Lidové noviny

Haaland: Češi, jste lepší než my

- JIŘÍ ČIHÁK

Na rozdíl od kouče Stäleho Solbakkena, který přítomné norské novináře z dálky s úsměvem zdravil, se on ani neohlédl. S kopačkami v pravé ruce se mezi prvními vypotácel z týmového autobusu, oči zabodnuté do země, blonďaté vlasy svázané do culíku. Erling Haaland, norský fotbalový robocop, každopádně nevypadal, že by ho mělo den před přípravou proti Česku cokoli trápit. Začátkem týdne po sítích kolovalo video, na němž v norské teplákovce s bolestivou grimasou kulhá po trávníku. Objevily se zprávy, že ani nedotrénov­al a jeho páteční start je v ohrožení.

„Vůbec nevím, kde jste to vzali,“usmál se však při první ze dvou otázek z Česka. „Nic mi není, jsem v pohodě, připravený k zápasu,“ujistil. Už jen to, že včera dopoledne mezi novináře vůbec dorazil, byla událost sama o sobě. Nejen norský deník Verdens Gang psal, že s domácími médii na reprezenta­čních srazech téměř nekomuniku­je. Napřímo na tiskové konferenci odpovídal naposledy v září 2022, krátce po svém přestupu z Německa do Anglie.

Norové spočítali, že od té doby dlouhých 557 dnů mlčel, protože bývá od běžných mediálních povinností osvobozen.

Výjimkou bylo pouze nepříjemné hodnocení loňské domácí porážky se Skotskem (1:2). Tenkrát ho prý před kamery i s kapitánem Ödegaardem vyhnal naštvaný kouč Solbakken.

„V rozhovorec­h se zkrátka nevyžívá, nemá je rád,“chápou místní. „Na druhou stranu, před pár dny byl na tiskovce Manchester­u City před utkáním Ligy mistrů. Třeba se něco mění a bude otevřenějš­í.“ Ostatně ani ve čtvrtek se nezdálo, že by mu před světly a objektivy bylo nepříjemně.

Zasedl v oprýskané tělocvičně, ze které je v podzemí letitého stadionu Ullevaal provizorní tiskové centrum.

Pozoroval, jak se u připravený­ch mikrofonů střídají novináři a trpělivě odpovídal jak v norštině, tak i v angličtině. Působil uvolněně a v dobré náladě. Pobavil, když tlumočil zprávu od Pepa Guardioly, trenéra Manchester­u City: „Nepřej si mě, jestli se nevrátíš zdravý!“

A než zamířil na trénink, zmínil se i o soupeři z Česka, byť tak trochu z povinnosti: „Jsou na Euru, takže musí být lepší než my. Mají dobré hráče, ale očekávám vyrovnaný zápas.“

Výkop je dnes od 18 hodin a střelec Haaland ani kapitán Ödegaard, kumštýř z Arsenalu a druhá největší hvězda týmu, by neměli scházet v základní sestavě. Zatímco Češi se chystají na premiéru nového kouče Ivana Haška, Norům, kteří na velkém turnaji nebyli od roku 2000, už nyní startuje příprava na kvalifikac­i o mistrovstv­í světa 2026. Po zpackaném boji o Euro v Německu by si také rádi udobřili fanoušky, v hledišti jich má být okolo dvaceti tisíc.

Mimochodem, po Haalandovi před novináře zasedl i trenér Solbakken a hovořil i o synovi Markusovi, který v zimě přestoupil do Sparty. „Zvyká si, má za sebou pár dobrých zápasů, ale do nominace jsem ho nevzal, protože uprostřed zálohy je aktuálně fakt velká konkurence,“vysvětlil. „Pokud bude nastupovat, věřím, že se do týmu zase vrátí.“Zatím ho Norové nepotřebuj­í. Nejen proto, že mají Haalanda s Ödegaardem, dvě osobnosti z Premier League.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Robocop. Už dnes se Erling Haaland postaví české reprezenta­ci.
FOTO PROFIMEDIA Robocop. Už dnes se Erling Haaland postaví české reprezenta­ci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia