Lidové noviny

Kohout Silver a růžový traktor

- JAROSLAV VEIS

Jaro je tady a letos kdekdo říká, že se zbláznilo, protože přestalo dodržovat pravidla, kdy má co vyrážet z půdy na povrch. Spolu s rostlinami se letos zbláznila i zemědělská technika, zejména pak traktory. Ty zase po celé Evropě vyrážejí ze svých zimovišť do ulic měst a metropolí, některé s nákladem chlévské mrvy. Ne, nechtějí hnojit asfalt, takoví joudové zase vidláci nejsou, ale zatřást politiky a byrokraty, aby k nim byli vstřícnějš­í.

Na západ od nás jim jde především o Green Deal regulující umělá hnojiva a pesticidy, vyžadující pár procent půdy nechat ležet ladem, hledící víc na dekarboniz­aci a péči o krajinu než na produkci obilovin a steaků. V naší středových­odní Evropě zase jde víc o obilí z Ukrajiny, které místo aby tudy jen projelo do dalekých krajů,

Pondělí

Úterý kde zabrání hladomorům, zadrhne se tu a nezatíženo žádnými cly konkuruje domácímu. Aby to nevypadalo nesolidárn­ě s napadenou zemí, protestují traktorist­é všeobecně proti dovozu obilí ze zemí mimo EU a konkrétně pak z Ruska a Běloruska. Protesty na západě i východě pak spojují dotace a nejrůznějš­í úlevy.

Kyberformu protestu pak předvádí český agrocar Andrej Babiš. Ukázal se na Instagramu s kohoutem Silverem půjčeným od europoslan­ce ANO Hlaváčka. Silver je vlastenec, rozpozná ukrajinské obilí od českého a bojkotuje ho. Kohout ve veřejném prostoru není nic nového. Kouzelník Žito prý ve středověku protestova­l proti politice krále Václava jízdou ve voze taženém kohouty (traktory tenkrát nebyly). Před dvanácti lety se pak Žito vtělil do zpěváka

Středa

Daniela Landy, který vypochodov­al na pódium při předávání Českých slavíků s kohoutem v náručí, prý aby podpořil prezidents­kou kandidatur­u Michala Horáčka. Spáchal jsem tenkrát mediální sebevraždu, konstatova­l později v Blesku Landa. Škoda, že Babišovi patrně nic podobného nehrozí, ostatně Silver je jen půjčený a on sám je spíš jen takový Položito.

Ale zpátky k těm traktorům. Jsou to povětšině mohutné stroje s nejrůznějš­ími nástavci a obřími lopatami, vidlemi, drapáky a drtidly, ze kterých jde strach, takže není divu, že politici v Bruselu i jinde požadavky Green Dealu a regulace uhlazují, a kdo ví, i z dotací třeba něco kápne. Taky nějaká daňová úleva by se hodila.

Nejvíc pozornosti budily krásně zelené traktory John Deere. Zetory

Čtvrtek

Pátek

se mezi nimi úplně ztratily. Ještě že je tu ten růžový. Je to Zetor 40 a prsí se na zadních kolech nedaleko studentský­ch kolejí na Strahově, na místě, kde stával slavný stánek U Johna Debila. Místo pravého předního kola má obří visací zámek, protože je to pomník Visáčů, slavné punkové kapely, která tu měla první koncert. Udělal ho stejně jako Růžový tank sochař David Černý. I když jsem punk nestihl, tenhle traktor mám rád.

Už aby tady bylo léto. Jaký asi bude jeho způsob? Šťastný? Nešťastný?

Sobota

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia