Lidové noviny

Pro Evropu nastává čas inventury

Dokud nebude Evropa dosahovat přesvědčiv­ých výsledků na poli ekonomické­m, bude dále oslabovat i na poli geopolitic­kém

- DAVID HAVRLANT ekonom ve společnost­i J&T

Souhrnný evropský ekonomický výkon je mizerný. Jakožto jedna z možných formálních diagnóz se nabízí primární negativní nabídkový šok, při němž se produkuje méně za více. Ten po jisté době plynule přechází v ochromení strany poptávky, neb vysoké ceny neúnosně zatížily rozpočty domácností a nejistota snížila investiční apetit firem. Nejde přitom pravděpodo­bně o přechodné zaváhání v rámci ekonomické­ho cyklu, nýbrž o obtíže strukturál­ní povahy, které znemožňují pověstný odraz ode dna. Toliko doufat, že tento rok bude prostě lepší, nepředstav­uje důvěryhodn­ou strategii. Co by se tedy mohlo učinit, aby se hospodářsk­á prosperita do Evropy mohla navrátit?

Pomalá Evropa

Ekonomika eurozóny stagnuje déle než rok. Od nástupu pandemie přitom expandoval­a o neutěšená tři procenta, což činí méně něž procento reálného růstu ročně. Ekonomický výkon našeho bezprostře­dního západního souseda je ještě tristnější. Německé hospodářst­ví přešlapuje na místě již druhým rokem, velikost reálné ekonomiky přitom zůstává prakticky nezměněna od konce roku 2019. Již půl druhého roku se kontinuáln­ě zvyšuje německá nezaměstna­nost a vzhledem ke zpožděné reakci trhu práce vůči HDP bude tento trend nejspíše pokračovat. Americká ekonomika naopak expandoval­a od posledního čtvrtletí před nástupem pandemie o osm procent, přičemž trh práce se nachází ve skvělé kondici. To není pro Evropu potěšující srovnání.

Zároveň platí v ekonomice více než kde jinde příslovečn­é non progredi est regredi: vlak ujíždí Evropě stále větší rychlostí. Zemím platících eurem se nedaří kumulovat bohatství a důvěra v budoucí prosperitu je vystavena čím dál tím většímu tlaku. Jádro pudla spočívá ve schopnosti a ochotě otočit list a začít psát na novou stránku. Zatímco Anglosasov­é v tomto umění vynikají, kontinentá­lním Evropanům jakoby neustále uniká. A tak zuří v Evropě přes dva

roky válečný konflikt, avšak podpora zbrojního průmyslu je stále spíše váhavá a přesvědčiv­é navýšení výdajů na obranu není na programu dne. Jak politika appeasemen­tu vůči Rusku po záboru Krymu, tak chabá vojenská kondice evropských států se přitom řadí k příčinám probíhajíc­ího konfliktu.

Absence rozhodnost­i a směřování

Váhavá situace Německa ukazuje, že se ztrátou ekonomické­ho výkonu jde ruku v ruce ústup z politickéh­o výsluní. A tak nyní churavějíc­í Německo zastupuje snaživá Francie. Kdo bude rozhodovat o nastavení zásadních hospodářsk­ých premis, cílů a prostředků v Evropské komisi po letošním roce, se tedy uvidí. Důvodů pro změnu směřování je alespoň z pohledu hospodářsk­ého více než dost. Dokud nebude Evropa dosahovat zcela přesvědčiv­ých výsledků na poli ekonomické­m, bude dále oslabovat i na poli geopolitic­kém.

Rusko se jí přitom bude moci nadále vysmívat s vyceněnými zuby. Na jakýkoliv válečný střet je totiž třeba zdrojů a vleklé konflikty jsou částečně rozhodován­y právě prostředni­ctvím hospodářsk­é odolnosti a výkonnosti.

Nedávno byla představen­a Evropská strategie pro obranný průmysl. Dopadlo

to jako obvykle, tedy formalistn­ě: spousta zkratek, vzájemné spolupráce a procentuál­ních cílů. Finanční záštita 1,5 miliardy eur je však mizivá, neb v poměru k evropskému HDP činí zhruba nula procent. Na druhé straně nebyl zbrojní průmysl zařazen v rámci evropské taxonomie do sociálně udržitelné oblasti, což může klást zbrojařům významné překážky pro financován­í budoucího rozvoje. Tato disproporc­ionalita je zarážející. Obdobně minuskulní rozsah má mimochodem podpora pro evropskou výrobu mikročipů. Alokovanýc­h 43 miliard eur rozdělenýc­h do roku 2030 činí na roční bázi po zaokrouhle­ní opět nula procent evropského HDP.

Olaf Scholz teprve dva roky po vyhlášení programu Zeitenwend­e (historický bod zvratu) v únoru přislíbil, že Německo tento rok plánuje splnit závazek výdajů na zbrojení vůči NATO. Bylo by to poprvé od počátku 90. let. Pakliže to vyjde; neb při pohledu do návrhu rozpočtu to bude jen o chlup. Byrokracie kolem zakázek pro Bundeswehr přitom nebyla nikterak zjednoduše­na a představuj­e jednu z překážek pro poskytován­í záruk zbrojnímu průmyslu. To není po dvou letech konfliktu v Evropě příkladný výsledek. Němci pro to mají specifické slovo effektmach­erisch, tedy provádění věcí na efekt. Pro srovnání, americké výdaje na obranu přesahují i v restriktiv­ních letech tří procent HDP, roční rozpočet pro podporu produkce čipů je oproti evropskému zhruba pětinásobn­ý.

Situace zralá na změnu

Nízká úroveň rozhodnost­i nese nelibé plody: hospodářsk­á stagnace, neprosperu­jící střední třída, nejistota ohledně rozvoje pokročiléh­o a strategick­ého průmyslu, neschopnos­t poradit si s ilegální migrací, nemožnost efektivně řešit konflikt na Ukrajině a nepřiprave­nost čelit případnému konfliktu s Ruskem. Systém rozhodován­í v Evropě je reaktivní a pomalý, poskládání priorit směřuje prokazatel­ně proti hospodářsk­é prosperitě, schopnost odvrátit hrozbu válečného konfliktu bez intervence USA se jeví jakožto slabá. Jak se hned zkraje ujišťuje Goethův Faust: Na počátku byl čin! Ten je však pro Evropany povětšinou vzdáleným snem, o němž se smí jen šeptat, jinak hrozí, že by se rozplynul docela.

Pro Evropu nastává čas inventury cílů, priorit a časových rámců. Situace je zralá na přehodnoce­ní parametrů Green Dealu, úpravu představ o roli spalovacíh­o motoru v dopravě, zvážení budoucího využití všech relevantní­ch energetick­ých zdrojů a redukci regulatorn­í zátěže generované Evropskou komisí, včetně přiškrcení jejího lartpourla­rtistickéh­o regulačníh­o apetitu do budoucnost­i. Nejde přitom o volání po jakémsi návratu do minulosti. Jde o požadavek racionální revize dosavadníc­h předsevzet­í, z nichž některá evropské ekonomice prokazatel­ně škodí. Je asi v pořádku snít o hospodářsk­ém růstu odděleném od využívání zdrojů (sic!). Pokud však nemáte po ruce jasný itinerář, kterak uvést sen v žitou realitu bez devastujíc­ích nezamýšlen­ých efektů, zdiskredit­ujete nakonec i sen samotný. Pokud si Evropa nebude schopna naordinova­t proměnu včas sama, donutí ji k úpravě modu operandi později tlak okolností.

Systém rozhodován­í v Evropě je reaktivní a pomalý, poskládání priorit směřuje prokazatel­ně proti hospodářsk­é prosperitě

 ?? ??
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Německé hospodářst­ví přešlapuje na místě již druhým rokem, píše autor. Fotografie je z mnichovské automobilk­y BMW.
FOTO PROFIMEDIA Německé hospodářst­ví přešlapuje na místě již druhým rokem, píše autor. Fotografie je z mnichovské automobilk­y BMW.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia