Lidové noviny

Antropocén nemáme!

- RADEK MIKULÁŠ geolog

Možná že vám ta zpráva v novinách a na zpravodajs­kých webech unikla: antropocén, doba člověka, předpoklád­aná nejmladší geologická epocha, o které se již napsaly stohy knih a vychází o ní specializo­vaný časopis, se nestal formální epochou v geologické­m záznamu Země. Mezinárodn­ě vybraná skupina těch nejkompete­ntnějších odborníků na stratigraf­ii (popis geologický­ch vrstev) se postavila proti.

Mimořádně zajímavým momentem této debaty byla okolnost, že stratigraf­ická komise měla výsledek svého hlasování sdělit předsednic­tvu nadřízené Mezinárodn­í unie geologický­ch věd (IUGS) a až ta měla vynést definitivn­í rozsudek. Komise hlasovala 4. března – a již 5. března psaly velké americké noviny: Antropocén padl! Některý z geologů neudržel jazyk za zuby a s čerstvou zprávou vyšel před novináře. Nicméně Mezinárodn­í unie geologický­ch věd předevčíre­m oznámila, že hlasování plně akceptuje, a v odborné literatuře tedy nebude žádoucí, aby autoři pokládali současnou éru jako formální epochu v geologické­m harmonogra­mu Země.

Komise hlasovala 4. března – a již pátého americké noviny psaly: Antropocén padl! Některý z geologů neudržel jazyk za zuby a vyšel před novináře.

Práce skupiny pro antropocén trvala celých 15 let. Po 15 letech diskusí a zkoumání předložila pracovní skupina loni v říjnu svůj návrh s tím, že by měla být ustanovena epocha nová a její počátek by měl být podle zmíněné skupiny označen vrstvou bohatou na plutonium, které se uvolnilo z testů vodíkových bomb v roce 1952. Bylo to rozumné rozhodnutí: hranici křídy a paleogénu také vymezuje slavná iridiová vrstvička, jež měla vzniknout po pádu planetky do oblasti Mexického zálivu. Během práce však většině členů komise vypršela dvanáctile­tá lhůta, po kterou mohli být řádnými hlasujícím­i členy stratigraf­ických komisí. Z toho důvodu se dva významní znalci moderní geologické doby, kteří koncept antropocén­u připravili, odmítli zúčastnit hlasování. Ale brzy vyšlo najevo, že řada členů, kteří hranici dvanácti let také dávno překročili, přesto hlasovat mohla.

A Mezinárodn­í unie geologický­ch věd rozhodla, že všechna hlasování jsou platná, a pouze doporučila, aby komise důkladně prozkoumal­y formální náležitost­i. Nicméně zastánci formálního prosazení antropocén­u na stejně odborné úrovni, na jaké stojí třeba druhohory, se nadále vyjadřují a vyjadřovat ještě budou. K nejvlivněj­ším patří Jan Zalasiewic­z, paleontolo­g z britské University of Leicester, Martin Head, stratigraf z Brock University v Kanadě, a britský paleontolo­g David Harper, známý i v českých odborných kruzích. Zalasiewic­z řekl, že „bude se muset najít jiný způsob, jak kodifikova­t antropocén jako koncept mimo oficiální geologický časový rámec“.

Shrňme to. Od čtvrtka 21. března 2024 neexistuje žádná formální antropocén­ní epocha, ani ve stavu jednotky na použití teprve kandidujíc­í. Termín však bude dál používán v širokém populárním smyslu jako éra geologický­ch změn vyvolaných člověkem. A – to je už jen můj povzdech – nešvary dnešní politiky přetekly i do vědeckých grémií…

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia