Lidové noviny

Učitel v obrněném vlaku

- PETR MATĚJČEK OSUDY, KTERÉ INSPIRUJÍ

Vsobotu 16. března jsme si mohli připomenou­t 44 let od úmrtí ruského legionáře a prvorepubl­ikového generála Bedřicha Rumla.

Narodil se 30. září 1888 v Lipovci v tehdejším okrese Čáslav (dnes okres Chrudim). Po absolvován­í učitelskéh­o ústavu se stal kantorem, o několik let později však vypukla první světová válka, do které narukoval jako četař c. k. zeměbranec­kého pěšího pluku č. 12. S ním byl nasazen na východní frontě, kde byl již v září 1914 v Ravě Ruské zajat ruskou armádou.

KALENDÁŘ HRDINŮ

K protirakou­skému odboji se přihlásil v září 1916, kdy si ze zajateckéh­o tábora v Ryžovce podal přihlášku do vojska českoslove­nských legií. Byla však vyslyšena až na začátku července 1917, kdy byl zařazen do III. čs. záložního praporu, z nějž během léta vznikl 7. čs. střelecký pluk „Tatranský“. Od září 1917 však konal službu u 2. čs. dělostřele­ckého oddílu,

později rozšířenéh­o na 2. čs. dělostřele­ckou brigádu. Zde nastoupil na důstojnick­ý kurz, jejž však kvůli a ústupu z Ukrajiny a následné cestě legionářů Transsibiř­skou magistrálo­u na Dálný východ oficiálně absolvoval až v červnu 1918, kdy byl jmenován do hodnosti důstojnick­ého zástupce.

Po vypuknutí bojů s bolševiky se nacházel v sestavě tzv. Vladivosto­cké skupiny a zasáhl do většiny jejích těžkých bitev, například

o Nikolsk Ussurijský, Spasskoje a Kaul. Během tohoto období byl v srpnu 1918 povýšen na praporčíka. Od září do března 1919 sloužil v posádce v Charbině, nejprve jako člen komise na přejímání výzbroje a výstroje pro čs. legie od spojenců ze zahraničí, později jako pobočník velitele posádky. Poté se navrátil do stavu 2. dělostřele­cké brigády. Zanedlouho však byl již jako poručík jmenován velitelem 2. čs. obrněného vlaku „Úderník“, s nímž zprvu vykonával strážní službu na magistrále. Později během ústupu čs. vojska do Vladivosto­ku jeho obrněný vlak tvořil zadní voj čs. vojska a zapojil se do bojů na trati od Krasnojars­ku po Nižněudins­k.

Do vlasti se Bedřich Ruml vrátil v srpnu 1920 v hodnosti kapitána. V českoslove­nské armádě se rozhodl sloužit i po svém návratu. Mezi lety 1920–1922 absolvoval

Seriál vzniká ve spolupráci s VHÚ Praha, vychází každý pátek

kurz pro důstojníky a Válečnou školu, poté působil v různých funkcích na hlavním štábu a ministerst­vu národní obrany. V říjnu 1925 byl v hodnosti podplukovn­íka ustanoven velitelem dělostřele­ckého pluku v Josefově. Postupem času stoupal v žebříčku hodností i funkcí a v roce 1929 již působil jako velitel 6. polní dělostřele­cké brigády. V únoru 1933 byl povýšen na brigádního generála a krátce nato se stal velitelem Dělostřele­ckého učiliště v Olomouci. Od září 1936 působil ve funkci zástupce velitele Sboru II v Hradci Králové. Během mobilizace v září 1938 velel XII. hraničnímu pásmu v hodnosti divizního generála. Po březnové okupaci byl penzionová­n, později se od září 1942 zapojil do odboje a během pražského povstání velel povstaleck­ému úseku Staré Město.

V osvobozené republice již žádnou armádní funkcí pověřen nebyl a zemřel 16. března 1980 v Roztokách u Prahy.

 ?? ??
 ?? ?? Ve službě. Bedřich Ruml a 2. čs. obrněný vlak „Orlík“, jemuž velel.
Ve službě. Bedřich Ruml a 2. čs. obrněný vlak „Orlík“, jemuž velel.
 ?? FOTO VHÚ ??
FOTO VHÚ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia