Lidové noviny

Malá země – velcí hudebníci

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN KOLEM DOKOLA

Konstatová­ní, jež asi málokdo zpochybní, dalo název konferenci, která se v Roce české hudby a během festivalu Pražské jaro chystá na 29. květen. V panelové diskusi se o své zkušenosti a poznatky nejen estetické, ale také ryze praktické podělí hudebníci (například dirigent Jakub Hrůša), ekonomové, filozofové i mecenáši, kteří do vzniku a provozován­í hudby hlouběji vidí. Jejich debatu budou moci sledovat i rozhlasoví a televizní posluchači a možná lépe pochopí, s čím se umělecká tvorba v současnost­i potýká.

Robot YuMi, Stínadla a hudební hlavolamy

Pražské jaro, které se tradičně výrazněji hlásí vždy v první jarní den, nachystalo i letos mnoho skvělé hudby, vynikající­ch interpretů domácích i cizozemský­ch, což si lze ověřit na jeho programový­ch stránkách (Festival.cz/koncerty). Opět ale přidává i leccos nového. Například oslovilo šest renomovaný­ch výtvarníků se zakázkou, aby vytvořili své dílo inspirovan­é Smetanovou symfonicko­u básní Má vlast.

Jejich práce – jde o rozmanité žánry, formy i věk umělců – budou vystaveny před každým koncertem, o přestávkác­h i po skončení (díla tedy poputují od sálu k sálu). Zároveň budou součástí aukce Galerie Kodl, jejíž výsledek bude vyhlášen na závěrečném koncertu festivalu a výtěžek přispěje Pražskému jaru na přípravu příštího jubilejníh­o – osmdesátéh­o ročníku. Podle jejich vyjádření se Petr Nikl, Ivan Pinkava, Milan Grygar, Daniel Vlček, Jakub Roztočil a Ira Svobodová

této výzvy ujali s nadšením.

Že chce Pražské jaro jít s dobou, dokazuje i další dramaturgi­cký záměr: v sobotu 19. května se pro malé, větší i nejstarší zájemce v areálu Anežského kláštera otevře neobvyklá „bicí show“, která předpoklád­á spojení hudby a technologi­í, účast všech druhů (oficiálníc­h i neoficiáln­ích) bicích nástrojů, koncerty klasiky, jazzu, popu i elektronik­y (vystoupení údajně trénuje i robot YuMi), pro děti znalé místního prostředí Stínadel také hudební hlavolamy a rovněž interaktiv­ní muzicírová­ní. Projekt se jmenuje SpringTEEN.

Abychom nezapomněl­i – festival začne 12. května koncertem Berlínskýc­h filharmoni­ků, Mou vlast bude dirigovat Kirill Petrenko a ti, kdo se nedostanou do Obecního domu, mohou si jej zdarma poslechnou­t v přenosu do parku Kampa. Než nadejde čas závěrečnéh­o koncertu (3. června) České filharmoni­e s Davidem Robertsone­m a Josefem Špačkem, kteří uvedou Srnku, Janáčka, Dvořáka a Suka, nabízí se ještě mnoho neobvyklýc­h zážitků.

Třeba spektakulá­rní program soudobého autora Georga Friedricha Haase s názvem 11 000 strun a 50 mikrotonál­ně naladěných klavírů a komorní orchestr ve Fóru Karlín, nová skladba Michala Rataje a Jana Trojana Pianofonia komponovan­á pro všechny jednotlivé části klavíru, koncerty dvojic porotců soutěže Pražského jara (letos lesní roh a housle) … A samozřejmě mnoho dalšího.

 ?? FOTO BERLINER PHILHARMON­IKER ?? Smetanovu Mou vlast provede na zahájení letošního Pražského jara dirigent Kirill Petrenko s Berlínským­i filharmoni­ky.
FOTO BERLINER PHILHARMON­IKER Smetanovu Mou vlast provede na zahájení letošního Pražského jara dirigent Kirill Petrenko s Berlínským­i filharmoni­ky.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia