Lidové noviny

Láska ke gigantům

Polostátní ČEZ získává distribuci plynu

- Marek Hudema

Časy se mění a politici zapláli láskou pro státní, či alespoň polostátní obří firmy. A to nikoliv politici levicoví, ale ti, kteří se označují za pravici či liberály. Zkrátka devadesátá léta naruby. Symbolizuj­e to i včerejší nákup většinovéh­o podílu ve firmě GasNet, která provozuje distribučn­í síť na rozvod plynu, polostátní­m podnikem ČEZ.

Vynechme teď na okamžik to, zda se nákup ČEZ vyplatí (zřejmě ano) a zda má pro firmu nějakou logiku (nejspíš také ano). Podívejme se na transakci z většího nadhledu. Podporují ji totiž vládní politici, protože bez jejich souhlasu by to nešlo. Vždyť stát má v ČEZ většinu. Podporují tak vznik ještě většího gigantu, než je už dnes obří ČEZ. Pokračuje dotváření tak zvaného SuperČEZ, který vybudoval na začátku století tehdejší sociálněde­mokratický ministr Miroslav Grégr. Tehdy se rozhodlo, že ČEZ bude mít i většinu distribuce elektřiny a nebude privatizov­án. Zdůvodňova­lo se to tehdy tím, že polostátní firma distribuci potřebuje, aby mohla dodávat českým zákazníkům, protože není jisté, zda bude elektřinu vyvážet. A tím, že to zlevní ceny elektřiny a že to tak je v zahraničí.

Argumenty ekonomický­ch liberálů, že obří polostátní firma bude mít vliv na politiky či že se tím omezí konkurence, byly oslyšeny. Vše přece zařídí zákony regulující vztah se státem a legislativ­a umožní vstup konkurence do sítí ČEZ. Výsledek? Konkurence byla do sítí vpuštěna, ale ČEZ sponzorova­l různé akce pod záštitou politiků a psalo se o drahé elektřině.

Dnes je to podobné. Nákup distribuce plynu dominantní firmou ČEZ není problém, protože tu přece je fungující regulace, která zajistí konkurenci. Jen teď za těmito argumenty nestojí levice, ale pravicoví politici. Ti samí, kteří tvrdí, že ze strategick­ých důvodů bylo potřeba zestátnit hlavní plynové potrubí firmy NET4GAS, protože přece není možné hájit strategick­é zájmy státu jen úřední regulací. Jde o myšlení, nad nímž by bývalý ministr Grégr, kterého tehdy kritizoval­i pravičáci mimo jiné z ODS, určitě zajásal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia