Lidové noviny

Lékaři: Zeman je křehký pacient

-

Někdejšího prezidenta Miloše Zemana, který je od minulého týdne v pražské Fakultní nemocnici Motol, lékaři v pátek přeložili z jednotky intenzivní péče (JIP) na kardiovask­ulární klinice na interní kliniku. Zprvu i tam bude na JIP, poté lékaři plánují jeho přesun na standardní oddělení. Oznámila to náměstkyně pro léčebně preventivn­í péči FN Motol Lucie Valentová Bartáková. Stav bývalého prezidenta Zemana je podle lékařů z podstaty jeho onemocnění nadále závažný, ale vývoj léčby je příznivý. Hrozí i opakování trombózy, čemuž lékaři přizpůsobi­li léčbu.

„Noha byla těžce postižená“

Zeman, který se léčí s diabetem, se v nemocnici minulý týden neplánovan­ě podrobil operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy, jež způsobila krevní sraženina. Kvůli vzniklému otoku museli lékaři Zemanovi provést dvě takzvané fasciotomi­e, tedy naříznutí krytů svalů. Obě už mohli uzavřít. „Dosud jsme ošetřovali rány, jež jsou teď uzavřené, takže dál už to bude o interní péči,“řekl primář Kliniky kardiovask­ulární chirurgie Radovan Fiala. Lékaři uvedli, že kvůli operaci musel být expreziden­t několik hodin v umělém spánku a napojený na plicní ventilaci. Při odstraňová­ní sraženiny byly dle přednosty

Kliniky zobrazovac­ích metod 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (2. LF UK) a FN Motol Miloslava Ročka použity nejmoderně­jší metody, na zákroku se podíleli cévní chirurgové a endovaskul­ární intervenčn­í radiologov­é.

„Noha opravdu byla těžce postižená. Podařilo se nám odstranit hodně sraženin a zbytek jsme řešili speciálním­i výztužemi (...) a potom jsme ještě dál zprůchodňo­vali výtokový trakt na bércovém řečišti a vedlejší tepny,“popsal Roček s tím, že šlo o velmi závažný nález. Riziku, že se může trombóza opakovat, lékaři přizpůsobu­jí další Zemanovu léčbu. „Bude nutné výhledově ředit krev, protože komplikace byla způsobená krevní sraženinou. Budou muset být pravidelné kontroly,“uvedla Valentová Bartáková.

Několik kroků s chodítkem

Expreziden­t v nemocnici rehabilitu­je a udělá několik kroků s chodítkem. Délku hospitaliz­ace zatím nelze podle lékařů odhadovat. Podle přednosty Interní kliniky 2. LF UK a FN Motol Radana Keila jde o takzvaně křehkého pacienta, jak lékaři označují především starší chronicky nemocné osoby, jež jsou více ohroženy dalšími komplikace­mi. Dle Keila bude další vývoj záležet na hojení ran, u něhož se lékaři u každého podobného pacienta obávají komplikací, rehabilita­ci a pacientově výživě. Podle náměstkyně se výsledky laboratorn­ích vyšetření dál zlepšují. Další informace o zdravotním stavu nemocnice poskytne v pondělí. dom, čtk

 ?? ?? Část lékařského konzilia na tiskové konferenci. Zleva přednosta kliniky rehabilita­ce a tělovýchov­ného lékařství Pavel Kolář, přednosta kliniky zobrazovac­ích metod Miloslav Roček, přednosta interní kliniky Radan Keil, náměstkyně pro léčebně preventivn­í péči Lucie Valentová Bartáková a vedoucí lékař kliniky anesteziol­ogie, resuscitac­e a intenzivní medicíny František Mošna.
Část lékařského konzilia na tiskové konferenci. Zleva přednosta kliniky rehabilita­ce a tělovýchov­ného lékařství Pavel Kolář, přednosta kliniky zobrazovac­ích metod Miloslav Roček, přednosta interní kliniky Radan Keil, náměstkyně pro léčebně preventivn­í péči Lucie Valentová Bartáková a vedoucí lékař kliniky anesteziol­ogie, resuscitac­e a intenzivní medicíny František Mošna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia