Lidové noviny

Půjčí si Kyjev od USA 60 miliard?

- ISTVÁN LÉKO

Americká finanční pomoc Ukrajině ve výši 60 miliard dolarů (asi 1500 miliard korun), jejíž schválení již měsíce blokují republikán­i, se může změnit v úvěr. S novinkou, která by asi pomohla poskytnutí peněz odblokovat, přišel vlivný republikán­ský senátor z Jižní Karolíny Lindsey Graham, který v pondělí navštívil Kyjev, kde jednal s Volodymyre­m Zelenským. Senátor podle agentury Reuters prohlásil, že schválení částky podporuje, ale dodal, že Ukrajinci nemohou nevnímat vnitropoli­tické problémy USA, konkrétně otázku ochrany hranic s Mexikem. Návrh se podle Grahama líbí i republikán­skému kandidátov­i na prezidenta Donaldu Trumpovi.

SHORT

„Chceme-li podpořit Ukrajinu, je lepší začít mluvit s americkými daňovými poplatníky,“upozornil senátor na veřejný dluh 34 tisíc miliard dolarů, který před sebou Amerika valí. Dodal, že ohledně schválení půjčky je optimista, protože 70 procent republikán­ských senátorů i podobný počet kongresman­ů chápe, že je třeba Ukrajině pomoci, ale jako politický lídr prý musí mluvit s voliči, kteří mu v Jižní Karolíně říkají: „Chceš pomáhat Ukrajině? O. K., ale co se bude dít na jižní hranici?“

„Dokážeme zařídit odpustitel­ný dluh bez úroku? Ano. Dokáže jej Ukrajina přijmout? Ano. Myslím, že prezident Zelenskyj bude rád za zbraně v jakékoli podobě,“řekl Graham. Konstrukce s bezúročným odpustitel­ným úvěrem znamená, že peníze Ukrajina utratí většinou za americké zbraně, ale zůstane jí závazek vůči USA ve výši 60 miliard dolarů, který může Amerika za určitých podmínek odpustit, protože Kyjev ho nebude schopen nikdy vrátit v žádné měně.

Jenže tyto podmínky, o nichž senátor nic neřekl, budou přísně tajné. Kdo bude za úvěr ručit? Ukrajina? Nebo EU? Bude odpuštěn tak, že se konvertuje na část orné půdy, lesů či dolů, které Kyjev dá do zástavy? Nikdo přece nedává půjčku jen tak. Chudinka Ukrajina! Nebude-li jiná možnost, na úvěr kývne. Dostane se ale do kleští, protože podmínky odepsání 60 miliard dolarů bude určovat někdo jiný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia