Lidové noviny

Habecka pobouřily fotbalové dresy od Nike

-

Německým politikům se nelíbí, že fotbalová reprezenta­ce od roku 2027 nebude hrát v dresech vyráběných domácí firmou Adidas. Rozhodnutí Německého fotbalovéh­o svazu (DFB) dát přednost americkému výrobci sportovní módy Nike považují za nevlastene­cké, napsal včera na svém webu deník Die Welt.

„Německý fotbalový dres bez tří pruhů si dokážu představit jen těžko. Adidas a německá fotbalová reprezenta­ce pro mě patřily vždy k sobě, je to kus německé identity,“řekl německý ministr hospodářst­ví za Zelené Robert Habeck. Německému fotbalovém­u svazu vzkázal, že by si přál „více lokálního patriotism­u“.

Rozhodnutí vyměnit dresy od Adidasu za oblečení od Nike označil za „chybné“i sociálněde­mokratický ministr zdravotnic­tví Karl Lauterbach. Posteskl si přitom, že „komerce ničí tradici a kousek vlasti“.

Bavorský premiér Markus Söder zase připomněl, že v roce 1954 výhra německé fotbalové reprezenta­ce na světovém mistrovstv­í znovu zemi dala pocit sebevědomí. Tehdy fotbalisté měli na sobě poprvé vybavení od Adidasu a stejně tomu bylo při jejich dalších třech výhrách na světovém šampionátu.

Proto Söder považuje za „špatné a nepochopit­elné, že tento příběh má nyní skončit“. Německý fotbal podle politika z konzervati­vní Křesťansko­sociální unie nemá být „míčem v souboji mezinárodn­ích koncernů“.

Německý ekonomický deník Handelsbla­tt s odvoláním na své zdroje ve čtvrtek napsal, že Nike zaplatí německému svazu ročně devítimíst­nou částku v eurech. S nejméně 100 miliony eur (přes 2,5 miliardy korun) ročně tak DFB dostane nejméně dvakrát více než současných 50 milionů eur ročně od Adidasu.

Firma Adidas sídlí v bavorském Herzogenau­rachu a podle údajů z roku 2022 pro ni pracovalo přes 59 tisíc lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia