Lidové noviny

Alibi dá UNESCO

Jak nerozhodno­ut o železniční­m mostě v Praze

- Zbyněk Petráček

Kulturní války u nás probíhají po formanovsk­u či svěrákovsk­u. Krev neteče, v hospodách se nepereme, nekácíme demonstrat­ivně sochy, je to spíše ve slovní rovině. Jako když poslanci rozhodoval­i o „manželství pro všechny“a víceméně to prošlo až na slovo manželství (a s ním spjaté adopce). K výjimkám patří ikonický železniční most v Praze pod Vyšehradem. I ten vytváří tábory tradiciona­listů a modernistů, ale nejde to okecat slovně, musí se rozhodnout – buď starý most zůstane, nebo ne. Co s tím?

Šance se našla. Má rozhodnout UNESCO. Jeho lidé posoudí vliv mostu na kulturní dědictví. Tak to řekla mluvčí Správy železnic listu MF DNES. Je to ukázka alibismu. Proč se o mostu nerozhodne v Praze? Praha je léta na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Musí si dávat pozor, aby ničím nenarušila siluetu města. Či nemusí? To je věc názoru. Když chtěly Drážďany postavit most přes Labe, učinily tak i za cenu, že budou ze seznamu UNESCO vyškrtnuty. Mají z toho trauma? Zdá se, že ne.

V Praze se postupuje opačně. UNESCO nemá sloužit jako dozorce, ale jako arbitr rozhodujíc­í za nás. Příklady jsou. Slovinsko a Chorvatsko se s hraničním sporem obrátily na Mezinárodn­í arbitrážní soud v Haagu. Argentina a Chile na papeže. Ale jde-li o ikonický železniční most? Jak by rozhodl papež? Jistě, ta otázka sleduje legraci, jakou to může vyvolat. Ale zásadní problém zachycují i diskutéři na webu: „Zeptáte se kohosi daleko, kdo v Praze nikdy vlakem nejel, zda se mu ten dnes stojící šrot líbí. Když řekne, že líbí, tak trať zrušíme.“

Někteří tu vidí paralelu s rokem 1938, Mnichovem a heslem „o nás bez nás“, což je ulítlé. Ale smysl má tento argument: kdyby v době, kdy se železniční most v dnešní podobě stavěl, existovalo UNESCO, zřejmě by rozhodlo, že most panorama Prahy kazí. A tak je to za kulturních válek se vším. I s nynějším obdivem k secesní Pařížské třídě, jejíž výstavby se odpůrci asanace Josefova děsili.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia