Lidové noviny

EU jedná o pomoci Kyjevu i Gaze

-

V Bruselu začal včera dvoudenní summit Evropské unie, kterého se na úvod zúčastnil i generální tajemník OSN António Guterres. Tématy jsou zejména situace na Ukrajině a v Pásmu Gazy. Česko na summitu zastupuje premiér Petr Fiala.

„V chaotickém světě, ve kterém žijeme, je velmi důležité držet se zásad a zásady jsou jasné: Charta OSN, mezinárodn­í právo, územní celistvost zemí a mezinárodn­í humanitárn­í právo,“řekl Guterres při příchodu. Zdůraznil, že je důležité, aby byl mír na Ukrajině, ale stejně tak je nezbytné dosažení příměří v Pásmu Gazy.

Šéfové států a vlád členských zemí EU včera večer vyzvali k okamžité humanitárn­í pauze vedoucí k udržitelné­mu příměří v Pásmu Gazy. Na sociální síti X to oznámil předseda Evropské rady Charles Michel. Dodal, že summit dospěl ohledně situace na Blízkém východě „k silnému a jednotnému prohlášení“.

Krátce předtím Michel rovněž na X oznámil, že summit EU rozhodl

o zahájení přístupový­ch rozhovorů s Bosnou a Hercegovin­ou.

Zmrazené ruské peníze...

Země EU by měly rozhodnout o použití výnosů ze zmrazených ruských aktiv v Evropě k nákupu zbraní a munice pro Ukrajinu, uvedl včera v Bruselu před začátkem summitu německý kancléř Olaf Scholz. Některé státy mají k vojenskému

využití výnosů výhrady, Scholz je nicméně ohledně možného dosažení shody optimistic­ký. Podle estonské premiérky Kaji Kallasové je využití zmrazených aktiv jen prvním krokem z těch, které je potřeba podniknout na podporu Ukrajiny.

S návrhem na využití výnosů naopak nesouhlasí Rakousko, jež si zakládá na své neutralitě. „Je potřeba zajistit, že peníze, které poskytneme, nebudou utraceny za zbraně a munici,“řekl rakouský kancléř Karl Nehammer.

... na munici pro Ukrajinu

Že Ukrajina potřebuje další podporu, munici a zbraně, zopakoval včera ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na summitu v Bruselu prostředni­ctvím videospoje­ní. Ocenil přitom českou iniciativu na nákup munice i nedávné rozhodnutí Unie o navýšení prostředků v takzvaném Evropském mírovém nástroji o pět miliard eur (126 miliard korun), které budou určeny právě na vojenskou pomoc Ukrajině.

Evropská komise ve středu navrhla, aby se 90 procent výnosů ze zmrazených ruských aktiv použilo k nákupu zbraní pro Ukrajinu. Zbývajícíc­h deset procent by mělo být převedeno do rozpočtu EU a použito na rekonstruk­ci země. Návrh musí jednomysln­ě schválit unijní ministři zahraničí, šéfové států a vlád mu ale v současnost­i mohou politicky dát zelenou.

 ?? FOTO REUTERS ?? Ukrajina žádá o pomoc. „V noci byl další raketový útok na Kyjev (na snímku),“prohlásil včera ukrajinský prezident Zelenskyj ve videoproje­vu na summitu v Bruselu a vyzval představit­ele EU, aby pomohli chránit ukrajinská města.
FOTO REUTERS Ukrajina žádá o pomoc. „V noci byl další raketový útok na Kyjev (na snímku),“prohlásil včera ukrajinský prezident Zelenskyj ve videoproje­vu na summitu v Bruselu a vyzval představit­ele EU, aby pomohli chránit ukrajinská města.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia