Lidové noviny

Při výběru pozor, vozový park stárne

-

Je to jasný a dlouhodobý trend nejen v České republice, ale v celé Evropě: průměrný věk automobilů, které jsou na komunikací­ch v provozu, dlouhodobě roste. Jenže zatímco podle statistik Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA) byl v roce 2022 věkový průměr aut provozovan­ých v EU 12,3 roku, v Česku to bylo 15,9 roku. A podle údajů Svazu dovozců automobilů (SDA) už v loňském roce překonal metu šestnácti let.

Stáří se týká i prodávanýc­h ojetých aut – průměr nabízených ojetin byl vloni 9,5 roku, přičemž dovezené ojetiny byly průměrně 11 let staré, české osm let. Rostoucí stáří aut je přitom v kontrastu s tím, že neroste udávaný průměrný nájezd nabízených ojetin, oproti údaji z průběhu loňského roku dokonce toto číslo ve statistiká­ch za celý rok pokleslo na 146 000 km. Na podzim loňského roku to bylo o tisíc kilometrů víc.

To znamená, že by kupující měli být ostražití. Údaj totiž ani tak nenaznačuj­e, že by lidé se svými auty méně jezdili, ale spíš že dochází k častějšímu stáčení tachometrů. I když je stáčení nelegální, v praxi se s ním dlouhodobě nedaří bojovat. Stočená auta skrývají svůj skutečný stav a znamenají zvýšené riziko vážných vad, které kupující nemusí na první pohled odhalit.

I když je tento trend dlouhodobý, SDA hlásí, že v roce 2023 přeci jen stárnutí vozového parku zpomalilo. A existují indicie, že by se mohl tento trend otočit. Navzdory tomu, že v případě nových aut (ani elektromob­ilů!) neexistuje ze strany státu žádná zásadní podpora trhu. V loňském roce se například podle statistik SDA v Česku prodalo více nových automobilů, než bylo dovezeno aut ojetých. Konkrétně to bylo o 67 509 nových vozů více. V roce 2022 se přitom jednalo o 30 901 vozů ve prospěch těch nových, v roce 2019 jich bylo 21 213.

Podle SDA má pozitivní vliv na prodej nových aut v poměru k ojetým mimo jiné relativní dostatek nových vozů na trhu. Prodejci mají často skladové zásoby, což nebývalo v uplynulých letech obvyklé, a tyto vozy jsou v porovnání s auty objednávan­ými do výroby často k dispozici s větší či menší slevou.

Ke zpomalení stárnutí pomáhají i elektromob­ily: ty, třeba i ojeté, totiž u zákazníků typicky nahrazují třeba druhý nebo třetí vůz, často starší auto se spalovacím motorem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia