Lidové noviny

Ukrajinské dilema

USA varují Kyjev před útoky na ruskou ropu

- Marek Hudema

Mít silného spojence je někdy požehnáním a někdy prokletím. To druhé teď představuj­í pro Ukrajince v jedné specifické věci Spojené státy. Žádají totiž, jak zjistil list Financial Times, aby Kyjev přestal útočit na ruskou ropnou infrastruk­turu.

Proč to USA dělají? Copak nechtějí, aby Ukrajina zvítězila nad Ruskem? Ano, stávající prezidents­ká administra­tiva ve Washington­u si přeje vítězství Ukrajiny, ale také se blíží americké prezidents­ké volby. Dronové útoky na ruské rafinérie a sklady, které nedávno zesílily, mohou zvednout světovou cenu ropy a z ní vyráběných paliv. Rusko s poničenou infrastruk­turou omezí svůj vývoz. Ale fronty před benzinovým­i pumpami či jen vysoké ceny jsou to poslední, co si před volbami současný americký prezident Joe Biden přeje. Jeho soupeř, Donald Trump, by pak neváhal upozornit na to, že je to kvůli Ukrajincům, jimž Biden posílá zbraně a Biden přijde o hlasy.

Nic na tom nemění ani fakt, že Ukrajinci útočí na ruskou ropnou infrastruk­turu cíleně a opatrně. Místo toho, aby se soustředil­i na terminály na vývoz ropy a ropovody, útočí na ruské rafinerie. Cílem totiž není snížit podstatně vývoz ruské ropy, ale způsobit nedostatek paliv uvnitř Ruska. Ruská armáda kvůli tomu sice bojovat nepřestane, ale vyvolá to potíže v zázemí. Podle analýzy banky JP Morgan to může vést k růstu světové ceny ropy o čtyři dolary na barel. Ten nyní stojí zhruba 82 dolarů, takže by to nebylo neviditeln­é zvýšení.

Když ale Ukrajinci útoky zastaví, nechají Moskvě čas k posílení obrany a pak je bude těžké obnovit. Navíc budou šetřit nepřítele v okamžiku, kdy má převahu a potřebují ho zbrzdit za každou cenu. A nakonec, jestli v amerických volbách nakonec vyhraje Trump, což je pravděpodo­bné, a Kyjev začne útočit, pak Trump okamžitě řekne, že Ukrajinci dělají potíže, a stopne jim jakoukoliv pomoc a možná je bude nutit k nevýhodném­u míru. Kyjev zkrátka v této situaci nemá žádnou dobrou volbu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia