Lidové noviny

Středula zůstal ve volbě šéfa odborů bez vyzyvatele

-

Místopředs­edkyně Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů (ČMKOS) Radka Sokolová, jež získala nominace do čela centrály, se nebude o funkci předsedy na pondělním mimořádném sněmu odborů ucházet. Dosavadní

odborový předák Josef Středula

tak nemá protikandi­dáta, oznámila včera Česká televize.

Sokolová v současné době centrálu dočasně řídí. Středula totiž začátkem března skončil ve vedení kvůli neplacení členských příspěvků a o týden později rezignoval kvůli zdraví a věku místopředs­eda Vít Samek.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 31 svazů s asi 270 tisíci členů a na sněmu může hlasovat 115 jejich zástupců a zástupkyň. Vedle předsedy by měli odboráři v pondělí volit i místopředs­edu centrály. Kandidáty či kandidátky do vedení odborů mohly svazy navrhovat do půlnoci 21. března.

Sokolová včera uvedla, že Středula obdržel nominace na předsedu ČMKOS od 14 odborových svazů a dvě nominace byly na její jméno. Do funkce místopředs­edy svazy podle ní navrhly vedoucího sociálně-ekonomické­ho oddělení ČMKOS Jiřího Vaňáska a Jana Křemena z Českého rozhlasu.

Rada ČMKOS v pondělí doporučila, aby se volby vedení uskutečnil­y. Podle některých předáků je do mimořádnéh­o sněmu krátká doba na to, aby bylo možné najít do čela centrály nové osobnosti, které by se stihly všem svazům představit. Některé svazy nominace nepředloži­ly, rozhodnou se podle situace. Zvažují také, že by jejich delegáti hlasovali jen pro obsazení postu místopředs­edy, aby centrála měla potřebné dvoučlenné vedení. Hledal by se pak nový kandidát na předsedu.

Sokolová před pár dny řekla, že se centrála připravuje na různé scénáře, tedy na zvolení jen předsedy, jen místopředs­edy, obou, nebo žádného. Může jednat i o svolání mimořádnéh­o sjezdu, kde by se vedení volilo. Řádný sjezd se má konat na jaře 2026.

Mimořádný sněm by měl řešit i další postup odborů. ČMKOS kritizuje třeba důchodovou reformu, hlavně odsouvání důchodovéh­o věku či nastavení dřívější penze pro náročné profese. Nesouhlasí ani se záměrem zrušit od ledna zaručené mzdy ve firmách, který vláda ve středu schválila v návrhu novely zákoníku práce.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia