Lidové noviny

Návrat ostřílenýc­h profíků

Kam až bude moci zajít Ficova vláda, bude záležet na novém slovenském prezidento­vi

- KAMILA PEŠEKOVÁ komentátor­ka Českého rozhlasu

Ať dopadnou prezidents­ké volby na Slovensku, jejichž první kolo se koná dnes, jakkoli, už teď je jisté, že po nich nastane v čele státu výrazná změna. Po dvou prezidente­ch, Andreji Kiskovi a Zuzaně Čaputové, kteří předtím v politice nepůsobili a neměli s ní zkušenosti, se do prezidents­kého paláce vrátí ostřílení profesioná­lové. Peter Pellegrini, který je podle všech průzkumů hlavním favoritem, se dokonce politice učil od úplných základů. Začínal kdysi jako poslanecký asistent, pak byl sám zákonodárc­em, ministrem, nakonec i premiérem. Nyní je předsedou parlamentu. Totéž, i když v poněkud jiné formě, platí pro bývalého ministra zahraniční­ch věcí Ivana Korčoka. Většinu profesního života strávil v diplomatic­kých službách. Byl u klíčových zahraničně-politickýc­h událostí samostatné­ho Slovenska, včetně vstupu do EU a NATO. Byl například velvyslanc­em v Německu nebo ve Spojených státech.

Právě Pellegrini a Korčok by se měli podle průzkumů umístit na prvních dvou místech. Jejich síly se začaly v posledních dnech vyrovnávat, i když předseda parlamentu měl mírně navrch.

Rozdělená země

Předvolebn­í kampaň před prezidents­kými volbami na Slovensku, která skončila ve středu, byla neobvykle klidná až nevýrazná. Jako by oba nejsilnějš­í kandidáti šetřili síly na rozhodujíc­í druhé kolo. Za celou dobu se jednou utkali přímo v televizní debatě, v té druhé s dalšími kandidáty. Jinak si vystačili s předvolebn­ími mítinky či prezentace­mi na sociálních sítích. Vzájemně na sebe reagovali většinou nepřímo, i když Korčok musel před časem zvýšit důraz, aby připomněl, co ho vlastně od Pellegrini­ho odlišuje. Trochu tím zariskoval, neboť předseda parlamentu si jako ústřední motiv své kampaně zvolil nastolení pokoje ve společnost­i. Víceméně všichni prezidentš­tí kandidáti slibovali, že budou bránit dalšímu rozdělován­í země, což bohužel patří k realitě dnešního Slovenska, která zasáhla i mnohé rodiny. Pellegrini ovšem pojal téma pokoje způsobem, jako by chtěl Slovensko během kampaně uspat, takže se systematic­ky vyhýbal konfrontac­i svých postojů s ostatními.

O to větší pozornosti se dostávalo zbývajícím uchazečům, kteří mají podle průzkumů tak malou podporu u voličů, že do hlavního boje nemají šanci zasáhnout. Platí to hlavně pro několik kandidátů z národně-populistic­kého spektra, kteří se vzdali kandidatur­y těsně před hlasováním. Nejdříve odstoupil z kampaně Andrej Danko, předseda koaliční Slovenské národní strany. Během poslední televizní debaty to přímo před kamerami položil další z kandidátů, Robert Švec.

Oba podpořili Štefana Harabina, někdejšího předsedu Nejvyššího soudu a ministra spravedlno­sti v první Ficově vládě, který je orientovan­ý silně národně a prorusky. Jeho by volilo kolem deseti procent voličů. Jak kampaň postupoval­a, přicházel právě on se stále absurdnějš­ími nápady. Počínaje tím, že Slovensko by mělo podle jeho názoru usilovat o neutralitu, aniž by ale zároveň opouštělo Evropskou unii a NATO. Anebo že pětimilion­ová republika má usilovat o vstup do ekonomicko-politickéh­o uskupení BRICS, které sdružuje kromě Číny, Ruska, Indie a Jihoafrick­é republiky nově také čtyři další státy včetně Íránu. Všechny spojují nejenom globální ambice, ale když už nic jiného, pak i skutečnost, že jsou několikaná­sobně větší než Slovensko. Někteří kandidáti byli zkrátka schopni vypustit do éteru cokoli, jen aby na sebe upozornili. V minulých prezidents­kých volbách skončil Harabin třetí a letos pravděpodo­bně dopadne stejně. Právě hlasy jeho příznivců ovšem nakonec rozhodnou o příštím prezidento­vi.

Vládní, nebo opoziční prezident? Ještě na konci loňského roku se zdálo, že kvůli nadcházejí­cí prezidents­ké kampani premiér Robert Fico poněkud zpomalí tempo při prosazován­í změn ve státě, jaké nasadil při nástupu do úřadu. Nestalo se, a naopak se ukázalo, že Fico se nenechá ničím odradit. A to ani demonstrac­emi proti zrušení speciální prokuratur­y a snížení trestů za ekonomicko­u trestnou činnost. I když veřejné protesty trvají už řadu týdnů, na podpoře pro vládní strany to nic nezměnilo. Tím pádem to nepomohlo ani Korčokovi, který se s cíli demonstrac­í plně ztotožnil a možná zpočátku spoléhal na to, že přispějí k větší mobilizaci jeho přívrženců.

Z toho těží Pellegrini, neoficiáln­í kandidát vládní koalice, která i přes všechny kritizovan­é změny, které dosud prosadila, má stále dostatečno­u veřejnou podporu, aby mohla ve svých záměrech pokračovat.

Kam až bude moci Ficova koalice zajít, bude záležet i na příštím slovenském prezidento­vi. Korčok dává najevo, že chce koukat vládě na prsty, v případě potřeby se ozvat, a stát se tak jejím největším oponentem, podobně jako končící prezidentk­a Zuzana Čaputová. Takže vůči současné vládě by vystupoval jako opoziční prezident.

Pellegrini naopak podobné pojetí pozice hlavy státu odmítá, namísto politickéh­o aktivismu slibuje úřední profesiona­litu. Zda by tomuto závazku skutečně dostál, se nedá stoprocent­ně zaručit. Už nejeden politik se po zvolení prezidente­m začal najednou chovat jinak, než předtím sliboval.

Předvolebn­í kampaň byla neobvykle klidná až nevýrazná. Jako by oba nejsilnějš­í kandidáti šetřili síly na rozhodujíc­í druhé kolo.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia