Lidové noviny

Pravidlo červené barvy

- KAROLÍNA M. KRUPKOVÁ

Mírná a něžná, slibovala společnost Pantone, když zveřejnila vlastnosti barvy, která ovládne veškerou estetiku roku 2024. Ouha! Pár dní do začátku jara, a místo broskvové se o pozornost hlásí dravější a sebejistěj­ší odstín rebelsky rudé. Proč by zářivě červená neměla chybět v žádném šatníku?

Nepřehlédn­utelně rudá se na molech představil­a s jarními kolekcemi už loni. Tehdy ji značky jako Hermes, Gucci nebo Chanel představil­y především na doplňcích – červených punčochách a ponožkách. Nyní ji návrháři domu MiuMiu použili na šortkách, značka Loewe na obřím pleteném svetru a módní vyhledávač Lyst označil červenou za barvu letošní jarní sezony.

ČEKSTAJL

Interiérov­á designérka Taylor Migliazzov­á Simonová dokonce na síti TikTok prosazuje „červenou teorii“. Mladá Newyorčank­a tvrdí, že jakýkoliv rudý doplněk místnosti jen prospěje. Červená lampa, stolek či křeslo podle ní dodají pokoji rázem na charisma. A to samé prý lze aplikovat na oblečení. Ostatně některé slavné dámy už se toho chopily.

Například herečka Emma Stoneová, která nyní oscarově září ve filmu Chudáčci, si na natáčení talkshow s moderátore­m Stephenem Colbertem vyšla v černých kalhotách, béžovém svetru a s rudými mokasínami na nohou. Navlas stejné obutí, konkrétně boty od značky The Row za 1250 dolarů (v přepočtu tedy za 29 tisíc korun), má nyní v botníku i Hailey Bieberová, která své červené střevíce nosí k modrým džínům a černému koženému trenčkotu.

Ostatně takto módní editoři radí s odvážnou rudou nakládat – obléct se podle zásad minimalism­u a červenou použít jen na doplňcích, jako jsou sluneční brýle, kabelka, opasek či zmiňované jarní obutí. Právě s červenými střevíci se v aktuální nabídce obchodů roztrhl pytel – nabízí je kromě luxusních výrobců i většina módních řetězců jako COS, Arket, Vagabond či Next.

Pak jsou ale i exhibicion­isté, jimž je trocha barevného akcentu málo a neváhají se do rudé obléknout od hlavy až po paty. To ostatně v české společnost­i předvedla Andrea Bartošková, manželka herce Jiřího Bartošky, když si na nedávnou premiéru filmu Tady

Havel, slyšíte mě? oblékla rudou na šatech, botech i ústech. Módní policie by paní Bartoškovo­u jistě oznámkoval­a plným počtem bodů, ostatně pravidlo červené funguje ve společnost­i perfektně.

Legendární se tak stala červená korzetová róba od Givenchyho, v níž Audrey Hepburnová seběhla v roce 1957 po schodech Louvru ve filmu Úsměvná tvář. Neméně ikonickými jsou červené šaty,

v nichž si v roce 1990 zahrála Julia Roberts Pretty Woman. V rudém kompletu loni zpívala Rihanna na Super Bowlu a tehdy za provokativ­ní odstín (a nejen za něj) sklidila kritiku i nadšení.

Červená zkrátka funguje! Není žádné jiné barvy, která by byla tak bohatá na symboliku. Rudá je barva králů, revoluce, ďábla i Kristovy krve. Červená znamená vášeň, sex, zrození života, adrenalin, provokaci i sílu.

Otázkou už jen zůstává, zda na módní trendy slyší i papež František a byl by kvůli nim ochoten znovu zařadit rudé střevíce do svaté garderoby. Vždyť byly tak pěkné!

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO 3× PROFIMEDIA ?? Červená funguje! Do sebejistéh­o odstínu se oblékla i módní influencer­ka Kenza Sadoun el Glaoui a další hosté na nedávném fashion weeku v Paříži.
FOTO 3× PROFIMEDIA Červená funguje! Do sebejistéh­o odstínu se oblékla i módní influencer­ka Kenza Sadoun el Glaoui a další hosté na nedávném fashion weeku v Paříži.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia