Lidové noviny

Kdo je tady riziko

Co je vlastně bezpečnost­ní hrozba? Pokud to nevíte, můžete o tom hlasovat

- ZBYNĚK PETRÁČEK komentátor LN

Je módou považovat leccos za sociální konstrukt. I pohlavní identitu, transženy a transmuže. Je-li to sociální konstrukt, může se o něm hlasovat. Výsledkem jsou zákony v různých zemích, které „tranzici“usnadňují i ve velmi mladém věku, ale i problémy, které to často přináší.

Dění ve sněmovně teď ukázalo, že jistým konstrukte­m může být i téma bezpečnost­ní hrozby. Ale též položilo otázky. Je jasné, co je to bezpečnost­ní hrozba? Lze ji přesně definovat? Nebo záleží na osobních postojích, sympatiích a personifik­acích? Platí-li druhé, tím snadněji se o tom dá diskutovat a hlasovat. A jak to dopadá, viděli jsme na záběrech ze sněmovny.

Držet linii, nebo informace?

Takže znovu. Co je to bezpečnost­ní hrozba? Lze ji zakotvit do zákona? Matematick­y modelovat a potom prohlásit za přesně stanovenou? Odhlasovat sněmovní většinou? V praxi to bývá spíše souboj narativů, jak se s oblibou říká.

Ukázky nabízí poslední století. Po roce 1918 nový stát pokládal za bezpečnost­ní hrozbu návrat Habsburků na trůn ve Vídni, leč skutečné ohrožení přišlo z Německa. Po roce 1945 jsme pokládali za hrozbu německý revanšismu­s, leč skutečné ohrožení přišlo od domácích stalinistů s podporou Moskvy. Po roce 1989 jsme za hrozbu pokládali sovětský revanšismu­s (Janajevův pokus o puč) a skutečné ohrožení přišlo o třicet let později opravdu z Moskvy, jenže z imperiální.

Ale. Je to jediný možný narativ? Platí skutečně, že Rusové se zastaví až v Paříži (jako v roce 1814) či v Berlíně (jako v roce 1945)? Musí tyto hypotézy platit jako závazné? Je bezpečnost­ní hrozbou ten, kdo ruskou invazi na Ukrajinu sice odsuzuje, ale má pro její vysvětlení i další vývoj hypotézy jiné?

Je těžké to stanovit. Německý tisk píše, že bezpečnost­ní hrozbou mohou být i špičky luftwaffe, jež probíraly citlivé informace (jak raketami Taurus zasáhnout krymský most), Rusové je odposlechl­i a tu debatu vysílali v televizi. Leckdo si pak mohl říkat: když Rusové odposlechl­i a vysílali toto, co všechno ještě mají a nevysílali to? Není právě zde skutečná bezpečnost­ní hrozba pro NATO i celý Západ?

Je-li bezpečnost­ní hrozbou to, když se nějaký politik odchýlí od „závazného narativu“, mohou být hrozbami Fico, Babiš i kancléř Scholz. To on přece odmítá dodat Ukrajině rakety Taurus či vyslat tam jediného německého vojáka (jako Fico). Je-li bezpečnost­ní hrozbou to, že někdo neudrží citlivé informace, pak jsou hrozbou špičky luftwaffe, kancléř Scholz (veřejně prozradil účast Britů a Francouzů na Ukrajině), Fico (vyslepičil předem, že na summitu v Paříži se bude probírat možná účast vojáků ze zemí NATO na Ukrajině), ale ne Babiš. Je to složité, co.

Či sám francouzsk­ý prezident Macron se svou „strategick­ou nejednozna­čností“. Vůči Moskvě je logická. Straší nás oni, postrašíme i my je. Ale co vůči spojencům? Stačí si vzít chronologi­i pár dnů. K druhému výročí ruské invaze hovořil Fico, zaklínal se, že žádný slovenský voják na Ukrajinu nepůjde, a hned to schytal jako proputinov­ský lhář. Jenže dva dny poté Macron skutečně „nevyloučil“účast vojáků zemí NATO na Ukrajině. Hned z Washington­u, Berlína, Varšavy i Prahy zaznělo ficovské ne. Francouzsk­ý ministr obrany upřesnil, že by nešlo o bojové nasazení, ale o pár dnů později Macron „nevyloučil žádné scénáře“.

O. k., tak uvažují vojáci, kteří nikdy nevylučují žádné scénáře. Ale co na to říkají lídři zemí EU? Nemají premiér Fiala (též osobně tvrdil, že čeští vojáci na Ukrajinu nepůjdou) či prezident Pavel někdy pocit, že z nich Macron dělá trochu blbce?

Je-li bezpečnost­ní hrozbou to, když se nějaký politik odchýlí od „závazného narativu“, mohou být hrozbami Fico, Babiš i kancléř Scholz

Ale když on je toxický

Zauvažujte sami, v čem vidíte hrozbu. V tom, že Rusové převálcují Ukrajinu a pak dojdou až k nám? Nebo i v tom, že „strategick­á nejednozna­čnost“vyvolává zmatek a emoce na samotném Západě. Že smazává hranici mezi tím, co je a není možné? Těžko posoudit, že.

V této složité situaci pak působí jako problém či cílený manévr, když se bezpečnost­ní hrozba personifik­uje, když se přisuzuje konkrétním lidem, kteří třeba jen uhýbají od „závazného narativu“, ale hlavně těm, které jistá část publika pokládá za nesympatic­ké, ba toxické.

Slovo toxický je tu klíčové. Chcete ostrakizov­at někoho či něco, co je legální, není v rozporu se zákony ani smluvními závazky? Řeknete o něm, že je toxický, aniž to musíte dokazovat, a ještě sklidíte aplaus. I to je součástí aktuální definice bezpečnost­ní hrozby. Nestačí odmítat dodávku zbraní nebo vyslepičit důvěrné informace, dotyčný musí být ještě toxický.

Ale i tady lze narazit. Ukázku publikoval web Seznam Zprávy. Městský soud v Praze poprvé rozhodl, že odpojení „toxických“webů hned po ruské invazi na Ukrajinu bylo protiprávn­í. Jistě, ty weby byly z dobrých důvodů nesympatic­ké, pro leckoho kolaborant­ské. Jenže náš právní řád neobsahuje výrazy jako toxický či dezinforma­ce, tudíž je přebíjí zákon o svobodném přístupu k informacím. A takhle nějak to může být i s bezpečnost­ními hrozbami v politice.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia