Lidové noviny

Dotace „po babičce“neláká

-

Banky, na něž se LN obrátily, popisují, že na dotace „po babičce“se vyptávají stovky lidí, přičemž žádosti se vyřídily a podepsaly jen s několika z nich. Část zájemců prý odrazují podmínky programu, jež nemusejí vyhovovat každému.

„Do této chvíle jsme podepsali už několik žádostí o úvěr a s ohledem na začínající stavební sezonu očekáváme růst zájmu o tento zvýhodněný úvěr,“říká mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek.

„Aktuálně máme rozpracová­ny nižší desítky úvěrů a z toho některé smlouvy jsou již uzavřeny. S ohledem na celkové potenciáln­í množství klientů na trhu nás tento zájem mile překvapil,“uvádí Martina Kotasová z Raiffeisen­bank.

Zatím vlažný zájem lze vedle složitého vyřizování žádosti vysvětlit i tím, že úvěry sice byly spuštěny se začátkem března, avšak banky je začínají reálně poskytovat až postupně. Česká spořitelna s nimi začala teprve v tomto týdnu, UniCredit Bank se přidá v polovině dubna. Doposud se do programu zapojilo pět bankovních domů – jde o čtveřici stavebních spořitelen ze skupin České spořitelny, ČSOB, Komerční banky a Raiffeisen­bank a dále zmíněná UniCredit Bank. Všechny poskytují nejen zvýhodněné úvěry, ale i poradenstv­í se zelenými dotacemi a pomohou i s vyřízením žádostí o ně.

Peníze dopředu

Zvýhodněné úvěry mají být stěžejním lákadlem dotačního programu Oprav dům po babičce. Jiné programy tuto výhodu neobsahují. Polovinu peněz na úvěry poskytuje stát, banky tak reálně půjčují jen zbývající polovinu. To se propisuje i do výše úrokových sazeb – ty jsou letos zastropova­né na cifře 3,5 procenta, přičemž jde o celkovou roční procentní sazbu nákladů, tedy včetně všech souvisejíc­ích poplatků. Nabídky bank jsou pod touto hranicí a platí pro celou dobu trvání úvěru, tedy až na 25 let. Jde o výrazně zajímavějš­í úroky, než mají běžné úvěry ze stavebního spoření, a v současnost­i jsou i výrazně nižší než u hypoték.

Pro ty, kteří se pouštějí do rekonstruk­ce domů a počítají s výrazným zateplením a investicem­i do zelených technologi­í – například fotovoltai­ka –, může být atraktivní získat část potřebných úvěrů s úrokem lepším oproti trhu, k tomu erární subvenci a nadto všechny tyto peníze dopředu; potřeba není ani ručení a dům je možné použít jako zástavu k běžné hypotéce.

Pro příklad: pokud rekonstruk­ce vyjde na tři miliony korun, z toho 1,5 milionu na zateplení, fotovoltai­ku a další uznatelné zelené náklady, může domácnost získat dopředu dotaci i ve výši přes 800 tisíc a zároveň výhodnější úvěr 700 tisíc. Umožní to snáz finančně ustát rekonstruk­ci. To je rozdíl oproti klasické dotaci Nová zelená úsporám, jež se vyplácí až zpětně, tedy po provedení opatření, a žádný výhodnější úvěr s ní spojený není. U této dotace je tak nutné „utáhnout“celou investici z vlastních zdrojů či jiných úvěrů, případně mít stavební firmu, jež je ochotna se splatností části faktur počkat do vyplacení subvence žadateli.

Banky – na rozdíl od některých politiků – žádný velký zájem u „Babičky“nečekaly. Dotace mate názvem. Vytváří dojem, že je zaměřená zejména na zděděné staré venkovské domy. Ve skutečnost­i se ale týká naprosto všech rodinných domů. Také může působit, že je určena na opravy domů ve špatném stavu. Je to ale naopak – vyžaduje takovou výslednou energetick­ou efektivitu, že právě v případě starých domů může být neúměrně nákladná.

Ministerst­vo životního prostředí oznámilo, že na dotace v programu Oprav dům po babičce je připraveno pět miliard korun. Dalších pět miliard zamíří do zvýhodněný­ch úvěrů, ke kterým banky dodají dalších pět miliard. V úhrnu tak částka určená na dotace (zatím) stačí na zhruba 5000 projektů.

Navzdory relativně nízkému zájmu se už na trhu objevují hlasy, že dotace a s ní i výhodnější úvěr zvyšují poptávku po starých nemovitost­ech a spolu s tím i jejich ceny. S tímto názorem přišel například portál Bezrealitk­y. Zdaleka však není jisté, zda ona vyšší poptávka je opravdu vyvolána novou dotací a úvěry k ní, nebo spíše tím, že nemovitost­i jsou pro Čechy drahé, a ti se tak dívají na levnější domy, tedy na ty starší a v horším stavu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia