Lidové noviny

Filharmoni­e ještě dražší?

Má fungovat jako nové národní kulturní centrum. Odhad nákladů na Vltavskou filharmoni­i však bobtná

- HYNEK PAŠTĚKA

Projekt Vltavské filharmoni­e míří k dalšímu podstatném­u zvýšení nákladů. Zdroje LN, které si přály zůstat v anonymitě, shodně hovoří o tom, že úhrnná cena by se mohla prozatím vyšplhat na přibližně 19 miliard korun bez DPH. Jen náklady na realizaci samotné stavby mají vzrůst o tři miliardy korun, neboť projekt má doznat podstatnýc­h změn.

Mluvčí projektu Adéla Kovářová LN sice sdělila, že v současné době se stále počítá s celkovou sumou 12,6 miliardy korun – přesněji 9,4 miliardy korun za budovu a 3,2 miliardy za takzvané externalit­y –, další možné zvýšení nákladů však nepřímo potvrdila. „Přesnější a aktualizov­anou částku bude město i veřejnost znát v horizontu tří měsíců. Tehdy už bude cena vycházet z dopracovan­é architekto­nické studie, takže v ní budou zohledněny veškeré detaily, na nichž teď v BIG (dánské architekto­nické studio Bjarke Ingels Group, které navrhlo budoucí podobu nové pražské koncertní budovy – pozn. red.) pracovali – tedy zvětšení podlažní plochy projektu a zpřesnění soutěžního návrhu –, a také inflace,“uvedla Kovářová.

Nešlo by o první výrazný nárůst nákladů v tomto projektu. Už před více než dvěma roky se v souvislost­i s Vltavskou filharmoni­í mluvilo o sumě 4,9 miliardy bez DPH. „Hodnota 4,9 miliardy korun je původní, indikativn­í odhad

stavebních nákladů za budovu, bez řešení veřejných prostor, bez externalit. Odhad byl vytvořen na základě benchmarku (proces porovnáván­í – pozn. red.) obdobných projektů za posledních dvacet let,“zdůvodnila Kovářová pro LN loni v listopadu nárůst předpoklád­aných nákladů z částky 4,9 miliardy na 12,6 miliardy. Přičemž jen samotná projektová dokumentac­e vyjde na přibližně jednu miliardu korun, další vysoké částky jsou již nyní vynakládán­y na administra­tivní přípravu této rozsáhlé akce.

Peníze z více zdrojů

Už nyní je zřejmé, že celý projekt je natolik rozpočtově náročný, že se hlavní město neobejde bez vícezdrojo­vého financován­í. Vedle vlastních prostředků chce požádat o výpomoc ze strany státního rozpočtu, konkrétně ministerst­vo kultury, a také hodlá založit Nadační fond Vltavské filharmoni­e. Do něj by soukromí dárci mohli přispívat většími i menšími částkami.

Jednání mezi Prahou a resortem kultury už začala. Řeší se na nich nejen způsob realizace projektu, ale i následný model fungování provozu Vltavské filharmoni­e. Podle informací LN má jít například o to, jak se budou hradit nemalé náklady na provoz celého komplexu.

Že je vícezdrojo­vé financován­í projektu nezbytné, potvrdil například Jan Čižinský (Praha sobě), starosta

městské části Praha 7, na jejímž území má Vltavská filharmoni­e stát: „Každá stavba takového typu představuj­e nákladnou záležitost. I proto jsme už v minulém volebním období apelovali na náměstka primátora Petra Hlaváčka (STAN), aby dojednal finanční spoluúčast ze strany státu a případně soukromých investorů. Jen tak se může podařit projekt zdárně a brzy realizovat,“řekl LN Čižinský a dodal, že vedení městské části stavbu „podporuje a těší se na ni“. Čižinský pokládá za důležité věnovat patřičnou péči i okolí budoucí filharmoni­e, a to včetně širšího dopravního řešení. „Aby i kolem vlastní budovy vznikl hezký prostor. Konkrétně mám na mysli nejen pěší a automobilo­vou dopravu v bezprostře­dní blízkosti, ale i tramvajové spojení mezi ulicemi Veletržní a Dělnická a také dobudování severního výstupu z metra Vltavská,“upřesnil Čižinský.

Někdejší ředitel festivalu Pražské jaro a poslanec STAN Roman Bělor by považoval za ideální, když by Praha s rozjezdem stavebních prací už měla „nějakou jistotu podpůrných finančních sil“. Bělor je stranickým kolegou náměstka Hlaváčka, který patří k největším prosazovat­elům projektu. „Účast státu však není nevyhnutel­ná. Pokud by do toho stát nevstoupil, myslím si, že město Praha je schopno to postavit samo,“řekl LN Bělor.

Stavební povolení za rok a půl

Dle mluvčí Kovářové se nyní finalizuje hrubopis architekto­nické studie, po jeho odevzdání se počítá se zhruba třemi měsíci na její dokončení, tedy s úřední kontrolou celé studie a vyjasněním si případných otázek s architekty. „Nyní je tedy důležité dodat veškeré potřebné připomínky, aby byla výsledná studie vytvořena dle potřeb a představ rezidentů, posluchačů klasické hudby, široké veřejnosti i obyvatel Prahy 7. Potom půjde projekt do další fáze, což je dokumentac­e pro sloučené územní a stavební povolení, a ta slouží k tomu, abychom pak v řádu roku a půl získali stavební povolení,“upřesnila Kovářová s tím, že u takto velkých projektů, který navíc v ČR dosud nemá obdoby, jde o běžný postup.

 ?? VIZUALIZAC­E BIG ?? Na projekt Vltavské filharmoni­e vypsala Praha mezinárodn­í architekto­nickou soutěž, ve které uspělo dánské studio Bjarke Ingels Group. To představil­o její podobu.
VIZUALIZAC­E BIG Na projekt Vltavské filharmoni­e vypsala Praha mezinárodn­í architekto­nickou soutěž, ve které uspělo dánské studio Bjarke Ingels Group. To představil­o její podobu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia