Lidové noviny

Gandalf černobílý

- PAVEL MATOCHA

Vyzyvatel mistra světa a nejlepší hráč Izraele Boris Gelfand bude hlavním hostem letošního šachového festivalu ČEZ Chess Trophy. Velmistr Gelfand má mezi přáteli přezdívku Gandalf, a to nejen kvůli přesmyčce svého jména – patří totiž mezi nejsolidně­jší figury šachového světa a s figurkami na šachovnici nakládá jako kouzelník.

Čeští fanoušci si pamatují jeho pražský zápas s Davidem Navarou v roce 2006 na Kampě (skončil remízou), nicméně vrchol jeho kariéry přišel až o šest let později. V roce 2012 sehrál zápas o titul mistra světa s Višvanátha­nem Anandem, kdy po dvanácti partiích v klasickém tempu byl stav 6:6 a rozhodoval až rapidový tie-break, ve kterém byl indický velmistr úspěšnější.

Letos o posledním červnovém víkendu se Boris Gelfand spolu s dalším izraelským velmistrem Maxem Rodshteine­m utká v zápase na osm rapidových kol s dvěma nejlepšími českými šachisty Davidem Navarou a Thai Dai Van Nguyenem. Zápas velmistrov­ského kvarteta bude hlavním bodem programu festivalu ČEZ Chess Trophy 2024, který se bude konat v nádherných secesních sálech Obecního domu v Praze.

Kromě duelu ČR vs. Izrael se šachoví fanoušci mohou těšit na simultánku Borise Gelfanda proti 25 soupeřům, výstavu šachových obrazů a přednášky. Informace o připravova­né akci jsou zveřejňová­ny na facebookov­ém profilu ČEZ Chess Trophy.

Festival připomene i 100. výročí narození geniálního šachisty Davida Bronštejna, proto se všechny partie budou hrát s časovým přídavkem nikoli dle Fischera (pevně daná bonifikace za každý provedený tah), ale dle Bronštejna (bonifikace za provedený tah není nikdy větší než doba, kterou hráč na daný tah promyslel).

 ?? Anand vs. Gelfand, zápas o titul mistra světa ARCHIV AUTORA ??
Anand vs. Gelfand, zápas o titul mistra světa ARCHIV AUTORA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia