Lidové noviny

Pocta Dalímu zahájí festival

-

Festival Dny evropského filmu 4. dubna v pražském kině Světozor otevře komedie režiséra Quentina Dupieuxe Daaaaaalí! Filmový portrét výstředníh­o malíře Salvadora Dalího je součástí soutěžní sekce Film & hudba.

Hlavní část Dnů evropského filmu se uskuteční od 4. do 9. dubna v Praze v kinech Světozor, Edison Filmhub a kině Přítomnost, brněnském kině Art a ostravském Minikině. Poté se akce přesune do dalších kin v České republice. Vítěze soutěžních sekcí vyhlásí 9. dubna. Převážně v české premiéře DEF uvede přes tři desítky děl zavedených režisérů i debuty oceněné na festivalec­h v Cannes či Benátkách i národními filmovými cenami. Festival přivítá i několik hostů.

„Můžeme se těšit na návštěvu rakouské režisérky Jessiky Hausnerové, která uvede premiéru svého nového filmu Club Zero ,ke kterému se zároveň uskuteční veřejně přístupné filmové lekce (masterclas­s). Vedle toho představím­e její tři starší filmy. Také přijede anglický hudebník Peter Doherty se svoji partnerkou Katiou de Vidasovou, která o něm natočila intimní dokument Peter Doherty: Cizinec ve vlastní kůži. Pořádáme komponovan­ý večer, na kterém 7. dubna po uvedení filmu v pražském Paláci Akropolis Doherty krátce zahraje,“uvedl dramaturg přehlídky Šimon Šafránek. DEF je již třetím rokem soutěžním festivalem. V hlavní soutěži debutů bude rozhodovat porota, ve které zasednou herečka a kurátorka projektu Terapie sdílením Ester Geislerová, ředitel Aerofilms Ivo Andrle a producent Jakub Jíra. DEF také ocení nejlepší hudební film letošního ročníku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia