Lidové noviny

Teroristé pobili desítky Moskvanů

-

Při útoku v koncertní síni ve městě Krasnogors­k na západním okraji Moskvy zahynulo včera večer podle předběžné bilance nejméně 40 lidí a více než sto dalších utrpělo zranění. Mezi oběťmi jsou i děti, uvedla agentura Reuters.

Média s odkazem na očité svědky a záběry z místa informoval­a o střelbě z automatick­ých zbraní, explozích a velkém požáru. K zodpovědno­sti za útok se na sociální síti přihlásila teroristic­ká organizace Islámský stát, píše Reuters.

Nejméně čtyři útočníci v maskáčovém oblečení začali podle ruských agentur střílet – patrně z automatick­ých zbraní – v koncertní síni Crocus City Hall před vystoupení­m rockové kapely Piknik. Svědci z místa řekli agentuře TASS, že ozbrojenci začali zblízka pálit do lidí téměř okamžitě po vstupu do budovy u bezpečnost­ních rámů u vchodů. V prostorách také zřejmě použili výbušniny, které způsobily mohutný požár. Další exploze se ozvala později.

„Zbývalo asi deset minut do začátku koncertu a v tom jsme uslyšeli, jak jsem si myslel, odpálení ohňostroje,“popsal začátek krveprolit­í rozhlasové stanici Kommersant FM očitý svědek Dejv Primov. „Lidé začali křičet a v tom už do sálu vběhli jiní lidé a začali střílet dávky z automatick­ých zbraní. Lidé propadali panice. Začal povyk. Nikdo nevěděl, kam má utíkat. Snažili jsme se nějak koordinova­t lidi, aby si všichni lehli na zem a pomalu se plazili vpřed, aby nezůstali na místě,“vylíčil.

„Když jsem zdvihl hlavu a rozhlédl se, uviděl jsem střílející lidi a dávky z automatu... Stříleli přímo do davu lidí,“dodal Primov. Agentura TASS zveřejnila fotografii, na které se hasiči snaží zvládnout plameny i s pomocí helikoptér­y. Oheň zachvátil asi třetinu koncertní budovy a uvěznil na střeše blíže neurčený počet lidí. Asi stovku návštěvník­ů koncertu se podařilo evakuovat. Šíření plamenů hasiči zastavili, uvedla agentura Interfax.

Server Meduza upozornil na videa sdílená na telegramu, na kterých lidé prchají z koncertní síně. Na dalších záběrech je slyšet střelba, na zemi leží nehybná těla.

Evropská unie je útokem v Moskvě konsternov­aná a šokovaná. Podle agentury AFP to uvedl mluvčí Evropské komise. Francouzsk­é ministerst­vo zahraničí vyzvalo k plnému objasnění činu. Podobně se vyjádřil i Berlín.

Kyjev se od útoku distancuje

Rusko od února 2022 vede agresivní válku na Ukrajině, přičemž Kyjev se také snaží o útoky na infrastruk­turu na ruském území. Kancelář ukrajinské­ho prezidenta Volodymyra Zelenského ovšem popřela, že by měla s útokem cokoliv společného. Informoval­a o tom agentura AFP s tím, že zapojení do útoku odmítli i ruští dobrovolní­ci bojující proti Kremlu. To, že nic nenasvědču­je zapojení Kyjeva do útoku, včera uvedl také Bílý dům.

„Je to úmyslná provokace zvláštních služeb (ruského prezidenta Vladimira) Putina, před kterou mezinárodn­í společenst­ví varovalo. Kremelský tyran tím začínal svou kariéru a stejnými zločiny proti vlastním občanům ji chce i ukončit,“řekl mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij

Jusov listu Ukrajinska pravda. Reagoval tak na spekulace, že agenti Moskvy stáli v roce 1999 za atentáty v ruských městech, jež byly připsány čečenským separatist­ům. Tyto útoky zkraje Putinova působení v čele státu posloužily jako záminka k rozpoutání druhé, pro Moskvu vítězné války v Čečensku.

List také připomněl, že 8. března velvyslane­ctví USA v Rusku i Londýn varovaly před možnými teroristic­kými útoky v Moskvě. Putin to tehdy označil za pokus Západu o zastrašová­ní Rusů.

 ?? FOTO 2x REUTERS ?? zachvátil asi třetinu koncertní budovy a uvěznil na střeše neupřesněn­ý počet lidí. Přibližně stovku návštěvník­ů koncertu se podařilo evakuovat.
FOTO 2x REUTERS zachvátil asi třetinu koncertní budovy a uvěznil na střeše neupřesněn­ý počet lidí. Přibližně stovku návštěvník­ů koncertu se podařilo evakuovat.
 ?? ?? Požár způsobený explozemi při útoku teroristů
Požár způsobený explozemi při útoku teroristů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia