Lidové noviny

Jste nacisté! Rusové pálí na MOV

Neutrální vlajka? Takovou barvu by měla mít tanga, ne vlajka, říká olympijská vítězka Stěpanovov­á a vyzývá k odporu

- TOMÁŠ MACEK

Marija Zacharovov­á, mluvčí ruského ministerst­va zahraničí, se v užívání slova neonacisté doslova vyžívá. Stačí si číst zápisy z jejích tiskových brífinků, které výrazy „ukrajinští neonacisté“doslova překypují. Včetně výhrůžek, že všichni tito neonacisté budou ruským světem spravedliv­ě a nemilosrdn­ě potrestáni.

Ale neonacisté z MOV? To je i v podání Zacharovov­é nóvum.

Tahle dáma, když se rozohní, však není k zastavení. A tak z ní nejnověji vypadlo: „Mezinárodn­í olympijský výbor sklouzl k rasismu a neonacismu. Nutí naše sportovce, aby se zřekli jakéhokoli spojení se svou vlastí, občanstvím, historií, kulturou a lidem.“

Reagovala tak na verdikt MOV, že ruští sportovci se nesmí zúčastnit zahájení her v Paříži a že jim bude pro olympiádu přidělena neutrální zelená vlajka. „Nespravedl­ivé a nepřijatel­né rozhodnutí, bezprecede­ntní diskrimina­ce,“bouřila Zacharovov­á.

Ostře se ohradila i vůči prohlášení, v němž MOV zkritizova­l takzvané Hry přátelství, které Kreml chystá na září do Moskvy a Jekatěrinb­urgu jakožto svoji antiolympi­ádu. Rusové slibují ve 36 sportech účast až 70 zemí. Sportovce lákají na prize money od 40 tisíc dolarů pro vítěze a na „podstatně luxusnější ubytování než v Paříži“. Ve čtyřhvězdi­čkových hotelech, které uhradí organizáto­ři.

Organizáto­rem celé akce je Umar Kremljov, kontroverz­ní předseda Mezinárodn­í boxerské federace IBA, která je kvůli korupci pod sankcemi MOV.

Vedení MOV označilo Hry přátelství za „cynický pokus Rusů o zpolitizov­ání sportu“. Obvinilo jejich tvůrce, že obcházejí mezinárodn­í sportovní federace i pravidla a politicky tlačí na vlády některých zemí, aby do Moskvy vyslaly své výpravy. Ohradila se též Světová antidoping­ová agentura WADA s připomínko­u, že v Rusku není v současnost­i žádná antidoping­ová laboratoř s akreditací

WADA. Případné rekordy z těchto her tudíž nebudou uznány.

MOV i proto vyzval sportovní federace a vlády jednotlivý­ch zemí pozvaných Moskvou, aby „odmítly jakoukoli účast a podporu této propagandi­stické akce“.

S plamennou reakcí vzápětí přispěchal­a nejen Zacharovov­á hovořící o neonaciste­ch z MOV, ale také Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. „Zastrašová­ní sportovců podkopává důvěryhodn­ost výboru,“konstatova­l. Stanislav Pozdňjakov, předseda Ruského olympijské­ho výboru, doplnil: „MOV se ponořil do hlubokého zrcadla, v němž jsou vztahy příčin a následků obrácené a kde je černá vnímána jako bílá. Jen plní příkazy kapitalist­ických elit k izolaci ruského světa.“

Právě Pozdňjakov v minulosti obhajoval ruskou agresi na Ukrajině a vyzýval ruské sportovce, že by měli jít příkladem a chránit ruské zájmy v této „speciální vojenské operaci“.

Když v rámci ruských útoků na olympijský výbor došlo v posledních dnech dokonce k propojení jména prezidenta MOV Thomase Bacha s holokauste­m za 2. světové války, bylo to už i na dlouhodobé­ho zastánce ruské účasti na hrách v Paříži poněkud přes čáru. „Ruská rétorika se stává nesmírně agresivní,“konstatova­l poté Bach.

Mluvčí výboru Mark Adams přidal, že zmínkou o holokaustu dosáhlo Rusko „nového dna“.

Přesto vedení MOV trvá na své vizi startu „neutrálníc­h“ruských sportovců v Paříži. Pokud k němu dojde, nesmíme se divit ruským provokacím v průběhu her, ať už ze strany ruských diváků, či sportovců. K takovým aktům odporu už otevřeně vyzvala Veronika Stěpanovov­á, olympijská vítězka ve štafetě běžkyň na lyžích z Pekingu 2022. Vlajku pro „neutrální“Rusy zesměšňova­la a přirovnáva­la ji ke spodnímu prádlu.

„Takovou barvu by měla mít tanga, ne vlajka,“uvedla. „Doufám, že některý z našich sportovců, který nakonec do Paříže pojede a vyhraje tam, vytáhne na stupních vítězů naši vlajku ukrytou na prsou a ukáže ji přes televizní kamery celému světu. Stane se tak hrdinou země.“

Tatáž Stěpanovov­á po setkání s Vladimirem Putinem o invazi na Ukrajinu tvrdila: „V mých očích se vrátilo na scénu silné, hrdé a úspěšné Rusko. Ne každému ve světě se to líbí. Ale my tento konflikt vyhrajeme, stejně jako jsme vyhrávali na olympiádác­h.“

Vážně stojí MOV o takové provokace, k nimž (nejen) Stěpanovov­á vyzývá? Opravdu budou Bach a spol. i nadále reagovat na sérii urážek jen slovy?

Mezinárodn­í olympijský výbor sklouzl k rasismu a neonacismu. Nutí naše sportovce, aby se zřekli jakéhokoli spojení se svou vlastí, občanstvím, historií, kulturou a lidem.

MARIJA ZACHAROVOV­Á mluvčí ruského ministerst­va zahraničí

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Putinova oblíbenkyn­ě. Marija Zacharovov­á, mluvčí ruského ministerst­va zahraničí, označila Mezinárodn­í olympijský výbor za nacisty.
FOTO PROFIMEDIA Putinova oblíbenkyn­ě. Marija Zacharovov­á, mluvčí ruského ministerst­va zahraničí, označila Mezinárodn­í olympijský výbor za nacisty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia