Lidové noviny

Rusko láká Indy. Končí v zákopech

- LUBOŠ JIRSA

Mysleli si, že budou v Rusku pracovat třeba jako kuchaři nebo ve skladu, ale místo toho skončili na ukrajinské­m bojišti. Již nejméně dvě desítky Indů proto žádají vlastní vládu o pomoc. „Několik indických občanů bylo podvedeno za účelem spolupráce s ruskou armádou. Důrazně jsme projednali záležitost s ruskou vládou, abychom tyto lidi dostali brzy zpět,“potvrdil dosud neoficiáln­í zprávy před dvěma týdny mluvčí indického ministerst­va zahraničí Randhír Džajsval.

Indický centrální úřad pro vyšetřován­í (CBI) poté oznámil, že provedl razie u několika „hlavních obchodníků s lidmi“, kteří „cílili na důvěřivé mladé lidi“s nabídkami lukrativní práce v zahraničí. Podvedeno a odesláno bojovat na Ukrajinu mělo být dle CBI nejméně 35 Indů. „Lákali je prostředni­ctvím sociálních médií, jako je YouTube a podobně, a také skrze své místní kontakty v Rusku,“uvedl CBI v prohlášení.

„V Moskvě jsme podepsali smlouvu v ruštině a nevědomky jsme se stali vojáky vyslanými do války. Byli jsme podvedeni,“citovala jednoho z Indů v ruské armádě britská stanice BBC.

O tom, že právě v Rusku byla řada Indů proti svým plánům odvedena na výcvik a následně nasazena do bojů na Ukrajině, píše i švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung (NZZ). Indičtí politici a média se prý osudem svých krajanů začali výrazněji zabývat poté, co byla koncem února potvrzena smrt prvního Inda na ukrajinské frontě. V Rusku si údajně chtěl vydělat peníze na svatbu a své rodině řekl, že bude pracovat jako pomocník v ruské armádě. Nakonec se dle NZZ zřejmě ocitl přímo v bojích a byl zabit při raketovém útoku.

Nedlouho poté došlo k potvrzení smrti dalšího Inda. Těla obou padlých však dorazila zpět do vlasti až minulý víkend. „Převoz mrtvých bude pravděpodo­bně gestem dobré vůle ze strany Ruska,“konstatuje NZZ.

Lákadlo dvojnásobn­ého platu

Podle mluvčího ministerst­va zahraničí Džajsvala indickou ambasádu v Moskvě požádaly o pomoc už zhruba dvě desítky lidí. Jejich příbuzní médiím řekli, že muži byli do armády nalákáni pod falešnou záminkou. Slíbili jim práci v kanceláříc­h nebo v kuchyni za zhruba dvojnásobn­ý plat než v jejich domovině (kde je navíc osmiprocen­tní nezaměstna­nost), aby se nakonec bez bojových zkušeností a asi po dvou týdnech výcviku ocitli na frontě.

Indičtí muži v ruské armádě a souvisejíc­í dění přitom staví ruskou diplomacii do nepříjemné situace. Indie je důležitým odběratele­m ruské ropy i zbraní. Obě země jsou spojenci už od dob Sovětského svazu. Nové Dillí se i proto zdrželo již několika rezolucí OSN odsuzující­ch ruskou vojenskou agresi na Ukrajině. Premiér Naréndra Módí pak ruské napadení Ukrajiny sice kritizoval, nicméně včera Kreml oznámil, že je Módí otevřený k návštěvě Ruska a setkání s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem.

Zajímavé je, že koncem března by naopak do Indie měl dorazit ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. K současné situaci s Indy v ruské armádě se ovšem Módí dosud nevyjádřil.

Za Moskvu bojují i Nepálci

Indové přitom dle NZZ nejsou jedinými, kdo na frontě bojuje po boku Rusů. Kromě příslušník­ů bývalých zemí Sovětského svazu a některých žoldáků z Afriky či třeba Kuby se tam ve velkém objevují i Nepálci. Dle NZZ jich v posledních měsících přiletělo do Moskvy na turistická víza několik tisíc a poté vstoupilo do armády. V tomto případě cíleně.

Velkým lákadlem je pro ně příslib pravidelné mzdy – na nepálské poměry vysoké. Ruská armáda prý žoldákům vyplácí v přepočtu přes 33 tisíc korun měsíčně plus prémie. Putin navíc na začátku letošního roku slíbil, že cizinci, kteří odslouží rok v ruské armádě, získají ruské občanství.

„Rusové se k nám ale chovají jako ke psům,“řekl nedávno britské stanici Sky News jeden z bojujících Nepálců. Zraněné prý například nechávají ležet bez pomoci. Ostatky oficiálně 19 padlých Nepálců jsou navíc údajně stále v Rusku. Nepál zkrátka nemá takový vliv a důležitost jako Indie.

„Podle nepálského ministerst­va zahraničí ruské úřady i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov údajně souhlasili s poskytnutí­m odškodnění rodinám obětí s tím, že se bude jejich obavami zabývat. Moskva ale zatím neřekla vůbec nic o zastavení náboru nepálských mužů nebo případné repatriaci mrtvých,“dodala Sky News.

Několik indických občanů bylo podvedeno za účelem spolupráce s ruskou armádou. Důrazně jsme projednali záležitost s ruskou vládou, abychom tyto lidi dostali brzy zpět.

RANDHÍR DŽAJSVAL mluvčí indického ministerst­va zahraničí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia