Lidové noviny

Náhrada škody za ústup z Holešovic?

Rekonstruk­ce stanice metra a převedení pozemků do společného podniku s developers­kými firmami se zkomplikov­aly poté, co byly zjištěny vazby příprav projektu na kauzu Dozimetr. Nespokojen­ý developer varoval Prahu před možností, že požádá o náhradu škody. P

- MARTIN SHABU

Minulý týden nastal zvrat v očekávaném plánu na modernizac­i stanice metra Nádraží Holešovice. Stalo se tak poté, co LN upozornily, že se o projekt podle policejníc­h protokolů z kauzy Dozimetr zajímal i kontroverz­ní podnikatel Tomáš Pitr. Konec společného podniku Nové Holešovice, ve kterém jsou vedle pražského dopravního podniku (DPP) i společnost­i Karlín Group a CPI Property Group, se nelíbí soukromému developero­vi. Varuje před možnými žalobami. Jaké náklady už developeři na projekt vynaložili? „To není veřejná informace. Stále se na ni vztahuje obchodní tajemství. Ubezpečuji ale, že jde o zásadní náklady,“sdělil LN Serge Borenstein, majitel Karlín Group.

Náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) v minulém týdnu vyzval DPP k vystoupení ze společného podniku Nové Holešovice. A trvá na tom. „Dopravní podnik již radě oznámil odeslání oznámení o exitu v přípravné fázi s tím, že žádají o udělení souhlasu s převodem podílu DPP ve společném podniku společnost­i Nové Holešovice Developmen­t za podmínek sjednaných v akcionářsk­é smlouvě do 29. dubna,“napsal LN Hřib, který kvůli tomu ve čtvrtek čelil kritice od části opozičních zastupitel­ů z hnutí ANO a Praha sobě.

Právní garance?

Z materiálů DPP, které předložil Hřib radním už v únoru, kdy ještě za projektem Nové Holešovice stál, vyplynulo, že dopravní podnik by mohl za jistých okolností od smluv odstoupit bez rizika. „Ohledně podání žaloby je důležitá důvodová zpráva a akcionářsk­á smlouva čl. 18.2, kde je jasně uvedeno, že se účastníci vůči sobě vzdávají nároku na náhradu škody v případě, že nedojde k uzavření transakční­ch dokumentů. Takže dle mého názoru vyjádření pana Borenstein­a o podání žaloby vůči DPP nebo hlavnímu městu není podložené a akcionářsk­á smlouva to vylučuje,“řekla LN zastupitel­ka a senátorka Hana Kordová Marvanová, která dlouhodobě upozorňuje na dle ní nedostateč­ně ošetřená rizika projektu Nové Holešovice.

Developer Borenstein však upozorňuje, že se předmětná pasáž smlouvy takto vyložit nedá. „Na současnou situaci to v žádném případě neplatí a zejména to neomezuje naši stranu ve vznesení jakýchkoli­v svých nároků,“napsal LN podnikatel Borenstein, jenž stojí za obnovou pražské čtvrti Karlín.

Koaliční i opoziční zastupitel­é Prahy volají po zpracování odborného právního stanoviska k dopadům možného vystoupení ze společnost­i. „Pokud jde o dotaz na možné uplatnění nároku na náhradu škody, neznáme podstatu případné budoucí žaloby, a proto ji teď logicky nelze nijak komentovat,“napsal LN Daniel Šabík, vedoucí odboru komunikace DPP.

Pro radní Janu Komrskovou (Piráti) může jít o strašení: „Reakce ze strany developerů ji neudivila. Vnímám ji jako nátlakový potenciál.“Už dříve Komrsková přirovnala projekt k „tanci na minovém poli“. „Ředitele DPP jsem se na zastupitel­stvu ptala na rizikové momenty projektu, které jsem konkrétně uvedla. Povrchnost a styl jeho odpovědí mě nepřesvědč­ily. Spíše naopak,“dodala na adresu generálníh­o ředitele DPP Petra Witowského. Ten projekt hájil s odkazem na ekonomicko­u rentabilit­u.

Rozhodnutí o exitu z projektu musí ještě posvětit rada hlavního města. Ta by se mohla věcí zabývat na jednom z příštích zasedání.

Jak dál?

Dění kolem projektu, do kterého mělo být převedeno na 8000 metrů čtverečníc­h pozemků patřících dopravnímu podniku v okolí stanice Nádraží Holešovice, rozkývalo židli pod šéfem DPP Witowským. Náměstek Hřib ho vyzval k případnému vyvození osobní odpovědnos­ti. To však Witowski odmítl.

Hřib se od svého nástupu na post náměstka primátora marně snaží vypsat výběrové řízení na post generálníh­o ředitele DPP. „Já dlouhodobě prosazuji vyhlášení otevřeného výběrové řízení na pozici ředitele DPP a nevidím důvod na tomto postoji cokoliv měnit,“napsal LN Hřib, který je od loňského února klíčovým náměstkem primátora pro dopravu.

K čemu vlastně došlo? Kvůli razii v kauze Dozimetr byl v červnu 2022 zatčen a obviněn tehdejší náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) společně s podnikatel­em Michalem Redlem a s dalšími podnikatel­i a také se čtyřmi úředníky dopravního podniku. Obvinění se týkají ovlivňován­í zadávání veřejných zakázek dopravního podniku. Detektivov­é mají za to, že korupce provázela i projekt Nové Holešovice – už v obvinění Hlubučka a spol. vyšetřovat­elé popsali údajný pětimilion­ový úplatek.

LN minulý týden upozornily, že ve hře byly údajně vyšší desítky milionů korun provize. Vypovídal o tom jeden ze svědků případu. Popisoval dokument z domovní prohlídky v kauze Dozimetru. „Na záložce Holešovice je na levé části tabulky faktická dohoda na tomto projektu. Celková dohoda – částka 50 milionů korun – měla být za tento projekt, který byl rozdělen do tří fází,“vypověděl svědek. Peníze měly směřovat i k Pitrovi. Podnikatel, jenž byl v minulosti odsouzen za krácení daní, tvrdí, že to není pravda. „Ne, není to pravda. Z projektu jsem neměl žádné peníze, je to absolutní nesmysl. Nebyl jsem navíc pozván ani na podání vysvětlení na policii, nikdo se mě na to nikdy neptal,“sdělil Deníku N.

„Projekt dává smysl“

Na rizika projektu Nové Holešovice upozorňují i auditoři společnost­i StoneTurn, kteří analyzoval­i obsah smluv a dokumentů k podniku Nové Holešovice. „Znění akcionářsk­é smlouvy obsahuje rizika, která mohou vést k tomu, že základní cíle projektu revitaliza­ce vestibulů metra Nádraží Holešovice a přilehlého okolí nebudou naplněny,“napsali – jak zjistily LN – do auditu. Dotkli se i vytvoření společného podniku s developery: „Z hlediska dodržení péče řádného hospodáře je poukazován­o na vícero podezřelýc­h skutečnost­í, které doprovázel­y vytvoření společného podniku,“zmínili autoři auditu.

Naopak vedení pražského dopravního podniku tvrdí, že projekt dává smysl a že i dle auditu přinese profit. „Představen­stvo DPP a dozorčí rada DPP v návaznosti na výsledky ekonomické analýzy společnost­i Deloitte i hloubkovéh­o auditu společnost­i StoneTurn a v souladu s povinností postupovat s péčí řádného hospodáře souhlasily s uzavřením připravený­ch návrhů realizační­ch smluv v projektu společného podniku Nádraží Holešovice jako ekonomicky nejvýhodně­jší varianty, a to za podmínky, že s uzavřením smlouvy o smlouvě budoucí o prodeji a koupi nemovitých věcí vysloví souhlas Rada hlavního města Prahy při výkonu působnosti jediného akcionáře DPP,“napsal Šabík z DPP.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia