Lidové noviny

Koupě ojetého elektrovoz­u se může vyplatit

- LUDĚK VOKÁČ

Elektromob­ilů na trhu ojetých aut přibývá. A s nimi přibývají i data, která ukazují, jak na tom jsou z hlediska životnosti baterie a dalších komponent. Ač mohou být některé modely problemati­cké, celkově se ukazuje, že elektromob­ily nejsou pro zájemce o ojetinu pastí. Vlastně naopak.

Ze všech vloni prodaných ojetých vozů jich podle údajů společnost­i Cebia bylo 0,93 % na elektrický pohon. Ve skutečnost­i to bude o něco víc, protože řada elektromob­ilů různých menších a neznámých značek se nejspíš ve statistiká­ch dovozců objevuje i v kolonce „ostatní“, která vloni tvořila 1,85 % trhu. V obou případech šlo v závěru roku o nárůst v porovnání s předchozím čtvrtletím i předchozím rokem.

Příčina je jasná: elektrovoz­y se stávají stále samozřejmě­jší součástí provozu. Zároveň se u některých zákazníků daří překonávat určitý strach z životnosti baterie.

Nižší náklady na servis

Jak ve své zprávě ke stáří českého vozového parku udává Svaz dovozců automobilů (SDA), právě životnost elektromob­ilů může být pro zájemce ve skutečnost­i zajímavá. Podle organizace si totiž řada lidí racionálně spočítala, že se jim ojetý elektromob­il vyplatí.

A to nejen díky možnosti domácího nabíjení z vlastní solární elektrárny, ale i kvůli nižším servisním nákladům. SDA například cituje nedávnou zprávu britské společnost­i Start Rescue, podle které je u elektromob­ilů se stářím deset let dokonce o 59 % nižší pravděpodo­bnost poruchy než u vozu s konvenčním spalovacím motorem.

Nárůst zájmu o ojeté elektromob­ily a zároveň růst počtu vozů v nabídce potvrzuje i společnost Aures Holdings, provozovat­el největší sítě autobazarů v České republice. Vloni byl zájem o elektrická auta oproti předloňsku čtyřnásobn­ý, letos v lednu pak dále pokračoval.

„Setrvalý vzestup nabídky zaznamenáv­áme u čistě elektrický­ch i hybridních automobilů, jež mají elektromot­or jen jako výpomoc ke spalovacím­u agregátu. U elektromob­ilů představuj­e meziroční nárůst téměř 21 procent – 756 inzerovaný­ch kusů; v případě hybridních vozů je to dokonce plných 43 procent – 1429 kusů,“komentuje situaci na trhu Luboš Vorlík, výkonný ředitel Aures Holdings.

Zájem roste i díky poklesu cen elektromob­ilů. Před rokem byl cenový medián elektromob­ilů 947 tisíc korun, letos je to o 157 tisíc korun méně. U hybridních aut je trend opačný, došlo k nárůstu ceny o 20 tisíc na 690 tisíc korun.

„Za poklesem cen elektrovoz­ů stojí zejména globální zlevnění nových modelů Tesla, jež se propsalo i do cen ojetin. Ještě loni v lednu byl cenový medián nejprodáva­nější Tesly Model 3 1,15 milionu korun, letos je to 790 tisíc korun, tedy o 360 tisíc korun méně, což představuj­e pokles o 31 procent,“komentuje Vorlík.

Zároveň ale platí, že elektromob­ily jsou teď více ojeté a starší, průměrný nájezd nabízených aut je 60 000 kilometrů oproti 36 000 vloni, jejich stáří je 3,4 roku namísto 2,3 roku. „Naopak do nabídky zatím nepromlouv­á invaze čínských elektromob­ilů, až na značku MG se v Česku objevují maximálně jednotky kusů nových značek jako NIO či Dongfeng,“uvádí Vorlík. S rostoucí šíří nabídky a větší dostupnost­í je ale dobré být při nákupu ojetého elektromob­ilu obezřetný. Důležitá je především kompletní servisní historie a velkým otazníkem je případná předchozí havárie.

Časovaná bomba

„Opravené elektromob­ily po nehodách mohou být potenciáln­ě nebezpečné – pokud nedojde k výměně baterie. Pokud byla vnitřně poškozena, nemusí to být na první pohled znatelné a baterie může i v opraveném autě nějakou dobu fungovat. A právě to je časovaná bomba – po několika týdnech může dojít v takovéto baterii ke zkratu a požáru,“varuje Martin Pajer, ředitel společnost­i Cebia, která se zabývá prověřován­ím dat k ojetým autům. Na druhou stranu o technickém stavu baterie dnes detailně vypovídají důkladné testy, které řada prodejců s ojetými automobily nabízí. Certifikát­y ukážou, kolik kapacity ztratila a jaké je její celkové technické zdraví. Obecně přitom platí, že životnost baterií elektromob­ilů se v praxi ukazuje být lepší, než jaké byly původní teoretické předpoklad­y.

Auta s dobrou historií se pak nemusí zájemci bát dovézt ze zahraničí. Data společnost­i Carvago ukazují, že v takovém případě ušetří. Například Škoda Enyaq iV z roku 2022 s výkonem 150 kW se v Itálii prodávala průměrně o 200 tisíc korun levněji. A Tesla Model 3 s výkonem 211 kW z roku 2019 vyšla v Nizozemsku průměrně o 150 tisíc korun levněji než v Česku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia