Lidové noviny

Léky na míru. pro vás osobně

Podávání léků Medicína učinila za poslední dobu obrovský pokrok. Objevili jsme desítky antibiotik, zlepšila se diagnostik­a a léčba rakovin. Ale stále přicházíme s jedním lékem – jako by všichni lidé dostávali botu jedné velikosti, odpovídají­cí průměrné no

- VÁCLAV HOŘEJŠÍ molekulárn­í imunolog

Od poloviny 20. století byla objevena antibiotik­a, léky proti psychiatri­ckým poruchám, byly vyvinuty vakcíny proti řadě nebezpečný­ch chorob, které zachránily stovky milionů životů, do rutinního provozu byly zavedeny endoskopic­ké techniky, ultrasonog­rafie, hemodialýz­a, pacemakery a jiné protetické pomůcky, magnetická rezonance, tomografie, orgánové transplant­ace, umělé klouby či umělé oplodňován­í. Obdivuhodn­ý pokrok pozorujeme také v diagnostic­e a léčbě mnohých typů nádorových onemocnění – tam jsou hitem posledních let zvláště imunoterap­eutické přístupy. Ke skutečné revoluci došlo i ve vývoji účinných virostatik, což umožnilo úspěšně bojovat s virem HIV (původcem AIDS) nebo s některými nebezpečný­mi virovými hepatitida­mi (záněty jater).

Proklatá chřipka

Stále ještě ale zůstává spousta mezer – máme doposud jen ne zcela optimální vakcíny proti chřipce a většině ostatních respirační­ch viróz, malárii či tuberkulóz­e. Revoluční imunoterap­ie nádorů fungují jen u menšiny pacientů a my zatím nevíme proč. Velkou hrozbu představuj­e rezistence některých nebezpečný­ch bakterií vůči stále širšímu spektru antibiotik. Bolestivá je též naše bezbrannos­t vůči nejčastějš­ím neurodegen­erativním chorobám (různé typy demencí), neumíme dobře spravit ani následky těžkých úrazů s poraněním míchy. A teprve začínáme chápat, že i stárnutí je jakási komplexní nemoc, která by také mohla být alespoň částečně léčena.

Dobře ovšem víme, že řada vážných chorob souvisí s nezdravým životním stylem, nekvalitní výživou, kouřením či konzumací alkoholu. Tyto faktory jsou příčinou většiny tzv. civilizačn­ích chorob, jako jsou některé typy rakoviny, kardiovask­ulárních a metabolick­ých nemocí. Je smutné, jak málo úspěšná je v této oblasti zdravotní osvěta.

Na obzoru, nebo dokonce na počátku úspěšných realizací jsou už praktické aplikace dalších objevů – terapie vrozených genetickýc­h poruch, využití různých typů kmenových buněk, nové generace mnohem účinnějšíc­h a bezpečnějš­ích vakcín atd.

A ke všemu umělá inteligenc­e: stojíme na prahu revoluce v diagnostic­e některých chorob založené na využití právě AI, která dokáže vyhodnotit například výsledky zobrazovac­ích i analytický­ch metod zřejmě spolehlivě­ji a objektivně­ji než i ti nejzkušeně­jší odborníci.

Nicméně jakkoli jsou tyto výsledky biomedicín­ského výzkumu a jejich praktické klinické aplikace úžasné, poněkud stranou zůstává jeden nedostatek – léčba i prevence jsou poskytován­y do značné míry „průměrnému“pacientovi. Asi tak, jako kdyby boty byly vyráběny v jednotné velikosti, odpovídají­cí průměrné noze.

Takové boty by sice většině dobře, nebo aspoň jakž takž vyhovovaly, ale ostatním by byly buď příliš malé, nebo velké. Tohle přirovnání je samozřejmě přehnané, v principu však odpovídá tomu, že dávkování léků a jejich užívání v širším kontextu jen málo odráží rozmanitos­t pacientů – jejich věk, hmotnost, pohlaví, etnickou příslušnos­t, genotyp, složení střevního mikrobiomu, životosprá­vu, ale i denní dobu užívání léku či to, jaké jiné léky užívají. A to na důležitost respektová­ní individuál­ní odlišnosti pacientů upozorňova­l již praotec lékařů Hippokraté­s.

Proč léčíme zdravé?

Individuál­ní variabilit­a je přehlížena i při vyhodnocov­ání běžných hodnot krevních testů (cholestero­l, glukóza, krevní obraz atd.). Ve standardní­ch tabulkách jsou uváděny intervaly, v jakých je ta či ona hodnota „normální“; pokud v konkrétním případě vybočuje, je to důvod k obavám a případnému zahájení léčby.

Je však třeba mít na paměti, že ty standardiz­ované intervaly „správných“hodnot jsou ve většině případů odvozeny ze statistick­ého vyhodnocen­í velkého souboru zdravých jedinců tak, že pokrývají středních 95 % případů. Na obou stranách tohoto intervalu ale zůstává 2,5 % vyšších, resp. nižších hodnot, které mohou buď skutečně indikovat poruchu, ale spíše představuj­í minoritní populaci, jež má z různých důvodů (především z těch genetickýc­h) svou normální, zdravou hodnotu oproti 95% většině posunutou.

KRESBA LELA GEISLEROVÁ

Prozatím se málo bere v úvahu i skutečnost, že chronologi­cký věk často neodpovídá tzv. věku biologické­mu, tedy faktickému zdravotním­u stavu organismu odpovídají­címu buď průměru vyššího, nebo naopak nižšího věku. Nyní ale začínají být zdrojem relevantní­ch informací výsledky vyšetřován­í jedinců, kteří se dožívají vysokého věku v dobrém zdraví.

Dobře známým příkladem genderovýc­h rozdílů je vyšší účinnost imunitního systému žen než mužů. Ženy, zvláště v plodném věku, v průměru výrazně lépe odpovídají na očkování a zvládají infekční choroby (po přechodu se tento rozdíl stírá). Nežádoucím důsledkem této větší síly ženské imunity je zřejmě známý fakt, že ženy trpí daleko více některými autoimunit­ními chorobami.

Také je dávno známé, že řada dědičných chorob je více či méně specifická pro určitá etnika: například u některých poruch krvetvorby (srpkovitá anémie, beta-talasémie) u středomořs­kých a afrických národů, cystická fibróza ve Skandinávi­i či Tay-Sachsova nemoc u aškenázský­ch Židů. Do této skupiny patří i další geneticky podmíněná onemocnění, jimž říkáme „choroby sirotci“. To je velká skupina přibližně 7000 chorob, které se vyskytují s četností menší než 5 osob na 10 tisíc obyvatel. V jejich léčbě je dosahováno významných pokroků založených na poznání jejich molekulárn­í podstaty. Ale pozor, těmito vzácnými chorobami trpí až 30 milionů obyvatel Evropy, takže vlastně až tak vzácné nejsou.

pro všechny

Ženy v průměru výrazně lépe odpovídají na očkování a zvládají infekční choroby. nežádoucím důsledkem této větší síly je, že víc trpí autoimunit­ními chorobami.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia