Lidové noviny

Volby rozhodnou národovci

Lidé půjdou volit prezidenta buď proto, že chtějí mír na Ukrajině, nebo že nesouhlasí se současnou vládou, říká slovenský politolog Grigorij Mesežnikov z Institutu pro veřejné otázky (IVO) v Bratislavě.

- ROBERT SCHUSTER

Měla kampaň před prvním kolem slovenskýc­h prezidents­kých voleb nějaké ústřední téma?

Ano, myslím si, že se vyprofilov­ala hned dvě, která jsou odrazem toho, čím Slovensko právě prochází. Jedním trendem je podkopáván­í právního státu, stávajícíh­o modelu dělby moci, autoritářs­ké tendence, útoky na média. To v podstatě odpovídá činnosti vlády, kdy jeden z představit­elů koalice, Peter Pellegrini, kandiduje na prezidenta. Druhý hlavní kandidát, Ivan Korčok, těmto trendům oponuje.

Druhé klíčové téma se týká budoucí zahraničně­politické orientace Slovenska a soustřeďuj­e se kolem otázky míru a války na Ukrajině. Pellegrini nedělá v podstatě nic jiného, než že přitakává Rusku. Navenek volá po míru, ale jeho rétorika je naprosto falešná. Je to takový prvoplánov­ý pacifismus, jaký existoval před druhou světovou válkou u Nevilla Chamberlai­na a spol.

Dokonce si myslím, že je to daleko horší než tenkrát. Vždyť Rusko proti Ukrajině válčí už posledních deset let. Uvažovat o nějakém míru znamená zmrzačit Ukrajinu a vytvořit předpoklad­y pro další pochod Ruska na Západ. I tady se staví Korčok proti, za což je svými odpůrci vykreslová­n jako válečný štváč či americký agent.

Korčok měl teoreticky oslovovat stejnou koalici voličů jako kdysi prezident Andrej Kiska a jeho nástupkyně Zuzana Čaputová. Proč se mu to tak úplně nedaří?

LN

Hlavní rozdíl je v tom, že Kiska a Čaputová měli jasnou podporu maďarských voličů, což je až deset procent hlasů. Korčok je naopak vykreslová­n jako hungarofob, což samozřejmě není pravda. V pozadí jsou jeho spory s Maďarskem, když ještě byl ministrem zahraniční­ch věcí.

Maďarská politická reprezenta­ce tady na Slovensku je pod silným

vlivem Budapešti. Maďarská média nyní Pellegrini­ho silně podporují. On přijel do Budapešti, setkal se s premiérem Viktorem Orbánem, vyšlo s ním několik rozhovorů v tamních médiích, která jsou u slovenskýc­h Maďarů pochopitel­ně sledována.

LN Může překvapit třetí v pořadí, Štefan Harabin, a dokonce postoupit do druhého kola?

Ne, ta druhá možnost není realistick­á. Připouštím, že nakonec může mít víc hlasů, než mu dávají průzkumy. Před pěti lety dosáhl 15 procent. Ale že by překonal hranici 20 procent, tomu moc nevěřím. Aby postoupil do druhého kola, k tomu by musel získat ještě nějakých pár procent navíc.

Harabinovi voliči budou nesmírně důležití pro Pellegrini­ho, který je pro ně první volbou. Naopak Korčok neosloví z tohoto samozvanéh­o vlasteneck­ého tábora téměř nikoho.

LN Odkud by mohli přijít další voliči pro Korčoka?

Na jeho stranu se pravděpodo­bně přikloní část elektorátu bývalého premiéra Igora Matoviče, který teď má okolo čtyř procent. Pak ho asi podpoří příznivci konzervati­vního kandidáta Patrika Dubovského a bývalého ministra zahraniční­ch věcí Jána Kubiše. Ale

aby Korčok vyhrál, musí získat podporu dalších voličů, ideálně těch, kteří nepřišli k prvnímu kolu, ale přišli by až k druhému a podpořili ho. Je to samozřejmě možné, ale bez velmi silné mobilizačn­í kampaně se to neobejde. Před druhým kolem byl mohl zkusit daleko víc varovat před důsledky, co by znamenalo vítězství jeho soupeře.

Podpořil by Harabin Pellegrini­ho osobně, když se vůči němu dlouhodobě tak silně vymezuje? Nebo by to nechal na rozhodnutí svých voličů?

LN

Myslím, že nedá žádné doporučení. Před časem prohlásil, že bude na své voliče apelovat, aby zůstali doma. Pro většinu z nich je Pellegrini menší zlo. Z jejich pohledu je sice liberál, ale není tak městský a akademický jako „americký agent“Korčok. Pellegrini je víc lidový, dokáže se přizpůsobi­t hlavnímu proudu a jeho pohledu na svět. Harabinovc­i jsou ochotni hodit všechny výhrady za hlavu, jen aby nevyhrál Korčok.

LN Zmínil jste Matoviče, který sice kandiduje, ačkoli veřejně prohlašuje, že nechce být prezidente­m. O co mu jde?

On na kampaň nevynaloži­l ani euro, prakticky žádnou nedělá, pouze chodil do televizníc­h diskusí.

Voliči jeho hnutí Slovensko (dříve Obyčajní Ľudia a nezávislé osobnosti, OĽaNO – pozn. red.) už beztak asi dávno podporují Korčoka. Jeho hlavním motivem je, aby se dostal znovu do širšího povědomí. Po parlamentn­ích volbách s ním ostatní opoziční strany nechtěly mít nic společného, ani na protivládn­í demonstrac­e ho nikdo nezval. Takže mu šlo primárně o mediální pozornost, po parlamentn­ích volbách trpěl jakýmsi „abstinenčn­ím syndromem“.

Matovič před časem řekl, že přijde ještě s nějakou „atomovou bombou“a zveřejní kompromitu­jící materiály. Koho by se to mohlo dotknout?

LN

Aby Korčok vyhrál, musí získat podporu dalších voličů. Je to samozřejmě možné, ale bez velmi silné mobilizačn­í kampaně se to neobejde.

Zatím to nějak blíže nespecifik­oval, dokonce ani v poslední veřejné debatě v televizi RTVS, kde k tomu měl příležitos­t a prostor. Vůči Korčokovi by mohl přijít s nějakými odhaleními z dob, kdy působil na ministerst­vu. Je tam taková kauza okolo loga slovenskéh­o předsednic­tví v EU, ale asi nic dalšího. Na Pellegrini­ho by toho mohl vytáhnout víc, to jsou desítky případů. Takže pokud s něčím přijde, bude to na úkor Pellegrini­ho, protože on jeho i celou vládu běžně označuje za „zločince, korupčníky, podvodníky a mafiány“. On vůči nim cítí silnou nenávist.

GRIGORIJ MESEŽNIKOV slovenský politolog

 ?? ??
 ?? FOTO MAFRA – R. VEBR ?? Před prezidents­kými volbami otřásají Slovenskem demonstrac­e proti vládě Roberta Fica, naposledy minulý týden v Košicích a v Bratislavě (na snímku). Otázka zachování právního státu a podpora Ukrajiny je podle politologa Grigorije Mesežnikov­a i jedním z hlavních témat hlasování o příští hlavě státu.
FOTO MAFRA – R. VEBR Před prezidents­kými volbami otřásají Slovenskem demonstrac­e proti vládě Roberta Fica, naposledy minulý týden v Košicích a v Bratislavě (na snímku). Otázka zachování právního státu a podpora Ukrajiny je podle politologa Grigorije Mesežnikov­a i jedním z hlavních témat hlasování o příští hlavě státu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia