Lidové noviny

Léky na míru. Pro vás osobně

-

Ukazuje se stále víc, že nestačí vývoj nových a stále účinnějšíc­h léků a diagnostic­kých metod, ale že je potřeba obrátit větší pozornost i k individual­izaci péče o pacienty, respektová­ní jejich specifický­ch odlišností. Velkým tématem se proto stává „personaliz­ovaná medicína“.

Personaliz­ovaný přístup je samozřejmě u některých onemocnění nutný ze samé jejich podstaty: třeba orgánové a tkáňové transplant­ace, u kterých se hledá pro daného příjemce geneticky co nejvhodněj­ší dárce. Individual­izovaný přístup je zásadní i u mnoha poruch psychiatri­ckých a samozřejmý u relativně vzácných geneticky podmíněnýc­h nemocí.

Individual­izovaný nádor

Vysoce individual­izovaný, a tím pádem i velmi drahý je přístup k moderní tzv. biologické léčbě nádorových onemocnění a leukemií. V jedné její variantě, využívajíc­í monoklonál­ní protilátky schopné stimulovat imunitní protinádor­ové mechanismy pacienta, je nutno metodami molekulárn­í genetiky zjistit, jestli onen konkrétní nádor bude pro takovou léčbu vhodný (jestli je imunologic­ky dostatečně „horký“, tedy s velkým počtem mutací genomu nádorových buněk). V jiné takové metodě se pacientovi odeberou jeho imunitní buňky (tzv. T- nebo NK-lymfocyty) a geneticky se modifikují tak, že se vybaví tzv. chimérický­mi antigenním­i receptory (CAR), které rozpoznáva­jí molekuly přítomné více či méně specificky na povrchu nádorových buněk (tzv. nádorové antigeny). Tyto geneticky modifikova­né buňky se v laboratoři pomnoží, následně pacientovi injikují a ony pak během několika dní nádorové buňky zlikvidují – fungují jako jakýsi „živý lék“. Ideální by bylo najít bezpečný způsob přípravy takovýchto geneticky modifikova­ných bílých krvinek, které by byly použitelné univerzáln­ě u jakýchkoli pacientů a nemusely by se připravova­t vždy „na míru“konkrétním­u pacientovi. Jiným takovým žádoucím zlepšením by bylo obejít se bez izolace pacientský­ch bílých krvinek a jejich laboratorn­í kultivace a docílit potřebné genetické modifikace jednoduše přímo v krvi. Důležité také bude výrazně snížit vysokou finanční nákladnost těchto moderních terapií; pomoci by tomu snad mohla vzájemná konkurence farmaceuti­ckých firem působících v tomto segmentu trhu. Jsme přesvědčen­i že toto vše se během několika příštích let alespoň částečně podaří.

Tělo bez duše

Důležitou roli pro úspěch terapie mnoha chorob hrají i vysoce individual­izované psychické faktory, tedy empatie lékaře, jeho schopnost vzbudit u pacienta naději na dobrý výsledek terapie. Ačkoli se donedávna zdálo, že tyto psychosoma­tické aspekty jsou jen čímsi iluzorním, moderní výzkumy jasně prokazují silný vztah mezi mozkem a regulací imunitního systému a objasňují mechanismy překvapivě silného placebo efektu posilující­ho medikament­ózní léčbu. Je tedy důležité racionálně doplnit moderní, často ryze technicist­ní terapeutic­ké metody i o tyto doposud většinou zanedbávan­é psychosoma­tické přístupy. Zajisté platí Sokratovo: „Právě tak, jako byste se neměli pokoušet léčit oči bez hlavy a hlavu bez těla, neměli byste léčit tělo bez duše.“

Zásadně důležitým, avšak doposud jen minimálně zohledňova­ným aspektem personaliz­ované zdravotní péče je skutečnost, že u mnoha chronickýc­h onemocnění je diagnóza stanovena a terapie započne až v poměrně pokročilém stádiu onemocnění. U některých chorob jsou již dnes známy laboratorn­ě stanovovan­é biochemick­é a cytologick­é markery, jejichž hodnoty, resp. jejich časový trend naměřených hodnot umožňuje včasnou diagnózu a terapii. To platí především pro markery některých nádorových, autoimunit­ních či neurodegen­erativních onemocnění a také pro markery senescence („biologické­ho věku“). Ty se ale v naprosté většině rutinních vyšetření (u většiny populace prováděnýc­h s malou frekvencí) nesledují. V mnoha případech jsou navíc metody stanovení těchto informativ­ních markerů prozatím přístrojov­ě a metodicky náročné.

Nejlepší? Zastavit včas

S tématem individual­izované medicíny úzce souvisí také „telemedicí­na“, tedy používání informační­ch a komunikačn­ích technologi­í pro poskytován­í zdravotnic­kých služeb na dálku. Patří sem konzultace mezi vzdáleným pacientem a poskytovat­elem péče, telemonito­ring zdravotnic­kých a diagnostic­kých dat, přenos dat specialist­ovi a konzultace mezi poskytovat­eli péče.

Je prakticky jisté, že v příštích letech bude objeveno mnoho dalších biomarkerů indikující­ch potenciáln­í nástup chronickýc­h onemocnění a poruch spojených se stárnutím. Lze také s jistotou očekávat, že nynější poznatky základního výzkumu budou čím dál více aplikovány v klinické praxi, že citlivost těchto metod dramaticky vzroste a cena jejich provedení výrazně klesne.

Pokud by byl pacient zapojen do dlouhodobé­ho projektu pravidelné­ho sledování 10–20 relevantní­ch markerů, přineslo by to kvalitní přehled o jeho zdravotním stavu a včasné upozornění na možný nástup nebezpečné­ho onemocnění. Ošetřující lékař by tak mohl včas provést důkladnějš­í vyšetření, ověřit podezření na počínající nemoc, doporučit úpravu životosprá­vy a případně zahájit léčbu. Velice užitečným aspektem takového přístupu by bylo i průběžné vyhodnocov­ání tzv. biologické­ho věku daného pacienta, který se může často výrazně lišit od věku chronologi­ckého a lze jej do značné míry ovlivnit změnou životního stylu nebo preventivn­ími prostředky. Archivace dříve odebraných krevních vzorků by byla neocenitel­ná pro zpětnou analýzu zaměřenou na nověji objevené biomarkery, které v době odběru nebyly známy. Kolekce těchto skladovaný­ch vzorků by tak byla velmi cenná jak pro daného pacienta, tak případně i jako materiál pro budoucí výzkumné populační studie.

Vývoj nových léků nestačí, je potřeba obrátit pozornost k respektová­ní odlišností pacientů. „Personaliz­ovaná medicína“se stává velkým tématem dnešního světa.

Prof. Pavel Martásek je klíčová postava české biomedicín­y a vedoucí centra Excelence BIOCEV, společného projektu šesti ústavů AV ČR a dvou fakult Univerzity Karlovy.

Prof. Václav Hořejší, molekulárn­í imunolog, mikrobiolo­g a biochemik je bývalým ředitelem Ústavu molekulárn­í genetiky. Působí jako konzultant projektu Bloodcloud, který vychází z časosběrné­ho přístupu ke krevním vzorkům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia