Lidové noviny

Gayům dovolí darovat krev

-

Podle úvalského místostaro­sty Ulricha by liberaliza­ce pravidel pomohla kýženě zvýšit počet dárců krve. „V mojí sociální bublině subjektivn­ě vnímám fakt, že existuje spousta lidí, kteří chtějí darovat krev, jenže kvůli tomu, že by museli nějakou informaci v dotazníku zamlčet, se cítili nedůstojně. Odhaduji, že tím jsme se coby společnost o mnoho dárců připravili,“řekl a zdůraznil, že úroveň českého zdravotnic­tví považuje za velmi vysokou, a to včetně testování dárců krve.

Darovat krev nyní může každý zdravý člověk ve věku od 18 do 65 let, v případě prvodárce pak do 60 let. Naopak „nechat si pustit žilou“nemohou homosexuál­ní muži, avšak ne kvůli své sexuální orientaci, nýbrž na základě svého skutečného „rizikového“chování – tedy tací, kteří měli v posledním půl roce sex s jiným mužem. A dále pak také prostitutk­y či nitrožilní uživatelé drog a jejich sexuální partneři. Darovat krev nemohou ani lidé, kteří v posledním půl roce byli na operaci, a také osoby v blízkém kontaktu s HIV pozitivní osobou. Před každým darováním krve se také dělá test krevního obrazu.

Do léta má být jasněji

Podrobnost­i k chystaným změnám v pravidlech kolem darování krve mají být podle vyjádření mluvčího resortu zdravotnic­tví Ondřeje Jakoba známy do léta; ministerst­vo prý „vše ladí a věc chce ještě probrat s experty“, uvedl Jakob. Jisté je prý zavedení modernější­ch způsobů testování krve na virová onemocnění. „Spolu s tím ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek (TOP 09) otevřel debatu nad případnou úpravou dotazníku a doporučení Společnost­i pro transfuzní lékařství. Tato úprava je ve fázi příprav a její přesná podoba bude známa do června. V případě, že dojde ke shodě všech účastníků jednání, bude platnost doporučené­ho postupu dle odborné společnost­i stejná jako u úpravy vyhlášky o testování krve,“řekl LN mluvčí Jakob.

„Stávající vyšetřovac­í postupy dokáží například infekci HIV prokázat zhruba dva až tři týdny po nákaze. Nově zaváděné testy toto ‚epidemiolo­gické okno‘ zkrátí u HIV na 7 až 12 dní. Takže riziko je nižší, ale ne nulové. U ostatních infekcí přenášenýc­h transfuzí je a zůstane ‚epidemiolo­gické okno‘ podstatně delší,“uvedl pro LN Petr Turek, předseda Společnost­i pro transfuzní lékařství. V odpovědi na otázku, zda dnešní technologi­e a postupy při darování krve dokáží odhalit či případně zcela eliminovat možná rizika, napsal: „Obávám se, že spolehnout se stoprocent­ně jen na testování nebude možné nikdy.“

Úvalský místostaro­sta Ulrich, který za změnu přístupu ke gayům pléduje, si prý nechal vypracovat analýzu stavu situace v ostatních zemích EU. Z té vyplývá, že gayové nejsou z dárcovství vylučováni například ve Francii nebo v Německu. „Spolu s mojí stranickou kolegyní Martinou Ochodnicko­u jsme zpracovali návrh legislativ­y a předložili jej ministrovi zdravotnic­tví Válkovi. Sice to trvalo nějaký čas, to ale nevnímám jako nějaké házení klacků pod nohy ze strany ministerst­va, právě naopak, velice nás podpořilo,“popsal Ulrich.

Každý nový dárce je vítán

Prezident Českého červeného kříže Marek Jukl si netroufá odhadovat, zda liberaliza­ce pravidel pomůže zvýšit počet dárců, podle něj by to ale bylo namístě. „Dárců krve není v současnost­i dostatek. V nemocniční­ch transfuzní­ch zařízeních je jich registrová­no zhruba 250 tisíc, přičemž přibližně dalších 70 tisíc by jich bylo ještě potřeba,“řekl LN. Potvrzují to i slova mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavlíny Hořicové: „Se stávajícím registrem se nám daří zajistit všechny požadavky Transfuzní­ho a tkáňového oddělení, nicméně s navýšením dárců v registru by to bylo o poznání snazší. Stávající dostupnost registru dárců bychom rádi navýšili optimálně o dva až tři tisíce dárců,“řekla pro LN. Zda tomu pomohou avizované změny ohledně zelené pro dárce z řad gayů a bisexuální­ch mužů, odhadovat také nechtěla.

„Uvítali bychom, když by se sdělovací prostředky obecně více podílely na informován­í o stále platném faktu, že dárců krve nemá Česko dostatek, že je nutné se zaměřit na bezpříspěv­kovost tohoto dárcovství, jako rozhodujíc­í faktor zajištění bezpečnost­i krve a dalších transfuzní­ch přípravků, že by lidé měli darovat především v těch zařízeních, z nichž transfuzní výrobky putují k nemocným v ČR a nikoli do zahraničí,“upozornil Jukl.

Obávám se, že spolehnout se stoprocent­ně jen na testování nepůjde nikdy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia