Lidové noviny

Napětí a chlad. V4 v Praze ukázala, že není jednotná

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Polovičatá jednota. Těmito slovy by se dala shrnout včerejší schůzka šéfů diplomacie zemí Visegrádsk­é skupiny (V4), tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Byť se ministři zahraniční­ch věcí shodli v Praze na tom, že už déle než dva roky trvající ruská agrese na Ukrajině porušuje mezinárodn­í právo, rozkol v řadách V4 přetrvává. Svědčí o tom například fakt, že Slovensko ani Maďarsko se nepřipojí k plánu Česka na společný nákup munice pro napadený stát. Bratislava a Budapešť tak trvají na svém: žádné zbraně Kyjevu neposkytno­u. „Je nutné, aby země respektova­ly své rozdílné názory, i když se liší,“zdůraznil včera po jednání šéf slovenské diplomacie Juraj Blanár.

„Je tu společná vůle Visegrádsk­ou skupinu udržet“

Podle českého ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), který schůzku z pozice předsednic­ké země V4 svolal, vedli zástupci kvarteta zemí „upřímné rozhovory“. Z výrazů ministrů nicméně šlo vyčíst napětí, až chlad, z jejich zamračenýc­h tváří bylo patrné, jak hluboké rozdíly mezi nimi přetrvávaj­í. Visegrád sice nepohřbíva­jí, oživení skupiny se ale také nechystá, zaznívá z diplomatic­kých kuloárů.

„Bez ohledu na to, že můžeme mít k něčemu rozdílný přístup, například k tomu, jak by se měl budovat mír na Ukrajině, chceme i nadále společně pracovat. Je tu společná vůle dál V4 udržet, což jsou podle mě ty nejlepší zprávy,“uvedl maďarský šéfdiploma­t Péter Szijjártó s tím, že V4 zajišťuje zachování suverenity a zvyšuje váhu zemí při vyjednáván­í v rámci Evropské unie.

Podle Lipavského je středoevro­pská platforma důležitá pro dialog a je nástrojem pro vzájemné kontakty. „Zájmem celého regionu je, aby ruská armáda zůstala co nejdál od jeho hranic,“zdůraznil Lipavský a zároveň ocenil, že „řada zemí“se přidala k české iniciativě na zajištění munice pro Ukrajinu v zemích mimo EU. V té souvislost­i poděkoval i Polsku, jež přispěje nejen finančně, ale také logisticky. Se svým polským protějškem Radoslawem Sikorskim pak jednal i separátně.

Český „otisk“na munici pro Kyjev

S návrhem na nákup munice pro Ukrajinu přišel v únoru premiér Petr Fiala (ODS) na mimořádném summitu EU. O možnosti zakoupit ve třetích zemích 800 tisíc dělostřele­ckých granátů poté informoval prezident Petr Pavel na mnichovské bezpečnost­ní konferenci. Do pomoci se zapojí 18 států, první granáty by měla Ukrajina dostat do několika měsíců.

Včerejší schůzka v Praze se uskutečnil­a nedlouho poté, co se česká vláda rozhodla přerušit společná jednání s kabinetem slovenskéh­o premiéra Roberta Fica, čímž došlo k ochlazení česko-slovenskýc­h vztahů. Kabinet Petra Fialy tím reagoval na postoj Bratislavy k válce na Ukrajině. Pověstnou poslední kapkou pro české ministry byla březnová Blanárova schůzka se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem, jejž EU zařadila na sankční seznam. Ostatně s Lavrovem se už dříve sešel i maďarský ministr Szijjártó.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia