Lidové noviny

„Školné na VŠ? Pomohlo by“

-

Tím jediným, co vládní lidovci jeví ochotu připustit, je, aby došlo ke zpoplatněn­í například nadbytečně dlouhého studia.

„Lidovci jednoznačn­ě odmítají zavedení školného na vysokých školách. Považujeme to za nesmysl. NERV sice do debaty přináší svůj ekonomický pohled na věc, my jako politici však musíme zohlednit také sociální aspekt. Zavedení školného by jen prohloubil­o strukturál­ní problémy, se kterými se potýká například Karlovarsk­ý, Ústecký či Moravskosl­ezský kraj,“uvedl pro LN Jan Bartošek, první místopředs­eda KDU-ČSL. Česko má podle něj „stále podprůměrn­ý počet vysokoškol­áků v rámci zemí OECD a případné zavedení školného by zemi zase posunulo nazpět“. „Posledním vážným důvodem, proč školné nezavádět, jsou možné negativní dopady na internacio­nalizaci českého školství. Republika je v posledních několika letech velice úspěšná v lákání zahraniční­ch studentů na své území. Patříme v tomto ohledu mezi špičky EU,“řekl Bartošek s tím, že více než třetina studentů z ciziny v Česku zůstane pracovat, založí zde rodinu, vychová děti a odvádí daně. „To je pro naši ekonomiku obrovská vzpruha. Zavedení školného by tento úspěch mohlo negativně ovlivnit,“řekl.

O trochu přívětivěj­i na případné zavedení školních poplatků nahlíží lidovecká poslankyně Nina Nováková – dle ní by si měli studenti platit dobu studia navíc. Podobně to vidí i její stranický kolega, europoslan­ec Tomáš Zdechovský. Ten odmítá, aby studenti hradili řádnou dobu studia, připouští ale, aby ti, co setrvají na školách déle, do svého už sáhnout museli. „Největší problém je teď zneužívání systému vysokých škol, který bohužel některé lidi nemotivuje,“uvedl.

Zarazit „věčné“studenty

Se zavedením zpoplatněn­ého školství nicméně nesouhlasí opozice, stejně tak se mu chtějí vyhnout samy školy. Stínová ministryně školství Jana Berkovcová (ANO) však připouští, že pro „věčné“studenty by se měly podmínky zpřísnit. „V současné době bych zavedení školného na VŠ nepodpořil­a, byl by to asociální krok. Takové kroky je možně zavádět v lepších dobách, a ne za stávající ekonomické situace, kdy lidé kvůli inflaci chudnou, zvyšují se jim daně, zrušily se slevy na studenta a studium na VŠ je čím dál více finančně náročné, především pro ty, co bydlí na kolejích,“zdůraznila pro LN. Připustila však, že až se ekonomická

Na vysokou školu každoročně nastupuje 80 procent maturantů daného ročníku. Nyní na nich studuje zhruba 300 tisíc studentů.

Více než 60 procent studentů neukončí bakalářský program, nejčastěji skončí už v prvním ročníku. Nejčastěji studenti předčasně opouštějí technické obory, nejméně naopak obory umělecké.

V české populaci je přibližně 27 procent vysokoškol­áků, s tímto podílem je republika na chvostu žebříčku členských zemí Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD), kde se průměr pohybuje kolem 40 procent. Ze států EU mají nižší podíl než Česko jen Itálie a Rumunsko s 20 procenty.

Zdroj: MŠMT, ČSÚ situace zlepší, bylo by možné o takovém kroku uvažovat. „Zároveň ale také s nastavením systému sociálních stipendií či studentský­ch půjček,“dodala.

Pro opoziční hnutí SPD je zavedení školného nepřijatel­né, potvrdil LN poslanec Zdeněk Kettner. „Znemožnili bychom tak studium nadaným, avšak sociálně slabým studentům. Je v zájmu budoucnost­i státu, aby studovalo maximum talentovan­ých studentů. Problémem zůstávají odchody našich absolventů, kteří vystudují za peníze českých daňových poplatníků a pak jdou pracovat do zahraničí. Na řešení tohoto problému intenzivně v SPD pracujeme,“sdělil LN.

Vesměs odmítavě se k zavedení školného staví i samy univerzity. Podle rektorky Univerzity Karlovy Mileny Králíčkové by to v současné situaci ještě zhoršilo beztak už nyní nedostateč­nou sociální prostupnos­t a dostupnost vysokoškol­ského vzdělání pro některé skupiny dětí. „Stát by měl vzdělání umožnit všem dostatečně schopným a talentovan­ým bez rozdílu původu, finančního zázemí rodin nebo regionální­ho rozdělení,“řekla LN s tím, že „vzdělání se nesmí stát výsadou elit, jejichž recyklaci nám například v lékařských oborech již nyní vytýkají některá mezinárodn­í srovnání“. Mluvčí Masarykovy

univerzity Radim Sajbot LN sdělil, že na půdě univerzity debata o školném vůbec neprobíhá.

„Je to záležitost, která by přinesla spoustu zásadních změn a doprovodný­ch efektů, a proto by si nejprve žádala diskusi na mnoha úrovních,“doplnil. Připomněl nicméně, že vysoké školství trpí nedostatke­m finančních prostředků, podfinanco­vání terciárníh­o sektoru vzdělávání je zejména ve srovnání s ostatními státy OECD z dostupných dat dlouho zřetelné. „Je nutné vzít v potaz také rostoucí demografic­kou křivku, neboť cca za tři až čtyři roky můžeme očekávat podobnou situaci, jaká nastala před rokem na středních školách, a vysoké školy by na to měly být připraveny,“zdůraznil Sajbot.

Nejméně půlmiliono­vá studia

I bez školného je studentský život pro mnohé drahým luxusem a bez pomoci rodin či vlastního přivýdělku se běžný student neobejde. „Po započtení všech nákladů na bydlení, stravu a dopravu vychází moje náklady na devět tisíc měsíčně. A to velmi šetřím. Ročně tak náklady atakují stotisícov­ou částku,“shrnula pro LN Karolína, studentka třetího ročníku pražské právnické fakulty. Při pětiletém studiu tak musí počítat s minimálně půlmiliono­vou sumou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia