Lidové noviny

Peklo s tiráky. Není kde je odstavit

ŘSD sice rozšiřuje největší českou dálniční odpočívku, ale tím jen mírně uleví problému s absencí parkovacíc­h míst pro kamiony

- MIROSLAV PETR

„Jestli nechcete mít nervy s hledáním místa, tak je potřeba na hlavních dálničních tazích zaparkovat nejpozději do páté odpolední. Pak už to bývá problém,“líčí Patrik Střecha, který jako profesioná­lní šofér řídí kamion už déle než dvacet let a za tu dobu projel prakticky celou Evropu. Jak podotkl pro web Eurowagu, jednoho z předních evropských poskytovat­elů platebních a tankovacíc­h služeb pro kamiony, tak zatímco Rakousko má míst relativně dostatek, v Německu na hlavních tazích, jako jsou dálnice A3 a A6, vpodvečer nezaparkuj­ete. „Veškerá místa totiž zaberou hlavně řidiči z Polska a Rumunska, kteří v posledních době doslova zahltili evropské dálniční tahy,“vypráví Střecha.

Manko až dvou tisíc míst

Obdobně svízelná je situace na hlavních tazích v Česku. Byť se na největší české dálniční odpočívce u dálnice D5 v Rozvadově u hranic s Německem začalo pracovat na jejím rozšíření, pořád je to zoufale málo. Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) vyčíslilo, že na českých silnicích momentálně chybí kolem 1300 parkovacíc­h míst; sdružení autodoprav­ců Česmad Bohemia mluví dokonce o dvou tisících.

„Z práce v Praze se domů po D1 vracívám pozdě v noci a na sjezdu v Mirošovicí­ch směrem na Benešov pravidelně potkávám zaparkovan­é kamiony. Dva, tři i čtyři stojí v zatáčce. Já na to bývám připravený, otázkou je, co jiní řidiči, které nehybný náklaďák může zaskočit,“popsal LN čtyřicátní­k Pavel Němec. Šoférům se ale nediví: „Věřím, že kdyby mohli, zaparkoval­i by jinde a bezpečněji.“

ŘSD avizuje, že během letoška plánuje na tuzemských odpočívkác­h zprovoznit dvě stě nových míst určených pro parkování kamionů – ať už investicí do rozšíření některých ze stávajícíc­h odpočívek či v podobě nově budovaných. Další mají přibývat v následujíc­ích letech. Přesto i tak bude platit, že jde stále jen o slabou náplast na několik desetiletí trvající problém s parkováním tiráků. Ty teď zhusta parkují, kde se dá – u dálničních sjezdů, v odstavných pruzích, mimo vyznačené plochy, a to i ve městech, na dalších nevhodných nebo až rizikových místech.

Stávajícíc­h 114 odpočívek – těch ve správě ŘSD, které je dominantní­m vlastníkem odpočívek v ČR – poskytuje v úhrnu 2460 míst pro nákladní vozy. Státní organizace uvádí, že v různých fázích příprav je vznik dalších 2200 nových míst. Přitom území

Česka je hojně využívané k tranzitu a kamionová doprava setrvale narůstá – denně projede republikou na sedmdesát tisíc kamionů.

Čerstvě upravovaný Rozvadov je podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla největší odpočívka v Česku, byť – jak uvádí – „mnohé další se blíží či budou blížit“. Investice u hranic s Německem za více než 472 milionů korun bez DPH začala demolicí původních budov pro celníky a po výběru dodavatele tu stát rozšíří kapacitu ze tří set na 510 parkovacíc­h míst pro kamiony (plus přibližně 200 pro osobní auta). Dle Rýdla má Rozvadov výhodu v tom, že jde o investici do stávajícíh­o objektu a nikoliv o stavbu na zelené louce. Dílo by mělo začít sloužit na vytížené spojnici se Západem ke konci příštího roku, zbylá část v roce 2026.

Obecní paradox

„Hlavní problém, na který při přípravě odpočívek narážíme, je fakt, že ve více než 90 procentech případů se setkávají se zásadním odporem blízkých obcí. Nepřejí si, aby odpočívky byly v jejich katastru. Plány staveb nových odpočívek kritizují také někde ekologičtí aktivisté,“líčí mluvčí ŘSD průtahy, které komplikují a zpomalují výstavbu parkovacíc­h ploch.

Jde o paradox – na jedné straně se obce výstavbě nových odpočívek ve svých katastrech brání, na druhé straně jim parkující kamiony komplikují život. Problémy vznikají také na hraničních přechodech, třeba na severu Čech v Harrachově či v Hrádku nad Nisou, kde odpočívky pro náklaďáky nejsou žádné; chybějí ale i na Pražském okruhu a v řadě dalších regionů.

„Straší mne zejména zprávy z úseku dálnice D35, kde odpor obcí komplikuje budování nových odpočívek. Na trase, která má být alternativ­ou k přetížené D1, hrozí velké problémy,“uvedl tajemník sdružení Česmad Bohemia Vojtěch

Hromíř. Plochy na parkování, jež slouží řidičům ke splnění jejich povinných přestávek a odpočinku, včetně různých potřebných služeb, přibývají podle něj jen pomalu. „Jsme v situaci, že se staví spíš podle toho, kde je to možné, než kde je to nejvíc třeba,“řekl šéf Česmadu s tím, že „ŘSD dělá, co může“.

Který zákon porušit?

Kvůli zoufalému nedostatku míst k zaparkován­í mnozí šoféři řeší dilema, kde zaparkovat, respektive, jaký zákon porušit, blíží-li se čas jejich povinné přestávky v jízdě. „Pokuty za špatné odstavení vozu, a tedy tvorbu překážky provozu se od ledna 2024 zvýšily. Na místě nyní hrozí pokuta až 3500 korun. Řidiči se však rovněž vystavují riziku postihu, pokud přestávku nedodrží. V takovém případě může pokuta vyrůst až do výše 5000 korun; šofér navíc dostane čtyři body. Dává tedy smysl, proč řidiči raději volí první variantu nevhodného zastavení – v případě kontroly vyjde levněji, a hlavně bez rizika vybodování,“popsal nedávno situaci server Auto.cz.

V Česku kamiony zahlcují parkoviště a často zablokují plochy na dálničních pumpách i v souvislost­i se zákonem nařizující­m zákaz jízd kamionů v neděli odpoledne a během prázdnin také v pátek odpoledne a v sobotu dopoledne. Některé země Unie podobná omezení nemají vůbec, některé ano.

Potížím spojeným s nedostatke­m parkovacíc­h míst však Česko nečelí v rámci Evropy samo, jak potvrzují závěry dva roky staré zprávy Evropské komise. Uvádí, že v EU je k dispozici zhruba 300 tisíc parkovacíc­h míst pro kamiony, ale dalších 100 tisíc jich ještě chybí. Nejhůř na tom jsou tranzitní země, včetně Německa, Česka či Slovenska. Německo do odpočívek štědře investuje, jak uvedl web Eurowag. Tamní vláda mezi lety 2021 a 2025 utratí za další výstavbu parkovacíc­h míst 90 milionů eur, vzniknout by měly čtyři tisíce parkovacíc­h míst pro kamiony.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia