Lidové noviny

Muže souzeného za smrt Roma zprostili obžaloby

-

V případu loňské smrti Roma, který zemřel po potyčce u Brněnské přehrady, Krajský soud v Brně zprostil muže původem z Ukrajiny obžaloby – nešlo o trestný čin, byla to nutná obrana. Sedmatřice­tiletý Roman Rohozin čelil obžalobě z vraždy se sazbou až 18 let vězení. Žalobce mu nakonec za zabití a ublížení na zdraví navrhl trest okolo pěti let vězení. Obhájce navrhl zproštění viny. Muž vinu dříve popřel, uvedl, že šlo o sebeobranu. Rozhodnutí soudu není pravomocné, žalobce si ponechal lhůtu pro možné odvolání. Případ loni v červnu vedl k napětí mezi Ukrajinci a Romy.

„Jednání, jak bylo prokázáno, nevykazuje znaky trestného činu. Skutek se stal jinak, než je popsáno v obžalobě,“uvedla předsedkyn­ě senátu Dita Řepková. Obžaloba popisovala jednání poškozenýc­h, poté i čin muže, kterého žalobce původně vinil z vraždy.

„Máme za to, že jednání pana obžalované­ho tak, jak bylo prokázáno, vykazuje znaky nutné obrany tak, jak je předpoklád­ána v našem trestním zákoníku. Je pravda, došlo k ublížení na zdraví a ke smrti mladého člověka. Je to neštěstí. Na druhou stranu nebudeme kriminaliz­ovat jednání, které nějakým způsobem nevybočuje z toho, co nám zákon umožňuje považovat za nutnou obranu,“uvedla předsedkyn­ě senátu.

Žalobce Petr Bejšovec uvedl, že k překvalifi­kování z vraždy na zabití přistoupil na základě výpovědí znalkyň z oboru psychiatri­e a psychologi­e. „Dospěl jsem k závěru, že jsou naplněny podmínky pro to, že mohl jednat ve značném rozrušení a v obavách. To jsem akcentoval ve své závěrečné řeči a návrhu,“uvedl Bejšovec. Řekl, že si podrobně prostuduje vyhotovení rozhodnutí a na základě toho vyhodnotí svůj další postup. Doplnil, že byť by to tak být nemělo, případ vyvolal národnostn­í vášně. „Daný trestný čin v žádném případě neměl žádný národnostn­í podtext. A v žádném případě nic takového nehledejme. V tomto konkrétním případě šlo o nešťastnou událost,“uvedl Bejšovec. Obhájce ani muž zproštěný viny se pro média nevyjádřil­i.

Romův verdikt vadí

„Rozsudek je pro mne velkým zklamáním. Není poprvé, kdy nepadl v případě, kdy je obětí někdo z romské komunity, adekvátní trest. A teď se to tady opět prokázalo. Ta nedůvěra v justici ze strany romské komunity je prostě oprávněná,“řekl před budovou soudu Tomáš Ščuka z organizace Romani hub. Před budovou soudu po vyhlášení rozhodnutí několik nespokojen­ých Romů vyjádřilo nesouhlas s rozhodnutí­m. Měli zalepená ústa s nápisy: „Umlčeli nás! Na lidských životech záleží!“

Souzený muž poblíž tramvajové zastávky podle obžaloby nožem napadl a zranil tři lidi, kteří skončili v nemocnici. Jeden z nich později v nemocnici zemřel. Zabitým mužem byl mladý Rom. Záhy po mladíkově smrti se částí romské komunity začala šířit nenávist vůči Ukrajincům, událost z loňského 10. června také vyvolala v Brně nepokoje.

 ?? ?? Roman Rohozin byl zproštěn obžaloby – nešlo o trestný čin, byla to nutná obrana
Roman Rohozin byl zproštěn obžaloby – nešlo o trestný čin, byla to nutná obrana

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia