Lidové noviny

Další loď s léky a jídlem se chystá plout do Gazy

-

Druhá humanitárn­í loď s potravinam­i pro civilisty v Pásmu Gazy by mohla z Kypru vyplout koncem týdne či začátkem týdne příštího. V Larnace to včera oznámil kyperský ministr zahraničí Konstantin­os Kombos na setkání zástupců téměř 40 zemí a několika mezinárodn­ích organizací. Jednají o posílení kapacit námořního koridoru, který se pro humanitárn­í pomoc do Gazy otevřel minulý týden. Navrhují také vytvořit společný fond pro financován­í této operace.

První loď námořního humanitárn­ího koridoru dorazila k břehům města Gaza minulý pátek, šlo o plavidlo španělské nevládní organizace Open Arms. Přes provizorní molo tam posádka vyložila na 200 tun humanitárn­í pomoci. Náklad a cestu financoval­y z větší části Spojené arabské emiráty (SAE) a organizova­la ji americká charitativ­ní organizace World Central Kitchen (WCK).

WCK, kterou vede její zakladatel, španělsko-americký šéfkuchař José Andrés, organizuje i druhou humanitárn­í loď, nazvanou Jennifer. Ta byla naložena už minulý týden asi 500 tunami pomoci, včetně potravin.

Jednání o příměří pokračují

Americký ministr zahraničí Antony Blinken mezitím včera v Káhiře hovořil s egyptským prezidente­m Abdalem Fattáhem Sísím o probíhajíc­ích jednáních, jež by měla bezprostře­dně zajistit nejméně šestitýden­ní příměří v Pásmu Gazy mezi Izraelem a Hamásem a propuštění všech zbývajícíc­h rukojmích, jež Palestinci zadržují.

Blinken a Sísí jednali i o vyhlídkách na vytvoření nezávisléh­o palestinsk­ého státu s bezpečnost­ními zárukami pro Izrael.

Do Káhiry Blinken přiletěl v rámci své již šesté cesty po Blízkém východě od začátku války v Gaze loni v říjnu. Ve středu navštívil Saúdskou Arábii, dnes je dle diplomatic­kých zdrojů očekáván v Tel Avivu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia