Lidové noviny

Sázíte na Haška?

Je-li Senát něčím populární, pak volební hrou

- Zbyněk Petráček

Byly doby, kdy by heslo Dominik Hašek for President nepůsobilo jako z Marsu. Ač by v nepřímé volbě neprošel, jako „zlatý hoch z Nagana“patřil mezi národní hrdiny. Teď k přímé volbě míří. Do Senátu za obvod Benešov, kam ho nominovala TOP 09. Mohou ve čtvrtek jmenované osobnosti – vedle Haška dokumentar­ista Břetislav Rychlík a současný senátor za Opavu Herbert Pavera – spasit topku potácející se těsně nad pětiprocen­tní laťkou obliby?

S laťkami je to teď ošidné. Už dva a půl roku jejich význam rozmazává skutečnost, že vládne pětikoalic­e opírající se o partu Spolu. Nakolik může za vládní propad popularity ODS, nakolik topka a nakolik lidovci? Těžko říci. Ale senátní volby vracejí do hry individual­ity. V každém obvodě to může být jinak. Tedy i tak, že tam, kde staví své lidi topka (v Benešově Haška, v Brně Rychlíka, v Opavě Paveru), nebudou stavět protikandi­dáty občanští demokraté a lidovci. Ale i tak bude zajímavé sledovat, jak osobnosti v barvách TOP 09 obstojí.

Je-li něco na Senátu populární, pak volební hra ve většinovém systému. Přináší překvapení. A vyžaduje různé optiky, nejen tu pražskou. Myslíte si, že Herbert Pavera je no name? Záleží ale na tom, co si o něm myslí voliči na Opavsku. Totéž platí o Haškovi a Rychlíkovi. Ti dva patří mezi výrazné typy radikálníh­o ražení, spjaté s jistými názorovými bublinami. Hašek má za sebou dráhu hokejisty. Hrál v Českoslove­nsku, Česku, USA, Kanadě i v Rusku. Neuškodí mu, že ač sám vydělával v ruské KHL, teď tvrdě vystupuje proti účasti ruských sportovců na mezinárodn­ích akcích? I olympiáda pod neutrální vlajkou je pro něj příliš, sám by připustil jen de facto exilový tým.

Uvidíme na podzim. V Praze by Hašek ve volbách i uspěl, ale zda uspěje v Benešově, je otázka. Když už by měl člověk na někoho z té dvojice sázet, tak možná spíš na Rychlíka. Ten kandiduje ve své bublině, ve svém Brně, a byť je i tam trošičku za exota, patří k tamnímu společensk­ému ekosystému. Takže s vysokými sázkami pozor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia