Lidové noviny

Odsouzený hejtman rezignoval

-

Moravskosl­ezský hejtman (ANO), kterého včera soud uznal vinným z účasti na organizova­né zločinecké skupině, rezignoval na svou funkci. Skončil i jako krajský zastupitel a odejde z ANO, jak požadoval šéf hnutí Andrej Babiš. Rezignaci hejtmana žádali také koaliční partneři ve vedení kraje. Pražský soud nepravomoc­ně uložil Krkoškovi ve dvanáct let starém případu uplácení lékařů farmaceuti­ckými firmami peněžitý trest 200 tisíc korun. Krkoška ve čtvrtek uznal svou vinu.

„Po rozhodnutí soudu a pečlivém zvážení všech okolností jsem se rozhodl rezignovat na funkci hejtmana a zastupitel­e Moravskosl­ezského kraje. Zároveň vystupuji z hnutí ANO,“uvedl Krkoška. Upozornil, že soudní líčení nemá nic společného s jeho působením v politice, ale nechce vrhat špatné světlo na ANO a Moravskosl­ezský kraj. Doplnil, že se chce stáhnout z veřejného prostoru. Do čela kraje nastoupil loni v červnu po rezignaci hejtmana zvoleného za ANO a následného kritika hnutí Iva Vondráka.

Za účast na organizova­né zločinecké skupině může soud uložit až desetileté vězení. Obvodní soud pro Prahu 2 vzal ale v potaz dobu, jež uplynula od trestné činnosti, Krkoškovo doznání i jeho současný způsob života. Krkoška působil v letech 2009 až 2012 ve společnost­i Interchemi­a Praha, odkud podle obžaloby úplatky směřovaly k lékařům. Měli přednostně předepisov­at léky konkrétníc­h farmaceuti­ckých společnost­í. Celkem byly předány úplatky zhruba za 12 milionů korun. Původně bylo v kauze stíháno 200 lidí, z toho 151 lékařů.

Babiš vyzval k odchodu Krkošky z funkcí i ANO už poté, co Krkoška včera dopoledne přiznal vinu. „Okamžitě musí skončit jak v hnutí ANO, tak ve své funkci. Podvedl a poškodil celé hnutí a očekávám, že předsednic­tvo o jeho vyloučení rozhodne bez odkladu,“sdělil šéf ANO.

Krkošku by po jeho rezignaci mohl nahradit primátor Havířova a krajský předseda hnutí Josef Bělica (ANO). O dalším postupu mají dnes jednat lídři krajské koalice, kterou tvoří ANO, ODS s TOP 09, KDU-ČSL a SOCDEM.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia