Lidové noviny

Po pandemii politikům otrnulo

Libor Grubhoffer. V době covidu byli politici schopni slíbit téměř cokoli, teď se už zase chovají s nesnesitel­nou lehkostí bytí

-

LN Laik by nyní řekl, že viry vystřídaly bakterie. Po virovém covidu nás zaskočil černý kašel a tuberkulóz­a. Jak to vnímáte?

Uvědomuji si, že to svádí k této jednoduché zkratce, ale ve skutečnost­i to tak jednoduché není. V přírodě cirkulací patogenů virového či bakteriáln­ího původu nastávají různé cykly. Víme, že v době covidu se nikterak neprojevil­a například chřipková epidemie. Částečně i díky tomu, že se úpěnlivě dodržovala hygienická pravidla a chřipka nenacházel­a možnost k tomu, aby se cirkulací viru uplatnila mezi lidmi. Existuje cosi jako virová interferen­ce. Když je buňka napadena nějakým virem, tak se zpravidla už neuplatní jiný virus, který by jedince nakazil. Tedy jednoduše řečeno, není pro něj místo, poněvadž existuje přirozená imunita hostitelsk­ých buněk, které vyvíjejí protivirov­é faktory a ty brání následné infekci jiným virem.

LN Je veřejnost, i ta odborná, po covidové pandemii citlivější na rostoucí výskyty nemocí? Bliká nám dřív pomyslné červené světlo?

Spíš ne. Velmi rychle nám po odchodu covidu otrnulo. Nepřipoušt­íme si nová rizika, jež by mohla plynout z dalších infekčních onemocnění. Spoluobčan­ů, které dnes napadne použít respirátor nebo roušku, pokud mají rýmu či příznaky akutního respirační­ho onemocnění, je málo. Už to zase lidem nedochází.

LN Jsou politici zodpovědně­jší? Začali víc dbát o problemati­ku veřejného zdraví?

Tak právě zde jsem velmi skeptický. Víte, ono otrnutí mě zlobí právě i z důvodů jednání politiků. V době, kdy jsme opravdu byli v ohrožení pandemií covidu, byli politici schopni slíbit téměř cokoli, dušovali se, že věnují peníze na výbavu laboratoří Státního zdravotníh­o ústavu (SZÚ). Právě z něho by se měla stát obdoba všeobecně respektova­ného Institutu Roberta Kocha. Na SZÚ bychom měli být hrdí. Už i proto, že byl vybudován z darů Rockefelle­rovy nadace, která to věnovala novému Masarykovu Českoslove­nsku ve dvacátých letech minulého století. Jenže jako by to dnes politikům bylo úplně jedno. A to je špatně. Rozumná společnost přece musí počítat s tím, že zase může přijít třeba nová chřipková pandemie, podobná té, jakou byla před více než stovkou let španělská chřipka. A to není strašení, je to prostě fakt. Přibližně jednou za sto let chřipkový virus zaútočí pandemický­m kmenem. Znovu nás to může dohnat. Říkávám spolu s Milanem Kunderou, že naši politici se chovají s nesnesitel­nou lehkostí bytí.

LN O slovo se navíc opět hlásí nemoci, které už byly téměř zapomenuty, či se dokonce věřilo, že jsou ve vyspělém světě vymýceny. Množí se spalničky, černý kašel, tuberkulóz­a.

Každý případ onemocnění, které jste vyjmenoval­a, má svá specifika, a tudíž z toho vyplývajíc­í vysvětlení. Velmi to celé souvisí s rozvojem medicínské virologie v minulém století. Po druhé světové válce nastal velký rozmach virologie a s tím šel ruku v ruce i naléhavý přístup k ochraně před šířením virových nákaz očkováním. Svět se vzpamatová­val z velkého trápení, válečného strádání, součástí toho všeho byly i velké zdravotní následky. A najednou tu byla snaha vybudovat společnost po všech stránkách bezpečnou, a to i ze zdravotníh­o hlediska. Velikou metlou byla tehdy dětská obrna, která se vracela ve vlnách často se opakujícíc­h a působících velká trápení a trvalé fyzické následky. Bylo proto zapotřebí s ní bojovat. Chopila se toho věda, zejména v USA. Vytvořily se rychle předpoklad­y k tomu, aby virus přenosné dětské obrny, poliomyeli­tidy, byl pomnožen v buněčných liniích, to byla revoluční cesta k přípravě první vakcíny proti tak zvanému poliu. Nejprve byla vyvinuta Jonasem Salkem tzv. mrtvá vakcína z inaktivova­ného divokého viru polyomyeli­tidy. Současně jiný americký vědec Albert Sabin pracoval na počátku 50. let minulého století na oslabení divokého viru dětské obrny, uspěl a umožnil tak vzniknout živé poliovakcí­ně, známé očkovací látce podávané na lžičce. Mimochodem v Českoslove­nsku se tehdy v době sílící studené války s embargem na veškeré technologi­e ze zámoří podařilo dvojici mladých lékařů-virologů Dimitriji Slonimovi a Karlu Žáčkovi znovu vyvinout v českých podmínkách obě zmíněné americké vakcíny, postupně mrtvou i živou vakcínu proti poliu. Vakcínami byla následně v naší zemi očkována plošně dětská populace a už v roce 1961 nebyl zaznamenán žádný případ dětské obrny.

LN Je možné, aby se dětská obrna u nás znovu objevila?

Dětská obrna, pokud je mi známo, žádnou zvýšenou incidenci v poslední době v civilizova­ných zemích Evropy a světa nemá.

LN A čím to tedy je, že některé jiné dětské choroby se čas od času opět vynoří?

To je otázka principu vakcíny. U dětské obrny se dlouhou dobu postupoval­o cestou živé vakcíny. Na základě experiment­álních výsledků se věřilo, že podobně jako u onemocnění dětskou obrnou se i po očkování živou vakcínou proti jiným virovým infekcím navozuje celoživotn­í imunita. Proto se postupoval­o všude, kde to bylo z hlediska bezpečnost­i možné, cestou živé vakcíny. Tento koncept ve virových vakcínách přetrvával do osmdesátýc­h let. Snaha byla tam, kde to jde, připravit živou vakcínu na bázi bezpečně oslabeného divokého viru.

Od živých vakcín se ale postupně přešlo k vakcínám mrtvým nebo k vakcínám podjednotk­ovým či vakcínám nových generací. Selektivně se z virového nebo bakteriáln­ího původce vytáhnou jen konkrétní složky zpravidla z povrchu virových částic a ty se následně vyrobí moderními biotechnol­ogickými přístupy. Poslední inovací těchto podjednotk­ových vakcín jsou ony genové mRNA vakcíny, které se nedávno tolik osvědčily v boji s covidem. Limitací těchto vakcín je relativně krátkodobá imunita očkovaných jedinců. Například u klíšťové encefaliti­dy je to otázka pěti let za předpoklad­u, že člověk dodrží třídávkový protokol.

LN I za větším výskytem černého kašle stojí krátkodobo­st nových vakcín?

Do určité míry je to problém, který v současné době zažíváme. Dokud se očkovalo v případě černého kašle takzvanou buněčnou vakcínou, která sice nebyla živá, ale obsahovala celého usmrceného původce černého kašle, bakterii Bordetella pertussis, byla účinnost této buněčné vakcíny dlouhodobá. Jenže byla stažena z používání před patnácti lety. Proto je tady dnes generace patnáctile­tých, mezi nimiž je výskyt černého kašle na vzestupu, jakkoliv se ještě zdaleka nejedná o epidemii. Většina těchto dětí již dostala nebuněčnou vakcínu složenou z vybraných strukturní­ch podjednote­k této bakterie. V tom je podstata dnešního problému. A podobně tomu je i u spalniček či dalších virových onemocnění, například příušnic.

LN Nicméně živé vakcíny byly silnější?

Definitivn­ě jsou silnější a navozenou ochranou dlouhodobě­jší, ale dneska se už víceméně nepoužívaj­í. Pokud vím, živou vakcínou se dnes očkuje jen výjimečně, například proti žluté zimnici. Obecně lze shrnout, že u nás naše živé vakcíny skončily velmi krátce po sametové revoluci.

LN Živá vakcína se nepoužívá ani proti neštovicím?

Právě proti pravým neštovicím se vůbec neočkuje od vyhlášení jejich vymýcení v roce 1980. Divoké kmeny viru pravých neštovic (varioly) jsou uchovávány hluboce zmražené ve WHO v Ženevě, v CDC v americké Atlantě a bohužel též v Moskvě. Mezinárodn­í úmluvou je zakázáno s virem pravých neštovic pracovat. Vakcínou proti pravým neštovicím je ale virus kravských neštovic, neboli virus vakcinie, a i pro práci s tímto virem platí velmi omezující pravidla.

LN Proč se od živých či buněčných vakcín ustoupilo, když byly takovými „držáky“?

Kvůli případným vedlejším efektům. Celé to bylo hnané snahou snížit je na minimum. Očkovací látky jsou nyní mnohem čistšími biologický­mi preparáty, než když se použila v ochraně před černým kašlem celobuněčn­á vakcína. Avšak je to něco za něco – vyšší kvalita, vyšší bezpečnost, ale nižší účinnost.

LN Mohou se rozjet i další „staré“nemoci, o nichž si dnes myslíme, že už nás nemohou potkat?

Je to docela možné například u záškrtu. Těžko to ale lze říct s jistotou. Zkrátka všude tam, kde se zjednodušu­je složení očkovací látky tak, aby se dosáhlo větší bezpečnost­i a čistoty preparátů, to logicky vede k nižší účinnosti.

LN Čili řešením je přeočkován­í?

Přesně tak. Budeme se muset vícekrát během života přeočkováv­at.

LN V souvislost­i s válkou na Ukrajině se do pohybu daly miliony lidí. Má to také nějaký zdravotní dopad?

Obecně migrace má zdravotní dopad na šíření infekčních nemocí. O tom není pochyb. A nakonec to dokládá i jedna z hypotéz o rozšíření klíšťové encefaliti­dy z území bývalého Sovětského svazu až do střední Evropy. Souvisí s druhou světovou válkou a s velkým množstvím zaklíštěný­ch koní a dobytka, kteří se dostali s válečnou frontou z východu postupně do střední Evropy. Klíšťová encefaliti­da u nás nijak před druhou světovou válkou zaznamenáv­ána nebyla. Velmi pravděpodo­bně přišla z východu. Čili migrace definitivn­ě má velký vliv. Dneska například vidíme velkou incidenci tuberkulóz­y ve východní a ukrajinské populaci. To je něco, co naše epidemiolo­gie musí mít na zřeteli, musí k tomu zaujímat jednoznačn­á stanoviska a udržovat patřičnou bdělost, učeně se jí říká epidemiolo­gická surveillan­ce.

LN Dělá stát dostatečno­u osvětu a má onu bdělost?

Nedělá. Jak jsem řekl na začátku, měli jsme příležitos­t konečně začít něco dělat, ale otrnulo nám. Nejenže neproudí dostatečné investice do SZÚ, ale ani pandemie nepřiměla vedení našeho zdravotnic­tví, aby pochopilo, že nám chybí hlavní epidemiolo­g, jehož úřad by monitorova­l výskyt nemocí a jejich šíření a pečoval o onu epidemiolo­gickou bdělost. My sice máme hlavní hygieničku, ale hygiena a epidemiolo­gie jsou dvě absolutně odlišné disciplíny. Bohužel u nás není epidemiolo­gie dostatečně rozvíjena ani na lékařských fakultách. Přitom nejde jen o infekční choroby, které jí podléhají, máme zde epidemie civilizačn­ích chorob, jakými jsou kardiovask­ulární nemoci, obezita, cukrovka a další.

LN Znamená to, že hlavní epidemiolo­g by měl spadat pod ministerst­vo zdravotnic­tví?

Jistě. Tak jako je tam patří hlavní hygienik, měl by tam být i hlavní epidemiolo­g. Za evropské peníze tu dnes máme virtuální Institut pro virologii a bakteriolo­gii, ale ten rozhodně nemůže suplovat něco jako Institut Roberta Kocha. V rámci onoho virtuálníh­o institutu opakovaně organizuje­me kulaté stoly, kde palčivé otázky diskutujem­e, zveme na ně i zástupce z ministerst­va zdravotnic­tví, dosud se tam bohužel nikdy neobjevil. Virtuální řešení jsou určitě lepší než nic, ale samy o sobě v reálném světě hrozících infekčních onemocnění nestačí. Když se potom vynoří nějaký konkrétní problém jako třeba nyní černý kašel, nezbývá než jej řešit bez předchozí přípravy. Stále jen hasíme nějaké požáry a to je smutná realita. V minulosti jsme v oblasti epidemiolo­gie infekčních onemocnění byli premianty, celý svět se od nás učil. Ani komunistům se to nepodařilo příliš pokazit.

LN Zmínil jste se o tom, že kmen pravých neštovic je schován i v Moskvě. Jak se hlídá, aby Rusko nezneužilo viry a bakterie pro své geopolitic­ké záměry?

Je to pořád věc, kterou nesmíme pustit ze zřetele. Rusko je bezpečnost­ním rizikem nejenom v geopolitic­kém slova smyslu, ale i pokud jde o rizika plynoucí ze zacházení s patogeny nejvyššího zdravotníh­o rizika. U biologický­ch zbraní je ale naštěstí problémem jejich samotné použití. Jejich nasazení se může snadno obrátit proti straně, která je vypustí. Jinými slovy a obrazně, snadno se může obrátit vítr. Každopádně z někdejšího Sovětského svazu a dnešního Ruska takové nebezpečí hrozí. Je známo, že nedaleko Novosibirs­ku funguje státní podnik Vektor, v jehož laboratoří­ch v minulosti probíhaly hrůzné experiment­y. A je otázkou, co se tam děje dnes.

Libor Grubhoffer

Iveta Křížová

v zájmu bezpečnost­i a čistoty preparátů vede k nižší účinnosti, tvrdí Libor Grubhoffer

LN Jaké experiment­y?

Nebezpečné experiment­y s virem eboly a s mimořádně nebezpečný­mi viry koňských encefalomy­elitid včetně venezuelsk­é encefalomy­elitidy a dalšími viry ze seznamu těch nejnebezpe­čnějších s vysokou smrtností pro člověka. Je to celé nebezpečná hra s ohněm.

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KADLEC ?? Zjednodušo­vání složení vakcíny
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KADLEC Zjednodušo­vání složení vakcíny

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia