Lidové noviny

Víc než joint či panák frčí u dětí „energeťáky“

-

Nejméně dvakrát týdně pije energetick­é nápoje pětina českých dětí ve věku jedenáct až 15 let. Je jich zhruba 70 tisíc, v roce 2018 jich bylo 40 tisíc až 50 tisíc. Méně často naopak mladí pijí alkohol nebo kouří cigaretu či marihuanu, naopak častější je užívání elektronic­kých cigaret neboli vaping. Autoři představil­i data české části mezinárodn­í studie o zdraví a životním stylu školáků HBSC (Health Behaviour in School-aged Children), sbírali je v roce 2022. Typickým trendem dle nich je, že pokud se dítě opíjí či kouří, častěji užívá i jiné návykové látky nebo pije energetick­é nápoje.

„Čím častější je konzumace energetick­ých nápojů, tím častěji trpí děti různými potížemi, jako jsou bolesti hlavy, mají horší depresivní stavy nebo nižší životní spokojenos­t,“popsal vedoucí výzkumného týmu HBSC Michal Kalman. V jedné plechovce „energeťáku“je dle něj zhruba stejně kofeinu jako ve čtyřech šálcích kávy, což může způsobovat i problémy se spánkem. Odborníci proto doporučují omezení prodeje energetick­ých nápojů, regulaci připravují i někteří poslanci.

Zatímco v konzumaci alkoholu byly dříve české děti na předních příčkách mezinárodn­ích srovnání, dle čerstvých dat se pohybují v průměru mezi zkoumanými zeměmi. „Zatímco v 90. letech absolvoval­i svůj první experiment s alkoholem téměř všichni 15letí, dnes se mu čtvrtina deváťáků zcela vyhne,“řekl Kalman.

V jedné plechovce energetick­ého nápoje je přibližně stejně kofeinu jako ve čtyřech šálcích kávy

Přestože je prodej alkoholu, stejně jako cigaret, dětem do 18 let zakázaný, zkušenost s alkoholem má 73 procent dětí a s cigaretami 16 procent. Častější je zkoušení vapingu, jež deklaroval­o 19 procent respondent­ů. „Valná většina vaperů kouří i klasické cigarety,“uvedl Kalman.

Každý týden kouří cigarety osm procent školáků, v roce 2002 jich bylo téměř 30 procent. Mezi patnáctile­tými vapuje jednou týdně každý desátý patnáctile­tý, denně asi pět procent, stejně jako jich kouří klasický tabák.

V roce 2022 užívaly každý týden asi 3,6 procenta patnáctile­tých nikotinové sáčky, 2,3 procenta žvýkací tabák a 0,7 procenta kratom. Novější produkty jako HHC v průzkumu nebyly.

Další sběr výzkumníci plánují v roce 2026.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia