Lidové noviny

Oběti války a propaganda

- ISTVÁN LÉKO reportér LN

Počet lidských obětí v ozbrojenýc­h konfliktec­h mají strategick­ý význam, proto se dotčené státy údaje o mrtvých a raněných vojácích snaží utajit či uvádět nepřesná čísla. Zajímavé ale je, jak se v tomto ohledu liší postup bojujících stran v případě války na Ukrajině a na Blízkém východě, nejen proto, že je nesrovnate­lně těžší spočítat padlé vojáky než vraky tanků. Jak Rusko, tak Ukrajina uvádí údaje, které žádný reálně smýšlející člověk nemůže brát vážně. Moskva i Kyjev zveličují ztráty nepřítele, zatímco svoje minimalizu­jí. Do nepříjemné situace se dostal i Volodymyr Zelenskyj, když prohlásil, že za dva roky války s Ruskem padlo 31 tisíc ukrajinský­ch vojáků. Rusů podle prezidenta padlo až 180 tisíc, tedy šestkrát více. Jenže výroky ukrajinské­ho lídra si dovolila zpochybnit řada amerických i západoevro­pských expertů, kteří doposud měli jakékoliv tvrzení Zelenského za písmo svaté. Přesný počet padlých a raněných v této masové válce se zřejmě nedozvíme nikdy.

Nesmyslné informace z Gazy

Izraelci a teroristic­ká organizace Hamás zvolili jinou strategii. Izraelská vláda pravidelně zveřejňuje počet obětí, u zabitých vojáků dokonce uvádí konkrétní jméno, hodnost, příslušný útvar i den úmrtí. Oficiální statistika z 19. března 2024 uvádí, že IDF (Israel Defence Forces – Izraelské obranné síly) od 7. října přišla o 594 vojáků a eviduje 3090 raněných. Na druhé straně Hamásem řízené ministerst­vo zdravotnic­tví v Gaze uvádí minimálně 30 tisíc mrtvých (z toho více než 21 tisíc žen a dětí), osm tisíc nezvěstnýc­h a přes 72 tisíc raněných.

Když ale Abraham Wyner, profesor statistiky a datové vědy na University of Pennsylvan­ia, provedl analýzu údajů ministerst­va zdravotnic­tví v Gaze, konstatova­l, že informace o civilních obětech statistick­y nedávají smysl. Matematik ve svém rozsáhlém rozboru plném grafů na webu magazínu Tablet tvrdí, že denní hlášení o obětech jsou jednoznačn­ě nereálná, což prý musí být jasné všem, kdo alespoň trochu umí počítat. Graf obětí prý roste každým dnem extrémně pravidelno­u linearitou, nárůst počtu mrtvých nevykazuje téměř žádné výkyvy. Když Wyner zkoumal údaje o zemřelých dětech a ženách, narazil na druhý problém. „Ve dnech, kdy bylo uvedeno mnoho obětí mezi ženami, musel být i velký počet zemřelých dětí. A když se nahlásilo málo mrtvých žen, i počet zabitých dětí by měl být nižší,“vysvětluje matematik. Jenže statistika ministerst­va zdravotnic­tví Hamásu nic takového neodráží, z čehož prý vyplývá, že čísla opět nesedí.

Wyner objevil i další silně negativní korelaci při srovnání obětí mezi ženami a muži. Počet zabytých bojovníků Hamásu se rovná zhruba dvaceti procentům všech obětí. Uvedený počet mrtvých žen a dětí odpovídá sedmdesáti procentům ztrát na lidských životech. To podle Wynera znamená, že Izrael v Gaze buď vůbec nezabíjí neozbrojen­é muže, anebo všichni mrtví muži jsou teroristé. Profesor matematiky na základě svých zjištění dospěl k názoru, že data zveřejněná ministerst­vem zdravotnic­tví v Gaze jen velmi málo odrážejí skutečnost. „Ministerst­vo Hamásu denní počet mrtvých pravděpodo­bně uvádí velmi svévolně,“konstatuje Wyner.

Zajímavé je, že statistiku Hamásu slepě přebírají nejen západní progresivn­í neziskovky, aktivisti, umělci či novináři, ale i politici a mezinárodn­í organizace. Například vysoce postavený úředník Světové zdravotnic­ké organizace (WHO) Richard Brennan pro BBC uvedl, že údaje ministerst­va zdravotnic­tví v Gaze považuje za spolehlivé. Dokonce prezident Joe Biden nedávno citoval z údajů Hamásem kontrolova­ného resortu.

Nekritické přebírání informací

Na tento problém upozornil bývalý zpravodaj agentury Reuters Luke Baker už loni na podzim, když západním novinářům vzkázal, že nastal čas podívat se do zrcadla. „Bylo by dobré, kdyby jakýkoliv mediální dům, který dbá na svoji pověst, dal svým čtenářům jednoznačn­ě najevo, že ministerst­vo zdravotnic­tví v Gaze řídí Hamás už 16 let. Cílem jeho propagandi­stů je zvyšovat počet civilních obětí, co to dá, a kdyby se kdokoliv z ministerst­va odvážil zveřejnit jiné než Hamásem nařízené údaje, čelil by vážným důsledkům.“

Jediným zdrojem zpravodajs­kých agentur je tedy Hamás. Všichni to vědí, ale většina novinářů tyto informace nekriticky přebírá. Možná, že by neškodilo trocha skepticism­u, až novináři obdrží další zprávu o civilních obětech v Gaze.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia