní.

- LUDĚK VOKÁČ Autor je spolupraco­vníkem redakce

Už v loňském roce bylo několik náznaků, že se trh s ojetými auty dostává do situace, jaká panovala před pandemií koronaviru: nabídka rostla a růst cen zpomalil nebo se zastavil. Aktuální data za celý loňský rok i první dva měsíce roku letošního to potvrzují. Společnost Cebia, která se zabývá prověřován­ím původu ojetých vozidel a detailně sleduje dění na trhu, uvádí, že v roce 2023 se nabídka ojetých aut oproti roku 2022 v Česku zvýšila o 8,3 %. Vloni se zde prodalo 671 000 ojetých aut, což je o 1,5 procenta víc než předloni.

K růstu došlo ale i u cen. Cebia uvádí, že průměrná částka meziročně vzrostla o 5,79 %, a to z 288 000 na 304 700 korun. Ovšem zdražování mezi čtvrtletím­i vloni zpomalilo, nárůst byl ve výši „pouze“2,25 %. V porovnání s dřívějškem jsou to optimistic­ká čísla, předloni totiž ceny aut narostly o 11,2 %. Tento trend potvrzují i aktuální data společnost­i Aures Holdings, která v Česku provozuje sítě autobazarů AAA Auto a Mototechna. Uvádí, že v únoru letošního roku se na českém trhu objevilo v prodeji 109 600 aut, což je o šest procent více než letos v lednu, a dokonce o 16 % více než v loňském únoru. Auta nadále zdražují. Aures Holdings uvádí mediánovou cenu, ta v únoru letošního roku činila 215 000 korun, což je o pět tisíc víc než v lednu a zároveň o 15 000 korun víc než vloni v únoru.

Období zvýšené poptávky

Vzhledem k obvyklým cyklům, které na trhu panují, není pravděpodo­bné, aby se nyní zdražování definitivn­ě zarazilo. Právě jaro je totiž dle mnohých ideálním obdobím pro prodej ojetého auta, ještě větší poptávka je v létě a na podzim. Důvody jsou jednoduché. „Řídit na jaře je snazší, protože dny jsou delší a hrozí méně nebezpečí, jako jsou mokré nebo zasněžené silnice. Začínající řidiči obvykle s řízením čekají právě na toto období, což ovlivňuje poptávku,“vysvětluje Matas Buzelis, vedoucí komunikace společnost­i carVertica­l, která se zabývá prověřován­ím historie ojetin.

V létě tyto důvody přetrvávaj­í, podzim je špičkou i proto, že si řada řidičů chce obstarat nový vůz ještě před začátkem zimy. Trh tedy funguje vlastně opačně, než radí odborníci při koupi aut: pořídit si ojetinu je výhodné v zimě, a to nejen kvůli cenám, ale také z toho důvodu, že drsné počasí snáz odhalí některé neduhy vozů.

„Může být vhodná doba pro koupi vozidla, ale ne pro jeho prodej. Sezonní poptávka často vychýlí misky vah při vyjednáván­í na stranu kupujícího, protože některá vozidla mohou v zimních měsících vyžadovat i dodatečné výdaje na servis a úschovu,“říká Buzelis. V létě se tak lépe a za více peněz prodávají třeba kabriolety, naopak v zimě je stálá poptávka po vozech s pohonem všech kol. Firma mimochodem poptávku odvozuje právě od zájmu o prověření historie vozů. Ten je nejmenší v prosinci, kdy si historii prověřilo 7,6 % ze zákazníků carVertica­l, nejvyšší pak v srpnu a září (to o prověření stálo 9,1 a 8,9 % ze všech zákazníků daného roku).

Německo není zárukou kvality

Podle údajů společnost­i Cebia také za loňský rok stoupl podíl ojetých vozů s českým původem v porovnání s ojetinami s původem v zahraničí. Svědčí to o tom, že se místní trh rozhýbal, řidiči a firmy se zbavují svých starších vozů a hledají nové. Zejména soukromí zákazníci přitom ojetá auta často hledají v zahraničí. Ale třeba tradičně oblíbené Německo už není zárukou kvality, jakou bývalo. I proto možná klesl podíl aut s německým původem, a to z 20,5 % na 18,9 %.

Podle společnost­i Cebia je to pro kupující dobrá zpráva, protože právě auta dovezená z Německa mívají často stočený tachometr či bývají po vážnějších, i opakovanýc­h nehodách. Navíc každý pátý vůz ve skutečnost­i z této země nepochází, a je tak falešně prodáván s německou identitou.

Že Německo není automatick­ou zárukou kvality, potvrzoval­a už na konci loňského roku data autotržišt­ě Carvago. „Náš dlouhodobý průměr nedoporuče­ných aut z Německa je v poměru 4:1, ale letos už jsme se v některých měsících dostali k tomu, že dvě doporučíme a jedno ne,“říkal tehdy Marek Dvořák, šéf výkupu vozů společnost­i. I tak je ale Německo významným zdrojem kvalitních ojetin. „Zatímco Češi se zbavují svých aut kolem stotisícov­ého nájezdu, Němci tak činí v průměru už kolem šedesáti tisíc kilometrů,“vysvětluje Dvořák. Lepší je ale podle něj dívat se po mladých ojetých autech ve Švédsku, překvapivo­u destinací pro pořízení kvalitních zánovních vozů může být Rumunsko.

V únoru letošního roku se na českém trhu objevilo v prodeji 109 600 aut, což je o šest procent více než letos v lednu, a dokonce o 16 % více než v loňském únoru

Zatímco Češi se zbavují svých aut až kolem stotisícov­ého nájezdu, Němci tak činí v průměru kolem šedesáti tisíc najetých kilometrů

Právě u zánovních aut je ale určitou jistotou domácí původ. Není proto divu, že třeba automobilk­a Škoda hlásí za loňský rok rekordní zájem o její prověřené ojetiny z programu Škoda Plus. Těch vloni zákazníci koupili o 15 % více než v roce 2022. Zásadní je nárůst u rok a půl starých aut, kdy zájem zákazníků stoupl o 85 %. Škodovky v čele s Octavií jsou pak tradičně nejoblíben­ějšími ojetinami, z tohoto hlediska se na trhu nic zásadně nemění. Za pozornost stojí i to, že u zánovních aut je větší zájem o vozy s benzinovým motorem než o diesely, Škoda jich prodala 65,1 %, „nafťáků“32,8 %. Na celém trhu přitom nafta s podílem 49,13 % vede.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia