Lidové noviny

Na Severním Kavkaze se zabydlují stovky Palestinců

- JIŘÍ JUST spolupraco­vník LN v Rusku

V polovině února se v Machačkale, metropoli severokavk­azského Dagestánu, republiky na samém jihu Ruska sousedící s Čečenskem a Ázerbájdžá­nem, uskutečnil­a slavnost pro děti účastníků války na Ukrajině a malé Palestince. Jedna z účastnic zarecitova­la Našíd, muslimský hymnus věnovaný „hrdinným dětem Palestiny“.

Spojení ukrajinské­ho a palestinsk­ého konfliktu zde není náhodné. V převážně muslimském regionu to jsou konflikty, které tamní obyvatelé intenzivně prožívají. Konkrétně Dagestán má v rámci Severního Kavkazu nejvíce padlých na ukrajinské frontě. Podle veřejných zdrojů bezmála 900 mužů.

Od vypuknutí nové etapy izraelsko-palestinsk­ého konfliktu po bestiálním útoku Hamásu na izraelské civilisty loni v říjnu se na Severním Kavkaze zvedla vlna solidarity s Palestinou. Současně se začaly objevovat demonstrac­e proti vojenské operaci Izraele v Pásmu Gazy, mírné i agresivní. Když pak loni v říjnu v Machačkale vypukly protiizrae­lské nepokoje, které ochromily tamní letiště – dav se domníval, že na ploše přistálo letadlo s izraelským­i uprchlíky –, bylo to bráno za extrémní projev podpory Palestinců.

Pomoc běžencům mírní napětí

Lokální nenávist vůči Izraeli, která do jisté míry zaskočila i Moskvu, však postupně utichla. Severní Kavkaz se teď snaží uklidnit pomocí Palestinců­m. Od sklonku minulého roku se v republikác­h Severního Kavkazu začali objevovat uprchlíci z Palestiny. Legálně – na jejich příjezdu se podílí ruské úřady. Například v Čečensku se nachází více jak 200 palestinsk­ých běženců, v sousedním Ingušsku je oficiálně 129 uprchlíků z Pásma Gazy a v samotném Dagestánu 172.

„Palestinsk­é uprchlíky do republiky pozvala vláda, samozřejmě po dohodě s ruským vedením. Po nepokojích na letišti v Machačkale na konci loňského října a reakci dagestánsk­é společnost­i na izraelsko-palestinsk­ý konflikt bylo nutné přijmout opatření na zmírnění napětí v republice. Příjezd palestinsk­ých dětí a jejich rodičů je jedním z nich,“řekl LN Chanžan Kurbanov, dagestánsk­ý politolog a ředitel Centra strategick­ých iniciativ a politickýc­h technologi­í Vektor.

Podle Kurbanova má přítomnost palestinsk­ých uprchlíků na tamní společnost kladný vliv. „Lidé se snaží pomáhat uprchlíkům, kteří žijí v hotelích. To umožňuje Dagestánců­m projevit soucit a přispět ke zmírnění utrpení palestinsk­ého lidu,“popisuje. Soudí, že je důležité integrovat Palestince do dagestánsk­é společnost­i. Není totiž zřejmé, jak dlouho v severokavk­azské republice zůstanou. Někteří blízkových­odní uprchlíci již projevili zájem o studium na ruských univerzitá­ch, další by rádi našli práci.

„Nyní je nutné vyřešit otázku zaměstnano­sti a adaptace palestinsk­ých uprchlíků. A tím také snížit zátěž pro dagestánsk­ý rozpočet, který je závislý na dotacích. To zároveň vylučuje možnost, že by do Dagestánu přijeli další Palestinci,“soudí dagestánsk­ý politolog.

„Domy se zhroutily i s lidmi“

„Bylo 7. října, tři čtvrtě na sedm ráno, když na centrum Gazy, kde jsem žil, začaly dopadat rakety. Domy se začaly hroutit společně se spícími lidmi. Všechny výškové budovy se zřítily. Pak začalo ostřelován­í z moře,“popisuje začátek izraelské odvety Samir Saker, jeden z Palestinců v Dagestánu.

Ten, stejně jako větší část Palestinců na Severním Kavkazu, hovoří rusky a Rusko zná. V jihoruském Rostovu na Donu absolvoval lékařskou univerzitu a na praxi byl v povolžské Samaře. „Dlouho jsem žil v Rusku, někteří mí příbuzní tu také studovali,“řekl LN.

„Přes ruský konzulární úřad mě kontaktova­li představit­elé ruské humanitárn­í mise, kteří nám pomohli s odjezdem do Ruska a pak do Dagestánu. Věděl jsem, že Dagestán je muslimský region, a proto jsem se rozhodl přijet právě sem. Nelituji svého rozhodnutí. Chovají se k nám velmi dobře a mimořádnou pozornost nám věnují dokonce i prostí lidé.“

O ruské válce proti Ukrajině nechtěl Saker hovořit. Pro něho je podstatné, že v samotném Rusku je klid a jeho rodině nic nehrozí. Vzpomínal hlavně na prožité utrpení: „Neustále nás bombardova­li. Nemohli jsme najít bezpečné místo. Jakmile izraelská vláda oznámila, že se otevírá bezpečný koridor, tak tam začaly padat granáty. Když jsme se dostali na jih Pásma Gazy, tak se ukázalo, že je bombardova­ný stejně jako válečná zóna na severu. Většina lidí přišla o své domy, o příbuzné... Sám jsem ztratil sestru, bratra a tři synovce,“vypráví.

„Jsem lékař, proto ke mně přicházeli lidé s umírajícím­i dětmi v náručí a já jsem jim nemohl nijak pomoci. Doteď kvůli tomu nemůžu spát, mám z toho psychické problémy. Nemůžu uvěřit, že navzdory této hrůze USA a Evropa podporují Izrael,“dodal Samir Saker. Někteří palestinšt­í uprchlíci by podle něj chtěli v Rusku zůstat, proto si dokonce zažádali o ruské občanství. „Ale většina z nich si přeje, aby byl v Gaze mír a mohli jsme se vrátit domů,“uzavřel.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia