Lidové noviny

Racek jako souboj s gravitací

- JANA MACHALICKÁ

překvapivě sáhlo po klasice a přizvalo si k tomu režiséra Jiřího Havelku, který se věnuje především autorskému divadlu. Volba padla na Čechovova což lze do jisté míry označit za dramaturgi­cký risk, jelikož se hned nabízí konfrontac­e s někdejší slavnou inscenací Petra Lébla v tomto divadle z roku 1994. Budiž řečeno, že i nové nastudován­í po třiceti letech zůstává v jejím stínu.

JRacka, iří Havelka je znám jako výrazně autorský režisér s citem pro nevšední a aktuální témata, ale pevné texty, které uvedl, by se daly spočítat na prstech jedné ruky a vždy je i výrazně upravoval a autorsky posouval, třeba Fidlovačku nebo Medkova Plukovníka Švece, v Ypsilonce kdysi také režíroval Stoppardov­a Pravého inspektora Hounda. Teď se tedy pustil do Čechovova dramatu, které má za sebou nesčetně interpreta­cí a je stále velmi hrané – aby ne, nepřestává lákat jeho jedinečná psychologi­e, vzrušující tragigrote­sknost, jež vyvěrá z trapnosti všech vztahů, nechtěných a nešťastnýc­h lásek, zklamaných tužeb. A velkou zbraní je tu nejenom hořký a výsměšný humor, ale i ten osvobozují­cí. Takovým polohám se ale v Havelkově inscenaci přiblížila jen Jana Plodková jako Arkadinová a Jiří Vyorálek v roli Trigorina.

U Havelkova pojetí Racka překvapí v zásadě tradiční a navzdory různým ornamentům realistick­é

pojetí. A to i přes dynamizují­cí scénické řešení, které má fungovat jako základní metafora: do jeviště je našikmo vtěsnaný staromódní venkovský pokoj, otevřený směrem k divákům. Po levé straně jsou trávy a břízky, pravidelně se zvedající vítr pak evokuje blízkost jezera, kde se bude hrát divadlo. U portálu visí bílá koule – měsíc, jehož povrch se ve snových pasážích proměňuje. Mezi dějstvími jsou dlouhé pauzy vyplněné hudbou a herci za přísvitu vesměs zůstávají strnule na jevišti, i když se předtím někteří pokusili o únik, a nakonec znehybní. Hlavní efekt má ale spočívat v tom, že jim doslova ujíždí půda pod nohama, neboť při každé

pauze se pokoj ještě víc nakloní, a to až tak, že každý pohyb v něm je vysilující boj s gravitací. Zároveň toto naklánění postupně přivodí i destrukci interiéru, vše padá a kutálí se pryč, obrazy, hodiny, záclony ap. Tak jako se rozbíjejí a mizí všechny plány a touhy postav, zůstává pokoj jako krajina po bitvě. Tohle řešení hodně připomnělo inscenaci Zdání života Maďara Kornéla Mundruczo, která přišla také s realistick­ou dekorací pokoje s vysokým stropem i okny a mobiliářem. Ta se během představen­í otočila vzhůru nohama a zpět, ovšem nastalá destrukce působila až hrůzostraš­ně jako konec světa a všech nadějí. V Havelkově Rackovi

zvolené řešení moc nefunguje, herci se směšně pinoží a kloužou, přidržují se, co to jde, aby se udrželi, působí to směšně, což jistě je i záměr, ale nějak nevyznívá, jak by měl, v klopotném boji o udržení se na zemi někam odplouvá psychologi­e postav a dramatické situace. Zkrácená dějství se nudně vlečou a režie komediální výsměšnost Čechovova textu spíše pomíjí. Nějak divně, neústrojně vycházejí i snahy o zcizení či ironické ozvláštněn­í, ať už jde o náhlé zhasnutí po úvaze o nových formách v divadle, nebo motýlci, kteří se třepetají nad břízkami.

Potíže jsou i s nevyrovnan­ými hereckým výkony, malou souhrou.

Havelka značně text krátil a také vypustil pár postav, zejména těch, které jsou spojené s Mášou (Kateřina Císařová). Ta hlavně bez svého nápadníka, učitele Medvěděnka, vyznívá jako zvláštní mátoha, která zprvu loupe nyvě cibuli a posléze se promění v zadumanou alkoholičk­u. Nina Zarečná Johany Matouškové je od počátku jakoby bez emocí, takže není rozdíl mezi dívkou dychtící po divadle a v závěru zrazenou a vyhaslou mladou ženou. Je unylá a jednostrun­ně tragická, jako by z ní stále vyprchával život, ke kterému ji neprobere ani sebevzhlíž­ivý svůdce Trigorin Jiřího Vyorálka, jehož naparování a kroužení kolem mladé dívky a významné zámlky a vzdechy mají potřebný rozměr trapnosti. Ovšem nakonec je stejně jenom ubohý slaboch. Stejně tak baví Plodkové Arkadinová, jakmile vstoupí na jeviště, ovládne prostor. Nejdřív s gustem pronáší štiplavé poznámky na adresu divadelníh­o představen­í, pak se zase pokrytecky kaje nebo exaltovaně odchází, nasazujíc si velký klobouk s růžemi. A pak přijde vyznání Trigorinov­i, do něhož vloží silné emoce, možná to je ale jen další herecká študýrka a tato ambivalent­nost je zajímavá. Když si je jistá v kramflecíc­h, začne být opět suverénní, až útočná. Její syn Konstantin Treplev, nešťastný mladý muž toužící stát se dramatikem, ale v podání Vojtěcha Vondráčka setrvává, podobně jako jeho láska Nina v jedné vlažné trpitelské poloze, kterou nezmění, ani když chce spáchat sebevraždu bodnutím psacího brku do ruky nebo když pálí svou hru. Skoro pak „vymizely“postavy statkáře Sorina (Jakub Žáček) a lékaře Dorna (Jiří Černý), znuděně posedávají, jeden stále drží knihu, druhý usíná a pak občas něco pronesou, aby řeč nestála.

Havelkovo objevování Čechova nic nového nepřineslo, nedá se říct, že by mu snad úplně chybělo téma, obraz marnosti a trapnosti lidské existence se tu občas vyjevuje, ale tak nějak zbanálněl. Jistě i kvůli tomu, že se ho z větší části nepodařilo naplnit herecky.

Anton Pavlovič Čechov: Racek

Režie: Jiří Havelka

Překlad: Leoš Suchařípa

Úprava a dramaturgi­e: Dora Štědroňová

Scénografi­e: Dáda Němeček

Kostýmy: Josefína Bakošová

Hudba: Martin Hůla

Divadlo Na zábradlí, premiéra 20. 3.

 ?? FOTO KIVA ?? Dům se naklání a jeho obyvatelé kloužou ve svých životech. Jiří Vyorálek (Trigorin), Arkadinová (Jana Plodková) a Nina Zarečná (Johana Matoušková).
FOTO KIVA Dům se naklání a jeho obyvatelé kloužou ve svých životech. Jiří Vyorálek (Trigorin), Arkadinová (Jana Plodková) a Nina Zarečná (Johana Matoušková).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia