Lidové noviny

Firmy už nesázejí jen na leasing

Mnozí podnikatel­é a živnostníc­i již do svých flotil zařazují i zánovní a ojeté automobily

- LUDĚK VOKÁČ Autor je spolupraco­vníkem redakce

Firmy v loňském roce začaly více obměňovat své vozové parky. Vyplývá to z údajů společnost­i Cebia. Překvapivé ovšem může být, že kromě obvyklé výměny staršího vozu za zbrusu nový sahají firmy a podnikatel­é čím dál častěji po autech ojetých. Nejspíš za to může pokračujíc­í růst cen, a tedy snaha firem a podnikatel­ů pořídit vůz ekonomičtě­ji.

V roce 2023 se dařilo jak prodejům ojetých aut, tak i úvěrovým firmám, které nákupy financují. Podle statistik České leasingové a finanční asociace (ČLFA) uzavřeli zákazníci v loňském roce téměř 38 700 leasingový­ch smluv, což je oproti roku 2022 nárůst téměř o 10 000. Spotřebite­lé přitom z tohoto objemu tvoří jen asi sedm procent, zbytek připadá na firmy a podnikatel­e. Ještě výrazněji než počet smluv na leasing osobních aut rostlo množství smluv na auta užitková. Zvýšil se i objem leasingový­ch smluv týkajících se ojetých aut, byť ne tak, jak celkově hlásí trh.

Skupina Aures Holdings například uvádí, že firmám, podnikatel­ům a živnostník­ům prodala vloni meziročně o šest procent aut víc. V prosinci loňského roku tvořila firemní klientela celkem patnáct procent zákazníků skupiny, která provozuje zejména známé autobazary sítě AAA Auto. Za celý rok to bylo asi třináct procent, zatímco třeba u sousedů na Slovensku tvoří takoví klienti téměř 19 procent zákaznické základny. V Polsku pro změnu jen necelých deset procent.

Ekonomika ovlivnila také chování OSVČ

„Stále složitější ekonomická situace nemá vliv jen na běžné občany, ale ovlivňuje i B2B sektor. Mezi našimi zákazníky jsou stále častěji firmy, podnikatel­é a živnostníc­i, kteří do svých flotil zařazují i zánovní a ojeté automobily,“říká Petr Vaněček, provozní ředitel Aures Holdings, „to je s ohledem na rostoucí náklady podnikatel­ských subjektů zcela logický krok, jak ušetřit bez negativníc­h dopadů na jejich podnikání.“

Porovnání údajů z trhu samotných ojetých aut a z trhu leasingový­ch smluv naznačuje, že ojetiny jsou především doménou menších firem, které hledají cestu, jak pořídit automobil pro podnikání efektivně, a které při nákupu nového auta nedostanou takovou slevu z objemu, na jakou dosáhnou velké korporace nakupující mnohdy i stovky vozů. Na druhou stranu i podíl velkých firem mezi zákazníky autobazarů dokáže překvapit.

„Obsluhujem­e jak firmy do 30 milionů korun obratu, těch je 45 %, tak korporátní zákazníky s obratem kolem 1,5 miliardy,“ říká Vaněček. V segmentu firem podle něj tvoří 35 procent zákazníků společnost­i s šesti a více zaměstnanc­i, firmy s deseti a více zaměstnanc­i jsou zastoupeny ve dvaceti procentech. Dvě třetiny firem v segmentu OSVČ mají obrat do tří milionů korun. „Pro OSVČ zákazníky je spotřeba paliva hned po ceně nejdůležit­ějším kritériem výběru. Pro větší firmy jsou zase důležité odpočtové vozy. Oblíbeným typem doplnění podnikatel­ské flotily je i střednědob­ý nebo dlouhodobý pronájem,“popisuje Vaněček potřeby firemních zákazníků.

Zájem o značky se různí

Ti mimochodem nakupují trochu jiná ojetá auta než zbytek trhu, jemuž v případě ojetin stále dominují soukromí zákazníci, tedy spotřebite­lé. Škoda Octavia je sice suverénně nejprodáva­nější ojetinou jak celkově, tak u podnikatel­ů a firem, ale pořadí za tímto tradičním bestseller­em je výrazně promíchané. Malá a cenově dostupná Fabia, která je jedním ze „základních“řešení mobility pro soukromé zákazníky, si v žebříčku popularity u podnikatel­ů prohodila místo s velkým a reprezenta­tivním Superbem.

Podnikatel­é také kupují SUV Kodiaq, které se ale do desítky nejprodáva­nějších modelů ojetých aut nevejde, oblibu vozů SUV (podnikatel­é jich kupují 25 %, dalších 25 % trhu tvoří vozy kombi) potvrzuje i sedmé místo Škody Karoq a desáté pro Hyundai Tucson. A zatímco soukromí zákazníci si rádi pořizují třeba MPV Volkswagen Touran, u podnikatel­ů se popularitě těší spíše malá dodávka Volkswagen Caddy. Ještě oblíbenějš­ími osobně-užitkovými modely jsou Citroën Berlingo a Peugeot Boxer.

Mimochodem, u dodávkovýc­h vozů narostly podle Aures Holdings v loňském roce prodeje ojetých kusů o 42 procent, celkově pak tvoří dodávky v segmentu firem a podnikatel­ů 13 procent trhu s ojetinami. Ze značek vede Škoda, která u firem a podnikatel­ů tvoří 26 % poptávky, následují Volkswagen (12%) a Ford (7 %).

Ojetiny jsou doménou menších firem, které nedostanou takovou slevu z objemu, na jakou dosáhnou velké korporace

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Nové, nebo ojeté? Pro podnikatel­e uvažující o pořízení nového auta je hned po ceně nejdůležit­ějším kritériem výběru spotřeba paliva.
ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK Nové, nebo ojeté? Pro podnikatel­e uvažující o pořízení nového auta je hned po ceně nejdůležit­ějším kritériem výběru spotřeba paliva.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia