Lidové noviny

Dotace „po babičce“neláká. Ani s úvěry

Česko musí zrychlit zateplován­í domů. Vlajkovou loď mezi podporami ale srážejí náročné podmínky

- ROMAN ŠITNER

Dotace Oprav dům po babičce měla pomoci mladým rodinám a spustit opravy starých domů i oživení venkova. Vlažný zájem se měsíce vysvětlova­l mimo jiné čekáním na opožděné zvýhodněné úvěry. Ty nyní přišly, zájem je ale stále slabý – jen ve stovkách žadatelů.

Od spuštění programu loni na podzim je necelých 1500 podaných žádostí, od startu poskytován­í návazných zvýhodněný­ch úvěrů 1. března jich přibylo 250. Tato čísla nepomohou splnit cíl výrazně zrychlit tempo zateplován­í domů v Česku. Pro srovnání – novou hypotéku si od spuštění „Babičky“vzalo 20 tisíc lidí.

„Dostáváme více než deset žádostí denně a jejich počet postupně zrychluje, což překonává naše očekávání,“říká přesto ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Vysvětluje, že žadatelé už musejí mít připravený projekt a energetick­ý posudek, proto podání žádosti trvá.

„Babička“vyvolala loni v létě velkou politickou debatu. Kvůli obavám z příliš velkého zájmu ji vládní koalice okleštila, aby nebyla tolik lákavá. Žádat nemohou lidé, kteří vedle svého domu určeného k opravě třeba vlastní se sourozenci třetinu domu po babičce.

Hlavní omezení ale leží v náročnosti dotace. Dům musí po zateplení dosáhnout na nízkoenerg­etický štítek, což může být u starých domů jen obtížně dosažiteln­é.

Evropské uhlíkové cíle jsou ale neúprosné. Aby je bylo možné splnit, musejí do roku 2050 všechny budovy projít zásadním zateplením. To znamená výrazné investice. Proto vláda přichází s různou formou podpory, jež má k zateplován­í motivovat.

V Česku opravu potřebuje více než 700 tisíc domů, tedy zhruba 30 tisíc ročně – třikrát více, než se reálně zvládá.

1 000 000 Kč od státu může získat žadatel v proiramu Oprav dům po babičce. Přidat musí 1 000 000 Kč z vlastního.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia