Lidové noviny

Tenis stojí na prahu revoluce

Mezi dámami i pány s raketami už dlouho bují nespokojen­ost. Vznikly plány na její zažehnání

- KAREL KNAP S přispěním Markéty Plškové

Na první pohled nyní vše vypadá přepychově. Tenisové karavany WTA i ATP se přesunuly z Kalifornie na Floridu. Po Indian Wells se na spojeném podniku předvádějí v Miami. Takzvaný Sunshine Double v Americe charakteri­zují štědré odměny, krásné areály, mocný zájem diváků a vysoká prestiž. Jenže zdání tak trochu klame. V branži nepanují idyla a blahobyt. Určitě ne v celé.

Především ženskou WTA Tour souží četné problémy – zejména finanční. Její příjmy od sponzorů a televizníc­h společnost­í nejsou ve srovnání s mužskou ATP ani poloviční. Hlavně proto berou hráčky na drtivé většině akcí nižší „prize money“než chlapi.

Poslední ročníky Turnaje mistryň, výkladní skříně Women’s Tennis Associatio­n, se pořádaly hekticky, amatérsky, na nevhodných místech a bez náležité divácké pozornosti.

Členky a členové obou profesioná­lních okruhů si navíc svorně stěžují na přehnané množství povinných turnajů a na příliš krátké prázdniny mezi sezonami, z čehož pramení fyzické i psychické vyčerpání a častá zranění.

Zároveň platí, že pouze elitní stovka v obou žebříčcích si na kurtech vydělá na pohodlné živobytí. Ostatní musí šetřit na cestovném i při skládání trenérskýc­h týmů. Nebo se dokonce zadlužují.

O reformu současného systému se delší dobu pokoušejí šéfové grandslamo­vých podniků, čtyř nejslavněj­ších a nejvýnosně­jších akcí, jež se konají v Melbourne, Paříži, Londýně a New Yorku.

Čerstvě však s nimi do souboje vytáhl šéf ATP Andrea Gaudenzi, který vyjednává giganticko­u podporu od saúdskoara­bského veřejného investiční­ho fondu PIF. Šejkové by do tenisu mohli napumpovat až dvě miliardy dolarů.

Plán grandslamo­vých bossů, který nejčastěji představuj­e Australan Craig Tiley, má vyústit v takzvanou Premier Tour. Ta by sjednotila obě asociace, skládala by se ze čtyř grandslamů, přibližně deseti dalších turnajů založených na bázi současných tisícovek, jedné týmové soutěže a společného finále sezony pro nejužší špičku. Přičemž by garantoval­a osm týdnů volna po skončení sezony.

„Hlavně ta dvouměsíčn­í přestávka po všem tom trmácení po zeměkouli působí hodně lákavě,“říká Klára Koukalová, bývalá hráčka Top 20 a nyní expertka stanice CANAL+ Sport.

Potíž vězí v tom, že Tiley a jeho kolegové zatím nedokážou projekt dotáhnout do konce po ekonomické stránce. Podle svědků jejich prezentace v Indian Wells „na kostech chybělo maso“.

I proto do hry vstoupili další reformátoř­i. Ti z Arabského poloostrov­a. Svou konkurenci předbíhají obří částkou, kterou údajně mohou rovnou vysypat na stůl a poté ji rozdělit všem potřebným.

Gaudenzi za nimi přiletěl v lednu, když se kvůli údajné nákaze koronavire­m vymluvil z účasti na

australské schůzce s Tileym a spol. a odletěl na jednání do Arábie.

Také Saúdové chtějí podpořit slepení WTA a ATP.

„Pro WTA by určitě bylo výhodné,“tvrdí Koukalová.

Souhlasí s ní Jiří Lehečka, česká jednička: „Nevím, jestli by sloučení pro WTA znamenalo přímo záchranu, ale obří pomoc určitě ano. Hráčkám bych ji moc přál. Netuším, co by to přineslo našemu okruhu. Vcelku se mu daří po hospodářsk­é i fanouškovs­ké stránce, takže nevidím nutnost změny.“

Saúdská Arábie nedávno až rozmařile investoval­a do golfové série LIV, přilákala závod mistrovstv­í světa formule 1 a ve velkém valí peníze do fotbalu či boxu. Podle kritiků si tak vylepšuje pověst pokaženou porušování­m lidských práv v zemi. Teď se chystá na další zásadní ofenzivu.

V Rijádu už se koná Masters nadějí ATP. Míří do něj Turnaj mistryň, byť proti tomu kvůli potlačován­í žen a homosexuál­ů hlasitě protestují ikony Martina Navrátilov­á a Chris Evertová. „Ani mně se to moc nelíbí,“říká Koukalová.

„Já s jejich aktivitou v tenise nemám problém,“tvrdí Lehečka. „Akorát vnímám obrovské otazníky ohledně kalendáře. Kdyby chtěli pořádat velký turnaj, těžko by se pro něj hledal termín.“

Saúdové štvou rivala Tileyho myšlenkou uspořádat obrovskou akci pro ženy i muže hned na začátku roku, protože by přímo konkuroval­a United Cupu, hranému u protinožců a vnímanému jako příprava na Australian Open.

Hlásí se též k uspořádání společného Turnaje mistryň a mistrů v Rijádu. Oba ambiciózní plány by nejspíš tenisový byznys pozvedly. Nicméně v zákulisním souboji titánů teď patrně mají převahu magnáti z Blízkého východu.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Saúdy zajímá i tenis. V Miami právě probíhá tradiční velký turnaj mužů a žen, v tenisovém zákulisí se však připravují nové scénáře.
FOTO PROFIMEDIA Saúdy zajímá i tenis. V Miami právě probíhá tradiční velký turnaj mužů a žen, v tenisovém zákulisí se však připravují nové scénáře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia